HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Terskelpuls når du trener

Lær mer om hvordan du skal finne din terskelpuls når du trener, og hvordan og hvor mye du kan trene i terskelfart.

Terskeltrening

Terskeltrening kan være trening der du løper med intensitet tilsvarende 88-92% av makspuls. Det er den maksimale intensiteten hvor produksjonen av melkesyre er lik det kroppen greier å fjerne av melkesyre. Det er intensiteten du bør være i stand til å opprettholde i omtrent en time når du konkurrerer. For svært raske løpere er det halvmaratontempo, og for langsommere løpere – tilsvarende tempo for 10-15 km. Terskeltrening kan du gjennomføre med 5-6 km løp i jevnt tempo (ca. 20 minutter) eller gjentatte løp på 5-15 minutter med 1-3 minutters hvile. Dette kan være effektiv trening for å øke aerob kapasitet og evnen til å løpe raskere over et lenger tidsrom. Målet med terskeltrening kan være å trene kroppen opp i å raskere omsette melkesyre. Å løpe med høyere intensitet vil ikke nødvendigvis gjøre deg bedre, men heller forlenge restitusjonstiden i etterkant av treningsøkta.

Hvordan finne terskelpuls når du trener

For å vite din terskelpuls må du først finne din makspuls, og den kan du enkelt beregne ved å trekke alder fra 220 (220 – alder). For en mer nøyaktig måling kan du få utført dette på steder som gjør slike målinger, eksempelvis treningsentre eller lignende. Med utgangspunkt som er at din terskelpuls kan være mellom 88-92 prosent av makspulsen din, må du teste for finne ut hvilken puls som kan være forenlig med din terskelpuls. Trener du for hardt vil du relativt raskt merke at du stivner i beina, og det er sannsynlig at du løper over terskelpuls. Husk at du skal være i stand til å løpe med denne pulsen over en lenger periode, men det er verdt å merke seg nybegynnere ofte vil ha større utfordringer med å løpe med terskelpuls.

Terskelpuls når du trener

Terskelpuls når du trener er den pulsen du kan ha for at muskulaturen din får tilstrekkelig med oksygen, og greier å kvitte seg med avfallsstoffer. Å greie å trene med terskelpuls vil antakelig kreve at du har en viss erfaring med trening med høyere intensitet fra før av. Selv om alle i teorien er i stand til å løpe med så høy intensitet, vil det være krevende mentalt å være i stand til det. Nybegynnere bør derfor i mindre grad gjennomføre trening med terskelpuls, og hvis de gjør det, gjennomføre mindre treningsmengder med så høy intensitet. Å trene med terskelpuls bør inngå i de 10-20 prosentene med trening i uka som du gjennomfører med moderat intensitet, og en enda mindre del av denne treningen bør være med terskelpuls.

Relaterte artikler:

Hva er terskelfart

Terskeltrening for halvmaraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!