Terskeltrening når du trener løping

Prinsippet om løping på terskel er enkelt, og innebærer løping i et tempo der laktat ikke akkumuleres betydelig i blodet under treningen. Lær mer om terskeltrening.

Grunnleggende om terskeltrening

En måte å se hvor mye laktat kroppen din produserer, er å bli testet i et treningsfysiologilaboratorium. Du vil bli bedt om å løpe raskere og raskere mens laktat i blodet testes gjennom hele treningen for å etablere din «laktatkurve.» På denne kurven vil det være et bøyepunkt der mengden laktat dramatisk stiger. Like før den dramatiske økningen er en hastighet som er din terskelhastighet; løper du hardere enn det, vil gå over til å trene anaerobt, og det vil raskt skje en opphopning av melkesyre som til slutt tvinger deg til å senke farten mye eller stoppe.

Hvordan finne din terskel

Det er forskjellige måter å beregne terskel på, men en metode er å finne en motbakke med 5-7 grader stigning, der du løper inntil du når ditt terskelnivå. Start med en rolig oppvarming i 15 minutter. Deretter kan du ta utgangspunkt i en distanse tilsvarende 100-150 meter opp bakken. Ikke ta det for hardt de første dragene opp bakken, men øk intensiteten gradvis for hvert intervall. Jogge ned igjen, og start umiddelbart på et nytt intervall når du er nede igjen. Fortsett inntil du ikke orker mer, og bruk enten pulsmåler eller ta pulsen manuelt for å sjekke makspulsen.

Relaterte artikler:

Anaerob terskel

Terskeltrening for løpere

Om forfatteren