Tabata trening

Tabata-trening har et bredt spekter av fordeler for kondisjon og helse som gjør det til en flott treningsform. Lær mer om Tabata trening.

Tidsbesparelse

Den svært reduserte varigheten av Tabata-treningsøkter og effektiviteten øker individets vilje til å trene regelmessig. Det ville være vanskelig å argumentere for at du ikke har tid til bare 4 til minutter med Tabata-trening om dagen, noe som er en nøkkelfaktor som gjør denne formen for trening til en så motiverende treningsform å utføre regelmessig – uansett hvor opptatt du er.

Fettforbrenning

For det første, på grunn av intensiteten, vil Tabata fortsette å jobbe med stoffskiftet etter at treningen er avsluttet. Pulsen din vil være høy når du trener, og dette vil igjen øke stoffskiftet. For å trene på dette nivået, må kroppen jobbe. Hvis du deretter utvikler en rutine der Tabata blir en del av treningen i løpet av en uke, øker BMR, som er din basale eller hvilende metabolske hastighet.

Mange av oss er kjent med begrepet aerob, og selvfølgelig er Tabata en form for aerob trening. Din aerobe kapasitet er den maksimale mengden oksygen du bruker under intens trening. Tabata kan øke dette betydelig. Anaerob refererer til den maksimale mengden energi kroppen din kan produsere i fravær av oksygen. For å få denne energien brenner kroppen karbohydrater.

I de opprinnelige teststudiene som Dr Tabata utførte, så deltakerne en 28% økning i den anaerobe kapasiteten og en 14% økning i den aerobe kapasiteten!

Bra for muskelvev

Når vi bruker diett for å gå ned i vekt, risikerer vi også å miste ikke bare fett, men også muskelvev. For å holde musklene i god stand må vi trene dem, og den høyintensive intervalltreningsmetoden du får av Tabata, gjør nettopp dette, og hjelper kroppen med å utvikle muskelvev i stedet for å skade det. Lengre kondisjonstrening som utholdenhetsløp kan føre til overbelastning eller skade muskelvev. Med Tabata vil du oppdage at din magre kroppsmasse vil øke.

Kort og effektiv trening med Tabata

Mange ønsker ikke trene på treningsstudio i flere timer, og andre igjen har rett og slett ikke tid. Fordi en Tabata-økt bare er 20 minutter lang, er motivasjonen for å trene høyere. På grunn av natur og intensitet er det heller ikke noe du ville gjort daglig. Snarere noe som bør gjøres to ganger i uken, og med fordelene du har, er dette igjen en stor motivator for de med begrenset tid. Ingen utstyr er nødvendig, og du kan gjennomføre Tabata helt på egenhånd.

Det er selvfølgelig nødvendig med alle former for trening at du varmer opp kroppen før du setter i gang, ellers vil det være en risiko for skader.

Relaterte artikler:

Hva er Tabata

Tabata for nybegynnere

Om forfatteren