Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Tegn på lavt stoffskifte

Årsaker til lavt stoffskifte vil alltid være sammensatt, der flere faktorer spiller inn. Lær mer om symptomer og tegn på lavt stoffskifte.

Metabolsk syndrom refererer til et sett med sykdomsrisikofaktorer som ser ut til å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Det er også kjent som insulinresistenssyndrom. Syndromet er ikke en spesifikk tilstand, men det grupperer et sett av risikofaktorer som har vært knyttet til en større sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Symptomer

En lege vil vurdere en rekke faktorer før diagnosen metabolsk syndrom. En lege ofte vurdere metabolsk syndrom hvis en person har minst tre av følgende fem symptomer:

 • Sentral, visceral, overvekt, spesielt en midje størrelse på mer enn 100 cm hos menn og mer enn 80 cm hos kvinner
 • Fastende blodsukkernivå på 100 mg / dL eller over
 • Blodtrykk på 130/85 mm / Hg eller over
 • Triglyseridnivåer i blod på 150 mg / dL eller høyere
 • Høy tetthet lipoprotein (HDL) kolesterolnivå på 40 mg / dL eller mindre for menn og 50 mg / dL eller mindre for kvinner

Å ha tre eller flere av disse faktorene indikerer en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, som hjerteinfarkt eller hjerneslag, og diabetes type 2.

Behandling

Diagnostikk tar først sikte på å identifisere personer som kan være utsatt for metabolsk syndrom, men som kan ha fordel av livsstilsendringer i stedet for medikamentell behandling. Høyt blodsukkernivå, høyt blodtrykk, og abnormiteter i lipid og kolesterol kan ofte målrettes tidlig med livsstiltiltak. Å gå ned i vekt, spesielt i overkroppen kan være en effektiv behandling. Foreslåtte tiltak for å forhindre og behandle unormalt kolesterol og andre aspekter ved metabolsk syndrom inkluderer

 • å spise et “hjertesunt kosthold” som er lite i sukker, fett og natrium.
 • tar regelmessig trening
 • unngå å røyke og redusere alkoholinntaket

Det er foreslått å gjennomføre minst 150 minutter med moderat trening hver uke. Disse kan deles opp i 10-minutters økter. Rask gange er en god måte å starte.

Legemiddelbehandling

Hvis legemiddelbehandling anbefales, er dette vanligvis med metformin. Dette kan hjelpe visse høyrisikogrupper, spesielt personer med høyt blodsukkernivå og de på spekteret av overvekt som ikke kan håndteres med kostholds- og livsstilsendringer.

Kosthold

DASH-diett anbefales for å forebygge og behandle metabolsk syndrom. Kostholdet tar sikte på å forhindre hypertensjon.

Den anbefaler:

 • velge mat fra sunne kilder
 • begrense inntak av rødt kjøtt, natrium, mettet fett og total fett, og søtet mat og drikke
 • forbruke rikelig med frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og nøtter

DASH-dietten fokuserer på hva folk spiser i stedet for hvordan de skal redusere kalorier, men de som ønsker å gå ned i vekt, kan følge dietten på et lavere kalorinivå.

Diagnose

Ikke alle medisinske retningslinjer er enige om de eksakte terskelverdiene som skal brukes for en diagnose av metabolsk syndrom. Alternativene inkluderer kroppsmasseindeks (BMI), høyde-midje-forhold eller andre måter. En person kan også ha høyt blodtrykk eller høyt blodsukker, for eksempel, som ikke er relatert til overvekt.

Metabolsk syndrom og overvekt hos barn

Metabolsk syndrom, noen ganger forkortet til MetS, kan starte i barndommen, sammen med tidlig overvekt, dyslipidemi og høyt blodtrykk. På grunn av bekymring for økningen i overvekt blant unge de siste årene, har noen bedt om tidlig screening for å identifisere de med høyere kardiovaskulær risiko. Dette kan gjøre det mulig å målrette endringer mot en sunnere livsstil og redusere sjansen for helseplager senere i livet. Hvordan og når man skal screene etter og diagnostisere metabolsk syndrom og overvekt hos barn, er imidlertid kontroversielt. En årsak er at voksende barn viser stor variasjon i disse faktorene.

Årsaker

Metabolsk syndrom er en samling av risikofaktorer, ikke én bestemt årsak. Å ha overvekt er en viktig faktor, men unormal blodlipid og kolesterolnivå, høyt blodtrykk og prediabetes bidrar også til kardiometabolsk risiko. Store midje indikerer fedme, en viktig kardiometabolsk risikofaktor. Uunngåelige risikofaktorer, som familiehistorie og etnisk bakgrunn, kan øke sjansen for å utvikle noen komponenter.

Imidlertid kan livsstilsvalg påvirke alle disse faktorene. Et kosthold med mye fett og sukker, sammen med mangel på trening, har vært assosiert med utvikling av overvekt og relaterte forhold. Imidlertid følger ikke symptomer som insulinresistens nødvendigvis overvekt eller indikerer metabolsk syndrom. Insulinresistens er et trekk ved metabolsk syndrom og overvekt, og det kan føre til hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, men det kan også være et tegn på andre forhold. Eksempler inkluderer Cushings sykdom, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), ikke-alkoholisk fettsykdom og kronisk nyresykdom. Andre problemer som noen ganger er assosiert med metabolsk syndrom, insulinresistens og høyt blodsukker inkluderer betennelse på lavt nivå og blodproppdefekter. Disse kan også bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Risikofaktorer

Følgende faktorer øker risikoen for å utvikle metabolsk syndrom:

 • stor midje
 • en familiehistorie med metabolsk syndrom
 • mangel på trening kombinert med et kaloririkt kosthold
 • insulinresistens
 • bruk av noen medisiner

Noen medikamenter som brukes til å behandle betennelse, HIV, allergier og depresjon kan øke risikoen for å gå opp i vekt eller oppleve endringer i blodtrykk, kolesterol og blodsukkernivå.

Relaterte artikler:

Å leve med lavt stoffskifte

Kosthold og trening ved lavt stoffskifte

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE