Tempotrening for å løpe 5 km på 30 min

Tempotrening for å løpe 5 km på 30 min. Lær hvordan du kan trene tempo med varierende lengde og intensitet for å løpe 5 km på 30 minutter.

Fart for å løpe 5 km på 30 minutter

For å kunne løpe 5 km på 30 minutter må du holde en gjennomsnittsfart på 6 minutt per km, sammenhengende i 5 km. For å greie det må du trene løping på en måte som gjør at du bygger opp en fart og utholdenhet som gjør deg i stand til å holde tempoet distansen ut.

I det følgende vil du få lære om hvordan du kan trene fart og utholdenhet for å kunne løpe 5 km på 30 minutter. Du vil også få et 8 ukers løpeprogram for 5 km, som gjør det mulig for deg å løpe distansen på 30 min. Treningsprogrammet tilpasset 5 km løp kombinerer trening av fart og utholdenhet på en måte som gjør det mulig for deg å nå tidsmålet på 30 minutter.

Hvordan du kan trene for å løpe 5 km under 30 min

Du bør trene variert, og treningsprogrammet bør inneholde treningsøkter som veksler mellom lav, moderat og hard intensitet. For å trene opp fart, kan du trene intervall med hovedfokus på kortintervaller, med innslag av langintervaller. Progressiv løping skal hjelpe deg med å ikke starte for hardt, og klare å disponere kreftene ut gjennom hele løpet. De ukentlige, rolige langturene vil bygge opp utholdenheten, venne beina til økt belastning over et lengre tidsrom. Å øve på raske avslutninger vil hjelpe deg til en sterk avslutning når du løper 5 km.

Tempotrening for 5 km

Du kan trene tempo for blant annet å simulere farten du tenker å holde når du skal løpe 5 km. Tempotrening i denne sammenhengen er løping i et tempo rundt anaerob terskel. Terskeltrening er et begrep som ofte er brukt om denne type trening. Tempoet i denne formen for løpetrening er ofte beskrevet som «komfortabelt hardt» som innebærer at farten ikke skal være høyere enn at du kan løpe i tempoet over lengre tid.

Å løpe tempo er en viktig faktor for å øke din aerobe kapasitet, som er nivået du kan løpe med høyere intensitet uten å gå over til å trene anaerobt. Ved anaerob trening skjer det en opphopning av melkesyre i muskulaturen.

Etter hvert som du blir bedre trent, hever du din anaerobe terskel. Det betyr at du kan trene lenger og løpe fortere uten å få en opphopning av melkesyre i muskulaturen.

Hvordan finne riktig tempo for 5 km på 30 min

Legg 30-40 sekunder til tempoet på 5 km, og 15-20 sekunder på tilsvarende 5 km tempo. Hjertefrekvensen skal ligge mellom 85-90 prosent av makspuls. Dersom du ikke har løpt tempo tidligere, kan det være lurt å ta det enda roligere under tempotreningen enn det som er angitt her, og heller ha en gradvis, forsiktig økning i tempo og lengde på tempointervallene.

Hvor ofte og hvor lenge du bør trene tempo

Dersom du er godt trent, kan du tåle én tempotrening hver uke for en periode. Forutsetningen for å trene tempo så ofte, er at du restituerer skikkelig mellom hver treningsøkt. I og med at denne formen for høyintensitetstrening er såpass hard, bør den helst ikke gjennomføres oftere enn et par ganger i måneden.

Dersom du er nybegynner er det viktig at du starter tempotreningen med kortere tempointervaller, eksempelvis på 5 minutter, for så å ha en gradvis økning i lengden på tempointervallene. Sørg for tilstrekkelig restitusjon mellom tempodragene.

Måter du kan trene tempo for å løpe 5 km under 30 minutter

Start med rolig løping i 15 minutter som oppvarming. Øk farten til moderat tempo, og hold dette tempoet i 5 minutter. Løp deretter i et tempo som er komfortabelt hardt i 5 minutt, etterfulgt av 2 minutter rolig løping. Gjennomfør 4 repetisjoner. Løp deretter 5 minutter i moderat tempo, og løp ned i 10 minutter som avslutning. Moderat tempo vil i denne sammenhengen si løping med intensitet på 70-75% av makspuls.

Klassisk tempotrening for 5 km løp

Dette er den klassiske måten å trene tempo, med en periode med oppvarming, en lengre periode med løping i tempofart, for å avslutte med en periode der du løper ned.

Start med rolig løping i 15 minutter som oppvarming. Følg opp med løping i moderat tempo i 10 minutter. Gjennomfør tempotrening i 15 til 30 minutter. Det kan være at nybegynnere ikke skal løpe tempo i lengre perioder enn 10 minutter, for så gradvis øke lengden på tempointervallene. Løp 10 minutter i moderat tempo. Avslutt med å løpe ned i 10 minutter.

Tempotrening i motbakker

Denne formen for tempotreningen lærer deg å løpe tempo i bakker og i kupert terreng, og er med på å øke din styrke og utholdenhet. Velg en rute som er kupert. Det er viktig at du holder en fart som gjør intensiteten noenlunde lik både i motbakker og nedoverbakker, noe som betyr at du må løpe saktere i motbakkene, og øke farten i nedoverbakkene.

Start med rolig løping i 15 minutter som oppvarming. Følg opp med løping i moderat tempo i 10 minutter. Løp i 15-30 minutter i tempofart, og justere farten etter hvert som du løper i motbakker og nedoverbakker. Som for den klassiske tempotreningen, må nybegynnere tilpasse lengden på tempointervallene etter eget formnivå. Løp deretter i 10 minutter i moderat tempo. Avslutt med å løpe ned i 10 minutter.

Tempotrening i konkurransefart

I denne treningsøkta skal du holde et tempo tilsvarende farten du har som mål når du skal løpe 5 kilometer. Dette er en veldig god måte å simulere hvordan det vil være å løpe 5 km i farten du tenker å holde under løpet. Denne treningen er en effektiv måte å trene kroppen i å utnytte fett og karbohydrater, tilsvarende det den vil gjøre under en konkurranse.

Varm opp i 3-4 kilometer og løp i konkurransefart i 3-5 kilometer. Denne tempotreningen kan alternativt legges inn som en del av en rask langtur. Denne formen for tempotrening bør du ikke gjennomføre oftere enn hver tredje uke. Sørg for at du restituerer godt etter treningsøkta.

Som nevnt tidligere må du tilpasse lengden på tempointervaller og distanse etter formnivå. Er du utrent og ikke å vant til denne formen for trening, må du øke gradvis.

Tempotrening for å løpe 5 km på 30 min

Tempotrening vil være effektiv trening med moderat til hard intensitet, som kan bidra sterkt til å du når målet ditt om å løpe 5 km på 30 minutter. Har du liten eller ingen erfaring med tempotrening, bør du starte med tempointervaller med en varighet på 5-10 minutter, med pauser mellom hvert intervall. Etter hvert kan du gradvis gå over til å trene tempo uten pauser.

Tilpass lengde på tempotrening og intensitet etter formnivå, og øk gradvis etter hvert som formen blir bedre. Variere intensiteten på tempotreningen fra moderat til hard.

Relaterte artikler:

Effektiv trening for å løpe 5 km på 30 minutter

Restitusjonstid når du trener løping med høy intensitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar