Tempo løping

Når du løper, måler du hastighet eller tempo med en GPS-klokke eller en mobilapp. Selv om tempo er helt essensielt i løping, blir det grunnleggende ofte ignorert.

Hvorfor bruker løpere fart som målestokk?

Løping er en gammel sport, og muligheten til å se på en klokke for å se hvor fort du løper er relativt ny. Tidligere, hvis en løper ønsket å vite hvor fort de løp, ville de trenge et stoppeklokke og en distanse som var forhåndsmålt, for eksempel en løpebane. En enkelt runde på et standard spor er 400 meter, og fem runder tilsvarer en kilometer. En vanlig praksis var å starte en stoppeklokke, løpe fem runder og deretter treffe stopp. Den resulterende tiden var ditt tempo eller din fart på distansen.

Hvis løping er nytt for deg, vil du raskt bli kjent med tempo, og når du først gjør det, innser du at tempo gir deg en umiddelbar følelse av hvor lang tid det tar å tilbakelegge en distanse. Å konkurrere mot andre eller deg selv, vil være en motiverende faktor mange løpere, og da vil det å måle med hvilket tempo du bruker på en gitt distanse være helt avgjørende.

Relaterte artikler:

Tempotrening for nybegynnere

Tempotrening i konkurransefart

Om forfatteren