Ta det roligere når du trener for maraton

Å løpe med lav intensitet når du trener deg opp til maraton er viktig av flere årsaker. Lær mer om hvorfor du bør trene mer med lav intensitet for å bli i best mulig form til maraton!

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvis det er en viktig forskjell mellom raske løpere og de som avslutter lenger bak, er det at de raske løperne også kan trene i et mye roligere tempo. Det som er viktig å forstå er at de raske løperne ikke nødvendigvis trener ofte i et roligere tempo, men at de varierer hvordan de trener løping fra dag til dag. En vanlig feil uerfarne maratonløpere gjør når de trener for å bli bedre, er at for mye av treningen går i samme tempo over den samme distansen. Det er lite variasjon, og det er begrensende for deres fremgang.

Hvis du løper sakte en dag, kan det være fordi du gjennomførte en hard treningsøkt forrige dag eller skal trene en hard treningsøkt neste dag. For å forbedre deg, må du legge inn noe trening med høyere intensitet, ikke nødvendigvis sprintintervaller, men som et minimum noe trening i farten du tenker å holde når du skal løpe maraton. Svært få løpere er i stand til å løpe i maratonfart dag etter dag. For å være i stand til å trene med høyere intensitet bestemte dager, er de fleste av oss nødt til å trene med lav intensitet de andre dagene i løpet av en treningsuke. Det er her trening i et roligere tempo blir viktig.

Fra et vitenskaplig ståsted er rolig løping viktig av to årsaker. Det første er forbrenning av kalorier, som vil variere fra løper til løper, og avhenger av kroppsvekt og forbrenning. De fleste av oss forbrenner 60-70 kalorier per km når vi løper. Forbrenner du 700 kalorier, vil du forbrenne omtrent 1 kg, og det spiller ingen rolle hvor fort du løper for å forbrenne dette. Du kan til og med gå, og likevel forbrenne et stort antall kalorier. Selv om du er dårlig form, kan du likevel forbrenne mange kalorier. Kaloriforbrenningen henger sammen med energien du forbruker ved å forflytte kroppen fremover. For å få maksimalt ut din ytelse, avhenger det optimal kroppsvekt og fettprosent. Derfor kan du trene rolig. Det vil bare ta lenger tid enn hvis du løper disse kilometerne i et raskere tempo. Imidlertid vil det å løpe i et raskere tempo øke risikoen for å bli skadet. Den andre viktige faktoren forbundet med å løpe med lavere intensitet, er at du vil spare glykogen når du løper i et lavere tempo. Når du løper i et lavere tempo, vil kroppen ha mer tid til å forbrenne fett som kilde til energi. Når du løper raskt, vil kroppen forbrenne mer glykogen. Glykogen er lagret i musklene og leveren, og kroppen kan ta det i bruk raskere enn med fett. Ved å trene med lavere intensitet kan du lære kroppen til å forbrenne fett mer effektivt, og på den måten spare glykogen, noe du kan dra nytte av de siste kilometerne når du løper maraton. Og det er de siste kilometerne av maraton som er den virkelig store styrkeprøven.

Relaterte artikler:

Hvordan trene løping med lav intensitet

Hvor mye løpetrening med lav intensitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar