Tegn på for lite melk

I denne artikkelen vil vi gå i dybden på tegnene på at en baby får for lite melk, hvilke faktorer som kan påvirke melkeproduksjonen, og hvordan man kan løse problemet hvis det oppstår.

Amming er en viktig del av måten spedbarn får næring på, og mange mødre er bekymret for om de produserer nok melk til å møte barnets behov. Spørsmålet om hvorvidt en baby får nok melk kan være utfordrende, da det ikke alltid er lett å vite når barnet får riktig mengde næring.

Tegn på at babyen får for lite melk

Det finnes flere tegn som kan tyde på at babyen ikke får nok melk. Noen av disse tegnene kan være vanskelige å tolke, spesielt for nye foreldre, men det finnes visse indikatorer som kan hjelpe deg med å avgjøre om det er et problem.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Utilstrekkelig vektøkning

En av de mest pålitelige indikatorene på at en baby ikke får nok melk, er utilstrekkelig vektøkning. I de første ukene etter fødselen vil en baby typisk gå litt ned i vekt, men deretter bør vektøkningen være stabil. Hvis babyen ikke legger på seg nok, kan dette være et tegn på at melkeinntaket ikke er tilstrekkelig (World Health Organization [WHO], 2020).

Få bleieskift

Antallet våte og skitne bleier er en annen viktig indikator på om babyen får nok melk. En baby som får tilstrekkelig med melk, vil normalt ha mellom 6 og 8 våte bleier om dagen etter de første dagene. Færre våte bleier kan tyde på dehydrering eller at barnet ikke får nok melk (American Academy of Pediatrics [AAP], 2021).

Manglende metthet etter amming

En baby som får nok melk, vil vanligvis virke fornøyd og avslappet etter amming. Hvis babyen stadig virker sulten, gråter mye etter amming eller stadig vil amme uten å virke tilfredsstilt, kan dette være et tegn på at barnet ikke får nok melk (La Leche League International, 2019).

Lite melk ved pumping

Hvis du bruker brystpumpe for å pumpe ut melk og opplever at det er vanskelig å få ut melk, kan dette indikere at du har lav melkeproduksjon. Det er imidlertid viktig å merke seg at pumping ikke alltid gir et korrekt bilde av hvor mye melk du produserer, da noen kvinner har problemer med å pumpe selv om de produserer nok melk til barnet (Mohrbacher, 2010).

Faktorer som kan bidra til lav melkeproduksjon

Lav melkeproduksjon kan ha flere årsaker. Noen faktorer er mer vanlige enn andre, og det er viktig å forstå hva som kan bidra til lav melkeproduksjon for å kunne finne riktige løsninger.

Utilstrekkelig amming

Melkeproduksjonen fungerer etter prinsippet om tilbud og etterspørsel. Jo mer babyen ammer, jo mer melk produserer kroppen. Hvis babyen ikke ammer ofte nok eller ikke får et godt sugetak, kan dette redusere melkeproduksjonen. Det er viktig å la babyen amme så ofte som mulig, spesielt i de første ukene etter fødselen (Lawrence & Lawrence, 2016).

Stress og tretthet

Stress og tretthet kan ha en stor innvirkning på melkeproduksjonen. Ammende mødre trenger hvile og støtte for å kunne produsere tilstrekkelig melk. Hormonene som er ansvarlige for melkeproduksjonen, spesielt oksytocin, kan bli negativt påvirket av stress, noe som kan føre til redusert melkeutslipp (Lau, 2018).

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Hormonelle problemer

Hormonelle problemer, som lavt stoffskifte (hypotyreose) eller hormonell ubalanse etter fødselen, kan også påvirke melkeproduksjonen. Kvinner som har opplevd fertilitetsproblemer eller som har visse medisinske tilstander, kan ha større risiko for lav melkeproduksjon (Gatti, 2008).

Tidlig introduksjon av morsmelkerstatning

Tidlig bruk av morsmelkerstatning kan redusere ammefrekvensen, noe som igjen kan redusere melkeproduksjonen. Hvis babyen får morsmelkerstatning, vil det kanskje ikke være like stort behov for amming, og dermed vil kroppen produsere mindre melk (WHO, 2020).

Relatert: Snus og amming

Hvordan øke melkeproduksjonen

Hvis du mistenker at du har lav melkeproduksjon, er det flere tiltak du kan sette i verk for å øke produksjonen. Her er noen strategier som kan hjelpe.

Amming på etterspørsel

Amming på etterspørsel betyr at du ammer babyen når den viser tegn til sult, uten å følge en bestemt tidsplan. Dette bidrar til å øke melkeproduksjonen ved å stimulere brystene oftere. Hyppig stimulering er nøkkelen til å øke produksjonen, spesielt i de første ukene (Lawrence & Lawrence, 2016).

Forsikre deg om riktig sugetak

Et riktig sugetak er essensielt for effektiv amming. Hvis babyen ikke får et godt sugetak, kan det være vanskelig for den å få ut nok melk, og dette kan også påvirke melkeproduksjonen. En ammespesialist eller jordmor kan være til stor hjelp med å sjekke om babyen har riktig sugetak (La Leche League International, 2019).

Hud-mot-hud-kontakt

Hud-mot-hud-kontakt mellom mor og barn kan stimulere melkeproduksjonen ved å øke frigjøringen av oksytocin, som er hormonet som er ansvarlig for melkeutdrivning. Denne typen kontakt kan også bidra til å styrke båndet mellom mor og barn, noe som kan bidra til en mer avslappet ammeopplevelse (Mohrbacher, 2010).

Bruk av brystpumpe

Å bruke en brystpumpe etter eller mellom amminger kan bidra til å stimulere melkeproduksjonen. Ved å pumpe etter amming vil du signalisere til kroppen at det er behov for mer melk, og dermed øke produksjonen. Det kan være nyttig å velge en effektiv brystpumpe og bruke den regelmessig for å se resultater (Gatti, 2008).

Kosthold og livsstil for å støtte melkeproduksjonen

Det å opprettholde et sunt kosthold og en god livsstil kan være viktig for melkeproduksjonen. Her er noen tips som kan hjelpe ammende mødre med å øke melkemengden.

Spis balansert og variert

Et sunt og variert kosthold er viktig for å støtte melkeproduksjonen. Fokuser på matvarer som er rike på proteiner, sunne fettstoffer og komplekse karbohydrater. Næringsstoffer som jern, kalsium, omega-3-fettsyrer og vitaminer som B6 og B12 er spesielt viktige for å sikre god helse for både mor og barn (AAP, 2021).

Drikk nok vann

Væskeinntak er en viktig del av å opprettholde melkeproduksjonen. Kroppen trenger tilstrekkelig med vann for å produsere melk, og det er derfor viktig å drikke nok gjennom dagen. Ammende mødre bør være oppmerksomme på tørste og drikke regelmessig (Lau, 2018).

Unngå stress

Stress kan ha en negativ effekt på melkeproduksjonen, så det er viktig å finne måter å slappe av og redusere stress på. Dette kan inkludere å få hjelp fra familie og venner, praktisere avslapningsteknikker som yoga eller meditasjon, eller bare ta seg tid til å hvile (Mohrbacher, 2010).

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Urter og kosttilskudd

Noen urter og kosttilskudd kan bidra til å øke melkeproduksjonen. Urter som bukkehornkløver, fennikel og mariatistel har tradisjonelt blitt brukt for å øke melkeproduksjonen hos ammende kvinner. Det er viktig å konsultere en lege eller en ammespesialist før du bruker kosttilskudd for å sikre at de er trygge (West, 2016).

Relatert: Kul i brystet amming

Når bør man søke profesjonell hjelp?

Hvis du mistenker at melkeproduksjonen er lav og tiltakene du har prøvd ikke har gitt resultater, kan det være nødvendig å søke profesjonell hjelp. En ammespesialist, jordmor eller barnelege kan gi råd og veiledning om hvordan man kan øke melkeproduksjonen og sikre at babyen får nok næring.

Ammespesialist

En ammespesialist kan vurdere teknikken din, sjekke om babyen har riktig sugetak, og gi deg råd om hvordan du kan øke melkeproduksjonen. De har spesialkompetanse på amming og kan ofte hjelpe med problemer som mange helsearbeidere ikke har nok erfaring med (La Leche League International, 2019).

Barnelege

En barnelege kan hjelpe med å overvåke babyens vekst og utvikling, og avgjøre om barnet får nok melk. Hvis det er nødvendig, kan barnelegen anbefale tillegg av morsmelkerstatning eller andre tiltak for å sikre at barnet får tilstrekkelig næring (AAP, 2021).

Konklusjon

Det er flere tegn som kan indikere at en baby får for lite melk, inkludert utilstrekkelig vektøkning, få bleieskift og konstant sult. Lav melkeproduksjon kan ha mange årsaker, inkludert stress, utilstrekkelig amming og hormonelle problemer. Ved å amme på etterspørsel, sikre riktig sugetak, opprettholde en sunn livsstil og få profesjonell hjelp ved behov, kan de fleste mødre øke melkeproduksjonen og sikre at barnet får den næringen det trenger. Det viktigste er å være oppmerksom på barnets signaler og søke hjelp tidlig dersom det er bekymringer rundt melkeproduksjonen.

Referanser

  1. American Academy of Pediatrics. (2021). Breastfeeding and the use of human milk. https://www.aap.org
  2. Gatti, L. (2008). Maternal perceptions of insufficient milk supply in breastfeeding. Journal of Nursing Scholarship, 40(4), 355-363.
  3. La Leche League International. (2019). The womanly art of breastfeeding. Ballantine Books.
  4. Lawrence, R. A., & Lawrence, R. M. (2016). Breastfeeding: A guide for the medical profession. Elsevier Health Sciences.
  5. Lau, C. (2018). Effects of stress on lactation. Pediatric Clinics of North America, 65(1), 91-108.
  6. Mohrbacher, N. (2010). Breastfeeding answers made simple: A guide for helping mothers. Hale Publishing.
  7. West, D. (2016). Herbal remedies for increasing milk supply. Journal of Midwifery & Women’s Health, 61(2), 273-278.
  8. World Health Organization. (2020). Breastfeeding and nutrition. https://www.who.int

Om forfatteren

Close the CTA