ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Terskeltrening for maraton under 3 timer

Denne artikkelen tar sikte på å gi en dyptgående guide til terskeltrening, spesifikt rettet mot løpere med det ambisiøse målet om å løpe maraton under 3 timer.

Å bryte 3-timersgrensen på maraton. For mange dedikerte løpere representerer dette målet en ikonisk milepæl – et symbol på seriøs utholdenhet, disiplinert trening og en betydelig prestasjon. Å fullføre 42 195 meter på under 180 minutter krever en gjennomsnittsfart på imponerende 4 minutter og 15 sekunder per kilometer (eller ca. 6:50 per mile). Dette er et tempo som stiller ekstreme krav til kroppens evne til å produsere energi effektivt og motstå utmattelse over svært lang tid. Mens faktorer som høy VO2 maks og god løpsøkonomi er viktige, peker stadig mer forskning og erfaring mot én spesifikk type trening som kanskje den aller viktigste nøkkelen for å låse opp potensialet til å løpe sub-3: Terskeltrening.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

Terskeltrening, ofte forbundet med begreper som anaerob terskel (AT), laktatterskel (LT) eller melkesyreterskel, handler om å trene på eller rundt den høyeste intensiteten kroppen kan opprettholde over en lengre periode (typisk 30-60 minutter) uten at melkesyre (laktat) hoper seg opp ukontrollert i blodet. For en sub-3-timers maratonløper er dette kritisk, ettersom selve maratonfarten ligger svært nær, eller bare rett under, en godt utviklet laktatterskel. Jo høyere du kan heve denne terskelen, desto raskere kan du løpe før utmattelsen setter inn for alvor.

Denne artikkelen tar sikte på å gi en dyptgående guide til terskeltrening, spesifikt rettet mot løpere med det ambisiøse målet om å løpe maraton under 3 timer. Vi skal gå i dybden på den fysiologiske betydningen av laktatterskelen for maratonprestasjon og undersøke hvorfor denne intensitetssonen er så avgjørende for nettopp sub-3-målet. Vi vil belyse ulike metoder for å identifisere din personlige terskelsone med tilstrekkelig presisjon, og presentere en rekke effektive terskeløkter som er spesielt relevante for maratontrening på dette nivået. Videre vil vi analysere hvordan du best integrerer denne kritiske treningen i et helhetlig og periodisert maratonprogram, og vi vil fokusere på vanlige feil og fallgruver som ambisiøse løpere bør unngå. Målet er å gi deg den kunnskapen og de verktøyene du trenger for å bruke terskeltrening strategisk og effektivt i jakten på å knekke den magiske 3-timers koden.

Forstå din anaerobe terskel: motoren for rask maratonløping

Før vi kan diskutere hvordan man trener terskel, må vi forstå hva det er og hvorfor det er så viktig for maratonløpere, spesielt de som sikter mot et sub-3-timers resultat. Denne delen vil belyse det fysiologiske grunnlaget.

Begrepene anaerob terskel (AT), laktatterskel (LT) og Maximal Lactate Steady State (MLSS) brukes ofte litt om hverandre, men refererer i praksis til et lignende fysiologisk konsept: den høyeste treningsintensiteten hvor produksjonen av laktat i musklene er i likevekt med kroppens evne til å fjerne eller omsette det. Løper du saktere enn denne terskelen, klarer kroppen fint å holde laktatnivåene stabile og lave. Øker du intensiteten over terskelen, vil laktatproduksjonen overstige fjerningskapasiteten, laktatnivåene i blodet stiger eksponentielt, og musklene blir raskt surere (på grunn av tilhørende H+ ioner), noe som fører til utmattelse (Faude et al., 2009). MLSS regnes ofte som den mest presise indikatoren på den høyeste faktiske steady-state intensiteten man kan opprettholde over tid (typisk 30-60 minutter). I praksis er LT og AT nært knyttet til MLSS.

Hvorfor er dette så kritisk for en sub-3-maratonløper? Maratonløping er en utpreget aerob øvelse, men farten som kreves for å løpe under 3 timer (4:15 min/km) er høy – for de fleste godt trente løpere ligger denne farten svært nær, eller bare marginalt under, deres individuelle laktatterskel/MLSS. Evnen til å opprettholde en høy prosentandel av ditt maksimale oksygenopptak (VO2 maks) over 3 timer er direkte knyttet til hvor høy din laktatterskel er (Coyle, 1995). Enkelt sagt: jo høyere din laktatterskel (uttrykt som løpsfart eller % av VO2 maks), desto raskere kan du løpe maraton før du “går på en smell” på grunn av laktatopphopning og forsuring.

Terskeltrening har som hovedmål å heve denne terskelen gjennom spesifikke fysiologiske adaptasjoner:

  • Økt laktatfjerningskapasitet: Kroppen blir flinkere til å transportere laktat bort fra arbeidende muskler og bruke det som drivstoff i andre vev (f.eks. hjerte, lever, eller mindre aktive muskelfibre – laktat-shuttle teorien) (Brooks, 2018).
  • Forbedret bufferkapasitet: Musklene blir bedre til å nøytralisere de syreproduserende H+ ionene som frigjøres sammen med laktat.
  • Økt mitokondriell tetthet og funksjon: Flere og mer effektive mitokondrier (“cellenes kraftverk”) i musklene øker kapasiteten for aerob energiproduksjon, slik at mindre laktat produseres ved en gitt intensitet.
  • Økt kapillarisering: Flere små blodårer rundt muskelfibrene gir bedre oksygentilførsel og mer effektiv fjerning av avfallsstoffer.
  • Forbedret løpsøkonomi: Selv om det er et samspill, kan terskeltrening også bidra til bedre løpsøkonomi (mindre energiforbruk) ved relevante hastigheter.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Garmin Fenix 8 AMOLED – den ultimate klokken? Les vår guide først 🤔
Se pris & kjøp (Milrab.no) 👉

Mens VO2 maks ofte beskrives som størrelsen på “motoren” din, kan laktatterskelen beskrives som hvor mange hestekrefter av den motoren du faktisk klarer å utnytte over tid. For en sub-3-timers maratonløper er det ikke nok med en stor motor; du må også kunne utnytte en svært høy prosentandel av den i nesten tre timer. Derfor er målrettet terskeltrening helt essensielt.

Identifisere din terskelsone: presisjon for sub-3-trening

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

For å kunne trene effektivt på terskel, må du vite hvor din individuelle terskelsone ligger. Å trene for hardt (godt over terskel) gir en annen type stress og krever lengre restitusjon, mens å trene for rolig (godt under terskel) ikke gir den optimale stimulusen for å heve selve terskelen. Presisjon er viktig, spesielt for løpere på sub-3-nivå som opererer med små marginer. Her skal vi undersøke ulike metoder for å finne din terskelsone.

Laboratorietesting (gullstandarden)

Den mest nøyaktige måten å bestemme laktatterskelen på er gjennom testing i et fysiologisk laboratorium. Dette innebærer vanligvis en gradvis økende belastningstest (på tredemølle for løpere) hvor man måler laktatnivået i blodet (via små stikk i finger eller øreflipp) ved ulike intensitetsnivåer, ofte i kombinasjon med måling av oksygenopptak (VO2) og hjertefrekvens. Ut fra laktatkurven kan man identifisere ulike terskelpunkter (f.eks. LT1, LT2, MLSS).

  • Fordeler: Gir de mest nøyaktige og individualiserte målingene av terskel (både fart, puls og laktatnivå).
  • Ulemper: Kostbart, krever tilgang til spesialisert laboratorium og personell, ikke alltid lett tilgjengelig. Testresultatene kan også påvirkes av dagsform og testprotokoll.

Felttester (praktiske alternativer)

For de fleste løpere er felttester mer praktiske og tilgjengelige alternativer for å estimere terskelsonen. Disse testene utføres på egenhånd under kontrollerte forhold.

