Terskelfart for maraton

Lær mer om hvordan du kan finne din terskelfart for maraton, og med hvilken fart du gjennomføre terskeltrening når du trener for maraton.

Terskeltrening og terskelfart

Løpetrening rundt terskel er trening rundt det vi kan kalle anaerob terskel. Anaerob terskel er grensen for hva kroppen greier å kvitte seg med av melkesyren når du løper. Går du over til å trene anaerobt vil kroppen produsere mer melkesyre enn den greier å kvitte seg med, og du vil få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Det er vanlig å si at terskelfarten er den høyeste farten du greier å holde i omtrent 1 time. Målet ditt med å trene løping rundt terskel, er at du skal heve din kapasitet, slik at du kan øke din terskelfart. Målet ditt med å gjennomføre terskeltrening i terskelfart for maraton bør være å øke farten uten at du får en opphopning av melkesyre i muskulaturen.

Beregne din terskelfart med VDOT kalkulator

Du kan estimere hvilken hastighet du kan ha på trening når du skal trene i terskelfart for maraton. Med en VDOT kalkulator kan du enkelt beregne hastighet på terskeltrening basert på hvor raskt du løper maraton.

Velg fanen ‘VDOT kalkulator’ og legg inn tiden du har løpt maraton på for kalkulere løpstider og hastighet på trening. Velg fanen ‘Hastighet på trening’ og se hvilken terskelfart du kan holde under ‘Terskeltrening’ (artikkelen fortsetter under kalkulatoren).

RunCulator

Terskelfart for maraton

Dersom du løper maraton på 4 timer, vil det tilsvare følgende terskelfart:

  • 400 meter: 2:20
  • 800 meter: 4:20
  • 1000 meter: 5:26

Det er viktig at den tiden du har lagt inn for hvor raskt du har løpt maraton er så nøyaktig som mulig, for at for at farten på terskeltreningen skal være riktig. Justere farten opp eller ned, slik at farten er i samsvar med din puls når du løper på terskel, tilsvarende 88-92 prosent av makspuls.

Relaterte artikler:

Hva er VDOT?

RunCulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar