Tempotrening når du skal løpe Sentrumsløpet

Tempotrening kan være meget effektiv trening når du skal løpe Sentrumsløpet, for å greie å holde høy og jevn fart over et lenger tidsrom.

Hva er tempotrening

Tempotrening kan være løping over lenger tidsrom eller distanse, og det er vanlig å løpe med moderat til hard intensitet. Det er vanlig å trene tempo på to måter. Tempotrening uten pauser, og tempointervaller med pauser. For nybegynnere kan det være lurt å starte med tempointervaller, for gradvis å gå over til å løpe tempo uten pauser.

Hvordan gjennomføre tempotrening for Sentrumsløpet

Tempointervaller for Sentrumsløpet kan ha en lengde på 5-9 minutter, mens tempotrening uten pauser kan ha en lengde på 10-60 minutter. Ta utgangspunkt i ditt formnivå for å bestemme hvilken type tempotrening du skal starte opp med, og ha en gradvis økning i hvor langt du trener tempo. Tempotreningen kan gjennomføres progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis, slik at intensiteten veksler mellom moderat og hard. Tempointervallene har pauser, så de kan bli løpt med hardere intensitet enn tempotrening uten pauser.

Når trener tempo uten pauser over en lenger distanse, kan det være smart å gjennomføre tempotreningen i en løype som ligner på løypa du skal løpe i Sentrumsløpet. På denne måte kan du simulere hvordan det vil være å løpe i et høyt tempo under Sentrumsløpet. Alternativt kan du løpe tempointervaller som du gjennomfører i motbakker, nedoverbakker eller i flate partier. Det kan også simulere terrenget du møter i Sentrumsløpet.

Tempotrening i konkurransefart for Sentrumsløpet

En meget effektiv måte å gjennomføre tempotrening for Sentrumsløpet, er å løpe i konkurransefart. Løp i tempoet du tenker å holde under Sentrumsløpet. Hvor langt du greier å løpe i dette tempoet, avhenger av ditt formnivå, og målet er at du skal greie hele distansen i konkurransefart når du nærmer deg starten på Sentrumsløpet. Du kan starte med 1 km i konkurransefart, og deretter ha en gradvis økning i hvor langt du løper i dette tempoet.

Tempotrening får deg i form til Sentrumsløpet

Tempotrening er kanskje den viktigste treningen med høyere intensitet du gjennomfører for å komme i god form til Sentrumsløpet. Gjennom tempotrening får du trent opp evnen til å holde tempoet du ønsker over et lenger tidsrom. Vær tålmodig og ha en gradvis økning i hvor lange tempoøkter du skal gjennomføre for Sentrumsløpet, og husk å gjennomføre tempotreningen progressivt.

Relaterte artikler:

Løype Sentrumsløpet 2020

Trene for Sentrumsløpet

Om forfatteren

Legg inn kommentar