  • 30-minutters test: Etter en grundig oppvarming, løp så hardt du klarer i nøyaktig 30 minutter på en flat og målbar strekning (f.eks. en løpebane). Målet er å holde en jevn, høyest mulig innsats gjennom hele perioden. Gjennomsnittspulsen og gjennomsnittsfarten de siste 20 minuttene av testen regnes som et godt estimat på din laktatterskelpuls (LTHR) og terskelfart (LT-pace) (Friel, 2016).
  • 60-minutters test: Teoretisk sett er den høyeste farten du kan holde i ca. 60 minutter svært nær din MLSS. Å gjennomføre en times maksimal test er imidlertid ekstremt krevende fysisk og mentalt, og gjennomføres sjelden i praksis. 30-minutters testen er et mer håndterbart kompromiss.
  • Konkurranseresultater: Farten du holder i en nylig konkurranse på 10 km eller 15 km (eller en distanse som tar deg ca. 40-60 minutter å fullføre med maksimal innsats) ligger ofte svært nær din nåværende terskelfart. Dette er en enkel og relevant metode hvis du har et ferskt resultat.
  • VDOT / Prediksjonskalkulatorer: Som nevnt i forrige artikkel, kan du bruke et nylig konkurranseresultat (f.eks. fra 5 km eller 10 km) og legge det inn i en VDOT-kalkulator (basert på Jack Daniels’ system) eller en annen løpskalkulator. Disse vil ofte gi deg et estimat på din terskelfart (ofte kalt “T-pace” hos Daniels) og tilhørende terskelpulssone.

Pulssoner

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Få en aktiv hverdag med Garmin Vivoactive!

Se vår anmeldelse her >>

Klar? Handle hos Milrab! 🛒

Å bruke puls er en vanlig måte å styre terskelintensitet på. Din LTHR (Lactate Threshold Heart Rate) kan estimeres fra 30-minutters testen (gjennomsnittspuls siste 20 min). Terskel-pulssonen ligger typisk i et smalt område rundt LTHR. Mange definerer terskelsone 4 (av 5 eller 6 soner) som ca. 90-95 % av LTHR eller ca. 85-92 % av makspuls.

  • Fordeler: Puls gir et mål på kroppens interne belastning, uavhengig av ytre forhold som vind eller bakker.
  • Ulemper: Puls kan påvirkes av mange faktorer (dagsform, temperatur, koffein, stress, “cardiac drift” under lange økter). Det er også en viss forsinkelse i pulsresponsen. Krever nøyaktig kjennskap til egen LTHR eller makspuls.

Opplevd anstrengelse (RPE – Rate of Perceived Exertion)

Dette er et svært verdifullt subjektivt verktøy. Lær deg å kjenne igjen følelsen av å løpe på terskel.

  • Beskrivelse: Det skal føles “komfortabelt hardt”. Pusten er anstrengt, men kontrollert. Du skal kunne ytre korte setninger (f.eks. 3-5 ord), men ikke føre en flytende samtale.
  • Skala: Tilsvarer ofte 7-8 på en skala fra 1-10, eller 15-17 på Borgs 6-20 skala.
  • Fordeler: Tar hensyn til dagsform og ytre faktorer. Krever ingen teknologi. Utvikler kroppsbevissthet.
  • Ulemper: Subjektivt og krever erfaring å kalibrere riktig.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

Fart (Pace)

For løping på flatmark under kontrollerte forhold, er fart (oppgitt som min/km eller km/t) den mest presise måten å styre terskelintensiteten på, forutsatt at du har et nøyaktig estimat på din terskelfart fra testing eller konkurranse.

  • Typisk for sub-3: Som nevnt, ligger terskelfarten for en potensiell sub-3-løper ofte i området 3:50 – 4:10 min/km. Dette er betydelig raskere enn maratonfarten på 4:15 min/km. Din individuelle terskelfart må bestemmes gjennom testing.
  • Fordeler: Gir objektiv og umiddelbar feedback via GPS-klokke. Lett å planlegge og evaluere økter.
  • Ulemper: Påvirkes direkte av vind, underlag og løypeprofil. Tar ikke hensyn til dagsform (en gitt fart kan føles mye hardere på en dårlig dag).

Kombinere metoder for presisjon

Den beste tilnærmingen for erfarne løpere er ofte å bruke en kombinasjon av disse metodene. Start gjerne med en fart basert på testing eller et ferskt løpsresultat. Under økten, bruk puls og RPE for å bekrefte at du ligger i riktig intensitetssone og juster farten litt opp eller ned ved behov basert på dagsform og følelse. Denne trianguleringen gir den mest robuste og individualiserte intensitetsstyringen. Å kjenne sin terskelsone nøyaktig er første steg mot effektive terskeløkter.

Nysgjerrig på Garmin Forerunner? 🤔

Vår test gir deg svarene! 

Klar for kjøp? Se Milrab-pris her!

Relatert: Trening for å løpe maraton under 3 timer

Effektive terskeløkter for sub-3-maratonløpere

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN

VIVOACTIVE 6

BODY BATTERY

Når du har en god formening om din personlige terskelsone (fart, puls, RPE), er det på tide å implementere spesifikke treningsøkter. Målet med disse øktene er å akkumulere tid i terskelintensitet for å stimulere de ønskede fysiologiske adaptasjonene. Her presenteres noen av de mest effektive og relevante terskeløktene for løpere som sikter mot maraton under 3 timer. Dette kapittelet vil fokusere på konkrete eksempler.

Klassisk tempo-terskel (kontinuerlig)

Dette er den enkleste formen for terskeltrening, hvor du løper en sammenhengende periode i terskelfart etter en god oppvarming.

  • Struktur: Typisk 20-40 minutter løping i terskelfart. For sub-3-løpere er det vanlig å jobbe seg opp mot 30-40 minutter (ca. 8-10 km) i terskelfart i løpet av oppkjøringen. Økten kan i starten brytes opp, f.eks. 2 x 15 minutter med 2-3 minutter rolig joggepause mellom, før man går over til kontinuerlig løping.
  • Formål: Bygger spesifikk utholdenhet ved terskelintensitet. Forbedrer kroppens evne til å håndtere laktat over tid. Styrker mental fokus og evne til å holde høy fart lenge.
  • Eksempel for sub-3:
    • 15-20 min oppvarming (rolig jogg + dynamiske øvelser + stigningsløp).
    • 8 km løping i terskelfart (f.eks. 4:00 min/km, totalt 32 minutter). Fokus på jevn fart, kontrollert pust og avslappet teknikk.
    • 15-20 min nedkjøling (rolig jogg + tøyning).

Terskelintervaller (Cruise Intervals)

Denne metoden, popularisert av Jack Daniels, innebærer å bryte opp terskelarbeidet i lengre intervaller med korte, aktive pauser. Dette gjør det ofte mulig å akkumulere mer total tid i terskelfart sammenlignet med en kontinuerlig økt, da pausene tillater en viss restitusjon.

  • Struktur: Intervallene varer typisk fra 5 til 15 minutter (eller 800m til 3000m). Pausene er korte, ofte 1/3 til 1/5 av arbeidstiden (f.eks. 1 minutt pause etter et 5-minutters drag), og består av rolig jogg eller gange. Total distanse/tid i terskelfart i en økt er gjerne 6-12 km.
  • Formål: Maksimere tid i terskelsonen. Forbedrer VO2 ved terskel (evnen til å bruke oksygen effektivt på terskelintensitet). Effektiv laktatfjerning i pausene. Mentalt litt lettere å dele opp arbeidet enn en lang, kontinuerlig økt.
  • Eksempler for sub-3 (juster fart etter din terskel):
    • Kortere intervaller: 8-10 x 1000m (f.eks. på 3:55-4:05) med 60-75 sek joggepause.
    • Middels intervaller: 5-6 x 1600m (f.eks. på 6:15-6:40) med 75-90 sek joggepause.
    • Lengre intervaller: 4 x 2000m (f.eks. på 7:50-8:20) med 90 sek – 2 min joggepause, eller 3 x 3000m (f.eks. på 11:45-12:30) med 2-3 min joggepause.

Terskeløkter med stigning

Klar for tøffe tak med Garmin Instinct Solar? 💪 Vår test viser hva den tåler! Klar for ekte eventyr? Sjekk Milrab-prisen her!

Som diskutert i en tidligere artikkel, kan terskelintensitet også oppnås i motbakke ved en lavere løpsfart.

  • Struktur: Kan utføres som kontinuerlig tempo (i en lang, slak bakke) eller som intervaller (i en moderat bratt bakke). Intensiteten styres primært etter RPE og/eller puls.
  • Formål: Kombinerer terskelstimulus med økt muskelstyrke, spesielt i sete, lår og legger. Kan være mer skånsomt for leddene enn flat terskelløping ved høy fart.
  • Eksempel for sub-3: 5 x 6 minutter løping i motbakke (f.eks. 4-6 % stigning) på terskel-RPE/puls, med rolig jogg ned bakken som pause.

Progressive økter som inkluderer terskel

Disse øktene simulerer den økende anstrengelsen i et maraton og lærer kroppen å holde høy fart på slitne bein.

  • Struktur: Starter rolig og øker farten gradvis gjennom økten, med en betydelig del på slutten i terskelfart eller nær terskelfart. Kan være en dedikert tempoøkt eller integrert i en langtur.
  • Formål: Forbedrer utholdenhet, lærer pacing, bygger mental styrke for siste del av maraton.
  • Eksempel for sub-3: En 20 km tempoøkt: 5 km rolig, 10 km i maratonfart (ca. 4:15/km), 5 km i terskelfart (ca. 4:00/km). Eller en langtur på 30 km hvor de siste 8-10 km løpes i maratonfart eller litt raskere (progressivt mot terskel).

Variasjon og progresjon

  • Variasjon: Bytt mellom ulike typer terskeløkter (kontinuerlig, intervaller, bakke, progressiv) fra uke til uke for å gi variert stimulus og unngå monotoni.
  • Progresjon: Øk den totale belastningen gradvis over tid. Dette gjøres primært ved å øke den totale tiden eller distansen i terskelfart per økt (f.eks. gå fra 6x1000m til 8x1000m, eller fra 25 min kontinuerlig til 35 min kontinuerlig). Å øke farten innenfor terskelsonen er en sekundær progresjon som ofte skjer naturlig når formen bedres (du løper fortere på samme puls/RPE).

Ved å inkludere en variasjon av disse øktene, styrt med riktig intensitet og med fornuftig progresjon, legger du et solid grunnlag for å heve din laktatterskel og bygge den spesifikke utholdenheten som kreves for å løpe maraton under 3 timer.

Integrering av terskeltrening i et sub-3-maratonprogram

Terskeltrening er kraftfullt, men det er bare én brikke i det store puslespillet som utgjør et vellykket maratonprogram. Hvordan passer disse øktene best inn i en helhetlig plan for en løper som sikter mot sub-3? Her vil vi analysere frekvens, volum, periodisering og samspillet med annen viktig trening.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Frekvens: hvor ofte bør man trene terskel?

For løpere på et nivå som sikter mot sub-3 timer, er nervesystemet og kroppen generelt bedre tilpasset høy belastning enn hos nybegynnere. Likevel er balansen mellom stimulans og restitusjon kritisk.

  • Anbefaling: De fleste sub-3-programmer inkluderer én til to økter med betydelig innslag av terskelintensitet per uke i de mest relevante treningsfasene.
    • Dette kan være én dedikert terskeløkt (enten kontinuerlig tempo eller intervaller) og én annen kvalitetsøkt som enten har elementer av terskel (f.eks. en progressiv langtur) eller fokuserer på en annen intensitetssone (f.eks. maratonfart eller VO2 maks).
  • Individuell tilpasning: Noen løpere responderer bedre på to terskeløkter, mens andre trenger mer restitusjon og klarer seg best med én, supplert med mer volum i maratonfart. Alder, total treningsbelastning, restitusjonsevne og livsstress spiller inn.
  • Balanse: Det er avgjørende å balansere terskeløktene med tilstrekkelig mengde rolig løping (sone 1-2) for å bygge aerob base og fremme restitusjon, samt den essensielle langturen. Ikke la terskeltreningen “spise opp” den rolige mengdetreningen.

Volum: hvor mye terskeltrening totalt?

Den totale mengden tid eller distanse tilbrakt i terskelsonen per uke er viktigere enn antall økter alene.

  • Per økt: Som nevnt tidligere, bør en dedikert terskeløkt gradvis bygges opp til å inneholde 25-40 minutter (eller 6-10 km, avhengig av fart) med arbeid i terskelfart for en sub-3-løper.
  • Per uke: Den totale tiden i terskelsonen per uke bør sannsynligvis ikke overstige 10-15 % av den totale treningstiden for å unngå overbelastning, selv om dette kan variere noe med periodiseringsmodellen. Mesteparten av treningen (ca. 80 %) bør fortsatt være lavintensiv.

Periodisering av terskeltrening

Fokuset og volumet på terskeltrening bør variere systematisk gjennom maraton-oppkjøringen:

  • Grunnlagsperiode (Tidlig fase): Hovedfokus er å bygge aerob base med mye rolig løping og gradvis økende volum. Terskeltrening introduseres forsiktig, kanskje én kortere økt per uke eller annenhver uke (f.eks. kortere tempoøkter eller cruise intervals med lavere volum).
  • Oppbyggingsperiode / Spesifikk periode (Midtfase): Dette er perioden hvor terskeltreningen er viktigst og har størst volum. Her legges grunnlaget for maratonformen. 1-2 terskeløkter per uke er vanlig. Varigheten og det totale volumet på terskeløktene økes gradvis gjennom denne fasen.
  • Konkurransefase / Nedtrapping (Sen fase): De siste 2-3 ukene før maraton reduseres det totale treningsvolumet betydelig for å sikre full restitusjon og formtopping (tapering). Volumet på terskeløktene reduseres også kraftig (f.eks. færre repetisjoner eller kortere varighet). Noen foretrekker å opprettholde intensiteten, men kutte volumet, for å holde kroppen “skjerpet” (f.eks. 2-3 x 1600m i terskelfart i stedet for 5-6). Andre kutter terskeltreningen helt de siste 7-10 dagene.

Samspill med annen nøkkeltrening for sub-3

Terskeltrening må ses i sammenheng med andre kritiske elementer i et sub-3-program:

  • Langturer: Absolutt essensielt for maraton. Bygger utholdenhet, styrker muskler/sener, forbedrer fettforbrenning og mental styrke. Langturene bør gradvis økes opp mot 30-35 km. Mesteparten av langturen bør være rolig, men å inkludere blokker i maratonfart mot slutten kan være svært gunstig.
  • Økter i maratonfart: Avgjørende for å venne kroppen til den spesifikke belastningen og farten som kreves i 42.2 km. Dette er saktere enn terskelfart. Økter kan være kontinuerlige tempoøkter (f.eks. 15-25 km i maratonfart) eller lengre intervaller (f.eks. 3 x 5 km) i maratonfart.
  • VO2 maks-intervaller: Kortere, hardere intervaller (f.eks. 800m-1600m) med intensitet over terskel. Viktig for å heve det aerobe “taket”, men bør brukes mer sparsomt enn terskeltrening i en maratonplan, kanskje i spesifikke blokker tidligere i oppkjøringen.
  • Rolig løping (Restitusjonsøkter): Mesteparten av det ukentlige volumet bør bestå av rolig løping i sone 1-2. Dette bygger base, fremmer restitusjon og kapillarisering uten å slite for mye på kroppen.
  • Styrketrening: Relevant styrketrening for kjerne, hofter og bein (1-2 ganger i uken) kan bidra til å forebygge skader og forbedre løpsøkonomien.

Et vellykket sub-3-program balanserer alle disse elementene på en periodisert måte, med terskeltreningen som en sentral, men ikke enerådende, komponent for å bygge den nødvendige fartsutholdenheten.

Relatert: Tempotrening for å løpe maraton under 3 timer

Vanlige feil og fallgruver ved terskeltrening for sub-3

Ambisjonsnivået er høyt når målet er sub-3 maraton, og det er lett å trå feil i iveren etter å oppnå resultater. Terskeltrening er et område hvor feil kan få store konsekvenser. Dette avsnittet vil belyse noen typiske fallgruver.

