Tegn på lavt stoffskifte

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste tegnene på lavt stoffskifte og hvordan du kan gjenkjenne dem.

Metabolsk syndrom refererer til et sett med sykdomsrisikofaktorer som ser ut til å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Det er også kjent som insulinresistenssyndrom. Syndromet er ikke en spesifikk tilstand, men det grupperer et sett av risikofaktorer som har vært knyttet til en større sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Årsaker til lavt stoffskifte

Metabolsk syndrom er en samling av risikofaktorer, ikke én bestemt årsak. Å ha overvekt er en viktig faktor, men unormal blodlipid og kolesterolnivå, høyt blodtrykk og prediabetes bidrar også til kardiometabolsk risiko. Store midje indikerer fedme, en viktig kardiometabolsk risikofaktor. Uunngåelige risikofaktorer, som familiehistorie og etnisk bakgrunn, kan øke sjansen for å utvikle noen komponenter.

Imidlertid kan livsstilsvalg påvirke alle disse faktorene. Et kosthold med mye fett og sukker, sammen med mangel på trening, har vært assosiert med utvikling av overvekt og relaterte forhold. Imidlertid følger ikke symptomer som insulinresistens nødvendigvis overvekt eller indikerer metabolsk syndrom. Insulinresistens er et trekk ved metabolsk syndrom og overvekt, og det kan føre til hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, men det kan også være et tegn på andre forhold. Eksempler inkluderer Cushings sykdom, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), ikke-alkoholisk fettsykdom og kronisk nyresykdom. Andre problemer som noen ganger er assosiert med metabolsk syndrom, insulinresistens og høyt blodsukker inkluderer betennelse på lavt nivå og blodproppdefekter. Disse kan også bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Relatert: Lavt stoffskifte og muskelsmerter

Symptomer

En lege vil vurdere en rekke faktorer før diagnosen metabolsk syndrom. En lege ofte vurdere metabolsk syndrom hvis en person har minst tre av følgende fem symptomer:

 • Sentral, visceral, overvekt, spesielt en midje størrelse på mer enn 100 cm hos menn og mer enn 80 cm hos kvinner
 • Fastende blodsukkernivå på 100 mg / dL eller over
 • Blodtrykk på 130/85 mm / Hg eller over
 • Triglyseridnivåer i blod på 150 mg / dL eller høyere
 • Høy tetthet lipoprotein (HDL) kolesterolnivå på 40 mg / dL eller mindre for menn og 50 mg / dL eller mindre for kvinner

Å ha tre eller flere av disse faktorene indikerer en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, som hjerteinfarkt eller hjerneslag, og diabetes type 2.

Tegn på lavt stoffskifte

Når kroppens stoffskiftefunksjon ikke fungerer som den skal, kan det føre til en rekke symptomer som påvirker både fysisk og mental helse. Lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelig med skjoldbruskhormoner. Å identifisere tegnene på lavt stoffskifte er viktig for å kunne få riktig diagnose og behandling.

1. Tretthet og utmattelse

En av de mest utbredte symptomene på lavt stoffskifte er vedvarende tretthet og utmattelse. Selv etter en god natts søvn føler mange med hypotyreose seg trøtte og uopplagte. Dette skyldes at skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelig med hormoner som er nødvendige for å opprettholde kroppens energinivå.

2. Vektøkning uten åpenbar årsak

Personer med lavt stoffskifte kan oppleve vektøkning til tross for at de spiser normalt eller til og med reduserer kaloriinntaket. Dette skyldes at lavt stoffskifte kan føre til en nedgang i kroppens metabolske rate, noe som gjør det vanskeligere å forbrenne kalorier effektivt.

3. Tørr hud og hårtap

Hypotyreose kan også påvirke hudens helse og hårvekst. Personer med lavt stoffskifte kan oppleve tørr og sprø hud, samt økt hårtap eller tynnere hår. Dette skyldes redusert aktivitet i stoffskiftet, som kan påvirke kroppens evne til å produsere og opprettholde sunt hår og hud.

4. Kuldefølsomhet

En annen vanlig indikator på lavt stoffskifte er økt følsomhet for kulde. Personer med hypotyreose kan oppleve at de fryser lettere enn andre, selv i varmere omgivelser. Dette skyldes at lavt stoffskifte kan påvirke kroppens evne til å regulere kroppstemperaturen effektivt.

5. Forstoppelse

Forstoppelse er et vanlig symptom på lavt stoffskifte. Dårligere stoffskiftefunksjon kan påvirke tarmbevegelser og føre til en langsommere fordøyelsesprosess. Dette kan resultere i hyppigere eller mer vedvarende forstoppelse hos personer med hypotyreose.

6. Depresjon og angst

Stoffskiftehormoner spiller en viktig rolle i reguleringen av humøret. Derfor kan personer med lavt stoffskifte oppleve økt risiko for depresjon, angst og andre stemningsforstyrrelser. Det er viktig å være oppmerksom på endringer i humøret og søke hjelp dersom symptomer på depresjon eller angst oppstår.

Relatert: Lavt stoffskifte hos menn

Diagnose og behandling av lavt stoffskifte

Diagnostikk tar først sikte på å identifisere personer som kan være utsatt for metabolsk syndrom, men som kan ha fordel av livsstilsendringer i stedet for medikamentell behandling. Høyt blodsukkernivå, høyt blodtrykk, og abnormiteter i lipid og kolesterol kan ofte målrettes tidlig med livsstiltiltak. Å gå ned i vekt, spesielt i overkroppen kan være en effektiv behandling. Foreslåtte tiltak for å forhindre og behandle unormalt kolesterol og andre aspekter ved metabolsk syndrom inkluderer

 • å spise et “hjertesunt kosthold” som er lite i sukker, fett og natrium.
 • tar regelmessig trening
 • unngå å røyke og redusere alkoholinntaket

Det er foreslått å gjennomføre minst 150 minutter med moderat trening hver uke. Disse kan deles opp i 10-minutters økter. Rask gange er en god måte å starte.

Når tegn og symptomer på lavt stoffskifte oppstår, er det viktig å søke medisinsk hjelp for å få en nøyaktig diagnose og starte riktig behandling. Legen din vil utføre en grundig vurdering, inkludert en fysisk undersøkelse og blodprøver, for å bekrefte tilstanden og utelukke andre mulige årsaker til symptomene.

Diagnoseprosessen

 1. Fysiske undersøkelser: Under en fysisk undersøkelse kan legen din se etter fysiske tegn på lavt stoffskifte, for eksempel tørr hud, hevelse rundt øynene eller hevelse i skjoldbruskkjertelen.
 2. Blodprøver: Den primære metoden for å diagnostisere hypotyreose er å måle nivåene av skjoldbruskhormoner i blodet. Dette inkluderer vanligvis måling av TSH (thyreoidea stimulerende hormon) og skjoldbruskhormonene T4 (tyroksin) og T3 (trijodtyronin). For personer med hypotyreose vil TSH-nivåene vanligvis være høye, mens T4-nivåene vil være lave.
 3. Antistofftester: Noen ganger kan legen din bestille antistofftester for å sjekke om det er tegn til autoimmun skjoldbruskkjertelsykdom, for eksempel Hashimotos tyreoiditt, som kan være årsaken til lavt stoffskifte.

Relatert: Hvilke blodprøver tas ved lavt stoffskifte

Behandlingsmuligheter

Når diagnosen hypotyreose er bekreftet, vil legen din foreskrive behandling for å erstatte de manglende skjoldbruskhormonene og gjenopprette kroppens normale funksjon. Den vanligste behandlingen er skjoldbruskhormon erstatningsterapi, vanligvis i form av det syntetiske hormonet levothyroxin.

 1. Levothyroxin: Dette syntetiske hormonet er en erstatning for det naturlige skjoldbruskhormonet T4. Det tas vanligvis daglig som en enkel tablett og er svært effektivt for å normalisere skjoldbruskkjertelfunksjonen og lindre symptomene på hypotyreose.
 2. Oppfølging og justering: Etter at behandlingen er startet, vil legen din overvåke deg nøye for å sikre at doseringen av levothyroxin er riktig for deg. Dette kan innebære regelmessige blodprøver for å måle skjoldbruskhormonnivåene og justere doseringen etter behov.
 3. Livsstilsendringer: I tillegg til medikamentell behandling kan legen din også anbefale livsstilsendringer for å bidra til å håndtere symptomer på hypotyreose. Dette kan inkludere regelmessig mosjon, et balansert kosthold og stressmestringsteknikker.

Legemiddelbehandling

Hvis legemiddelbehandling anbefales, er dette vanligvis med metformin. Dette kan hjelpe visse høyrisikogrupper, spesielt personer med høyt blodsukkernivå og de på spekteret av overvekt som ikke kan håndteres med kostholds- og livsstilsendringer.

Kosthold

DASH-diett anbefales for å forebygge og behandle metabolsk syndrom. Kostholdet tar sikte på å forhindre hypertensjon.

Den anbefaler:

 • velge mat fra sunne kilder
 • begrense inntak av rødt kjøtt, natrium, mettet fett og total fett, og søtet mat og drikke
 • forbruke rikelig med frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og nøtter

DASH-dietten fokuserer på hva folk spiser i stedet for hvordan de skal redusere kalorier, men de som ønsker å gå ned i vekt, kan følge dietten på et lavere kalorinivå.

Relatert: Kosthold og trening ved lavt stoffskifte

Risikofaktorer

Følgende faktorer øker risikoen for å utvikle metabolsk syndrom:

 • stor midje
 • en familiehistorie med metabolsk syndrom
 • mangel på trening kombinert med et kaloririkt kosthold
 • insulinresistens
 • bruk av noen medisiner

Noen medikamenter som brukes til å behandle betennelse, HIV, allergier og depresjon kan øke risikoen for å gå opp i vekt eller oppleve endringer i blodtrykk, kolesterol og blodsukkernivå.

Relatert: Å leve med lavt stoffskifte

Metabolsk syndrom og overvekt hos barn

Metabolsk syndrom, noen ganger forkortet til MetS, kan starte i barndommen, sammen med tidlig overvekt, dyslipidemi og høyt blodtrykk. På grunn av bekymring for økningen i overvekt blant unge de siste årene, har noen bedt om tidlig screening for å identifisere de med høyere kardiovaskulær risiko. Dette kan gjøre det mulig å målrette endringer mot en sunnere livsstil og redusere sjansen for helseplager senere i livet. Hvordan og når man skal screene etter og diagnostisere metabolsk syndrom og overvekt hos barn, er imidlertid kontroversielt. En årsak er at voksende barn viser stor variasjon i disse faktorene.

Oppsøk medisinsk hjelp

Dersom du mistenker at du har lavt stoffskifte eller opplever noen av de nevnte symptomene, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp for å få en grundig vurdering og eventuell behandling. En lege kan utføre blodprøver for å måle nivåene av skjoldbruskhormoner i kroppen din og avgjøre om du har hypotyreose eller en annen skjoldbrusksykdom.

Konklusjon

Lavt stoffskifte er en tilstand som kan påvirke både fysisk og mental helse. Å være oppmerksom på tegnene på lavt stoffskifte kan hjelpe deg med å få rett diagnose og behandling i tide. Hvis du mistenker at du har lavt stoffskifte eller opplever noen av de nevnte symptomene, bør du oppsøke medisinsk hjelp for en grundig vurdering. Med riktig behandling og oppfølging kan du effektivt håndtere lavt stoffskifte og forbedre livskvaliteten din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar