Terskeltrening når du skal løpe birken

Å trene i trene i terskelfart for Birkebeinerløpet vil gi deg det du trenger for å gi det lille ekstra du trenger for å løpe birken på best mulig tid. Lær hvordan du skal trene på terskel for birken!

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hva er terskeltrening?

Løpetrening rundt terskel er trening rundt det vi kan kalle anaerob terskel. Anaerob terskel er grensen for hva kroppen greier å kvitte seg med av melkesyren når du løper. Går du over til å trene anaerobt vil kroppen produsere mer melkesyre enn den greier å kvitte seg med, og du vil få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Det er vanlig å si at terskelfarten er den høyeste farten du greier å holde i omtrent 1 time. Målet ditt med å trene løping rundt terskel, er at du skal heve din anaerobe terskel, slik at du kan løpe fortere.

Terskeltrening for Birkebeinerløpet

Terskeltrening kan inngå i løpetreningen du gjennomfører med hard intensitet når du trener for birkebeinerløpet. Denne treningen kan gjennomføres som rene terskeløkter eller inngå som en del av intervalløkter, motbakketrening eller tempotrening. Du bør ikke trene mye på terskel når du skal løpe birken. Husk at dette er krevende trening, og kun bør utgjøre en mindre del av treningen med hard intensitet for birken løp. For nybegynnere kan det holde av å avslutte ett langintervall med hard intensitet. For mer erfarne løpere er det mulig å gjennomføre rene terskeløkter, der målet er å gjennomføre en bestemt tidsperiode eller antall kilometer i terskelfart.

Hvordan trene på terskel for Birken

Den mest skånsomme måten å trene på terskel for Birkebeinerløpet er etter oppvarming å øke intensiteten gradvis, helt til du kommer opp rundt anaerob terskel. Det kan gjøres ved at du løper intervaller eller ved at du gjennomfører tempotrening uten pause. Den kanskje mest effektive måten du kan gjennomføre terskeltrening for birken, er å trene motbakkeintervaller. Ta utgangspunkt i en bratt bakke med 5-7 grader stigning. Etter oppvarming løper du progressive motbakkeintervaller, der du øker intensiteten for hvert intervall du løper. Løp raskt ned igjen som pause mellom hvert intervall, og start umiddelbart på nytt intervall. Når du trener på denne måten vil pulsen bli høyere og høyere for hvert intervall, og når du når terskel, justerer du farten slik at du ikke går over til å trene anaerobt. Husk å jogge ned i 10 minutter avslutningsvis.

Relaterte artikler:

Hvordan trener for Birkebeinerløpet 2020

Hvordan løpe Birken

Om forfatteren

Legg inn kommentar