Løpe terskeløktene for hardt

Dette er uten tvil den vanligste og mest kritiske feilen. Mange løpere, spesielt ambisiøse, har en tendens til å presse intensiteten på terskeløktene over den faktiske laktatterskelen og inn i VO2 maks-sonen. Man tenker kanskje at “hardere er bedre”. Problemet er at dette:

  • Gir en annen fysiologisk stimulus enn det som er optimalt for å heve terskelen.
  • Krever betydelig lengre restitusjonstid.
  • Øker risikoen for overbelastning og skader.
  • Gjør det vanskeligere å gjennomføre det planlagte volumet på økten med god kvalitet. Løsning: Vær disiplinert med intensitetsstyringen. Bruk en kombinasjon av fart, puls og RPE. Stol på testresultatene dine. Det skal føles “komfortabelt hardt”, ikke “all-out”. Hvis du er usikker, er det bedre å løpe litt for rolig enn litt for hardt på en terskeløkt.

For mye terskelvolum for tidlig eller totalt

Å hoppe rett på lange terskeløkter (f.eks. 10-12 km i terskelfart) uten gradvis tilvenning, eller å kjøre for mange terskeløkter per uke, er en oppskrift på problemer. Løsning: Følg prinsippet om gradvis progresjon. Start med kortere økter/færre repetisjoner og øk den totale tiden/distansen i terskelfart forsiktig over flere uker og måneder. Respekter behovet for balanse med rolig trening.

Neglisjere rolig løping og langturer

I fokuset på kvalitetsøkter som terskeltrening, er det lett å nedprioritere den rolige mengdetreningen og de lange turene. Løsning: Husk at maraton primært er en aerob øvelse. Den rolige løpingen (ca. 80 % av totalvolumet) bygger den avgjørende aerobe basen, kapillærnettverket, mitokondriene og den muskulære utholdenheten som trengs for å tåle både terskeltreningen og selve maratonløpet. Langturene er ikke-negotiable.

Utilstrekkelig restitusjon

Sub-3-trening er krevende. Å kombinere høyt treningsvolum med 1-2 harde kvalitetsøkter per uke krever optimal restitusjon. Å slurve med søvn, ernæring eller hviledager vil raskt føre til problemer. Løsning: Prioriter søvn (7-9 timer). Ha en god ernæringsplan med fokus på karbohydrater og proteiner. Legg inn planlagte hviledager og restitusjonsuker. Lytt aktivt til kroppens signaler på tretthet og juster treningen deretter.

Feil estimering eller manglende oppdatering av terskelsone

Å basere treningen på en terskelsone som er feil (enten for høy eller for lav) gir suboptimal effekt. Formen endrer seg også over tid, så en terskelsone som var riktig for 3 måneder siden, er kanskje ikke riktig nå. Løsning: Bruk pålitelige metoder (helst felttester eller ferske konkurranseresultater) for å estimere terskelsonen. Re-evaluer og juster sonene dine med jevne mellomrom (f.eks. hver 6.-8. uke) gjennom oppkjøringen basert på nye tester eller prestasjonsutvikling.

Ved å være bevisst på disse vanlige feilene og aktivt jobbe for å unngå dem, kan du sikre at terskeltreningen din blir så effektiv og trygg som mulig på veien mot sub-3-målet.

Konklusjon: terskeltrening – din viktigste allierte mot sub-3-målet

Å løpe maraton under 3 timer er en bragd som krever en kombinasjon av talent, dedikasjon, smart trening og en god porsjon viljestyrke. Blant de mange komponentene i et vellykket treningsprogram, fremstår terskeltrening som en spesielt kritisk faktor for å oppnå dette ambisiøse målet. Evnen til å opprettholde en høy, men bærekraftig, intensitet over lang tid – selve essensen av det laktatterskelen representerer – er avgjørende for å kunne holde den nødvendige gjennomsnittsfarten på rundt 4:15 minutter per kilometer i 42.2 kilometer.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Denne artikkelen har forsøkt å gi en dyptgående forståelse av hvorfor og hvordan terskeltrening bør implementeres for løpere som sikter mot sub-3. Vi har sett at målrettet trening i terskelsonen driver frem sentrale fysiologiske adaptasjoner som forbedrer kroppens evne til å håndtere laktat, utnytte oksygen effektivt og motstå utmattelse ved høy fart. Nøkkelen ligger i presis intensitetsstyring – å finne og trene i sin individuelle terskelsone ved hjelp av verktøy som felttester, puls, fart og opplevd anstrengelse.

Vi har utforsket ulike effektive terskeløkter, fra klassiske kontinuerlige tempoøkter til intervaller og bakkeøkter, og understreket viktigheten av å integrere disse øktene (typisk 1-2 per uke) på en smart og periodisert måte i et helhetlig maratonprogram som også prioriterer langturer og tilstrekkelig rolig løping. Like viktig er bevisstheten rundt vanlige fallgruver, spesielt faren ved å løpe terskeløktene for hardt og viktigheten av optimal restitusjon.

Mestre terskeltreningen – finn din sone, utfør øktene med riktig intensitet og progresjon, balanser det med annen relevant trening, og prioriter restitusjon – og du vil ha lagt et av de aller viktigste grunnlagene for å kunne stå på startstreken med en realistisk mulighet til å se 2-tallet først på maratonklokka. Reisen er krevende, men med kunnskap og disiplin er målet innen rekkevidde.

Referanser

  1. Bassett, D. R., Jr., & Howley, E. T. (2000). Limiting factors for maximum oxygen uptake and determinants of endurance performance. Medicine and Science in Sports and Exercise, 32(1), 70–84.  
  2. Billat, V. L., Sirvent, P., Py, G., Koralsztein, J.-P., & Mercier, J. (2003). The concept of maximal lactate steady state: a bridge between biochemistry, physiology and sport science. Sports Medicine, 33(6), 407–426.  
  3. Brooks, G. A. (2018). The science and translation of lactate shuttle theory. Cell Metabolism, 27(4), 757–785.  
  4. Coyle, E. F. (1995). Integration of the physiological factors determining endurance performance ability. Exercise and Sport Sciences Reviews, 23, 25–63.  
  5. Daniels, J. (2014). Daniels’ running formula (3. utg.). Human Kinetics.
  6. Faude, O., Kindermann, W., & Meyer, T. (2009). Lactate threshold concepts: how valid are they? Sports Medicine, 39(6), 469–490.
  7. Friel, J. (2016). The cyclist’s training bible (5. utg.). VeloPress. (Selv om den er for syklister, er beskrivelsen av LTHR-testing og soner relevant).
  8. Helgerud, J., Engen, L. C., Wisløff, U., & Hoff, J. (2001). Aerobic endurance training improves soccer performance. Medicine and Science in Sports and Exercise, 33(11), 1925–1931. (Eksempel på studie som viser effekt av terskel-/høyintensiv trening).  
  9. Jones, A. M., & Carter, H. (2000). The effect of endurance training on parameters of aerobic fitness. Sports Medicine, 29(6), 373–386.
  10. Joyner, M. J., & Coyle, E. F. (2008). Endurance exercise performance: the physiology of champions. The Journal of Physiology, 586(1), 35–44.  
  11. Midgley, A. W., McNaughton, L. R., & Jones, A. M. (2007). Training to enhance the physiological determinants of long-distance running performance: can valid recommendations be given to runners based on laboratory research findings? Sports Medicine, 37(10), 857–880.  
  12. Seiler, S. (2010). What is best practice for training intensity and duration distribution in endurance athletes? International Journal of Sports Physiology and Performance, 5(3), 276–291.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Close the CTA

GARMIN

FORERUNNER 570

NYHET!

Close the CTA

 Råsterk. Briljant skjerm og avansert GPS. Multisportfunksjoner og topografiske kart.

Klar for toppmodell?

GARMIN FENIX

8 AMOLED

TOPPMODELL!

Close the CTA

GARMIN

VIVOACTIVE 6

SPOR HELSE!