ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Syrenøytraliserende mat

Halsbrann er en tilstand som mange vil oppleve flere ganger i løpet av livet. Lær mer mat som kan virke syrenøytraliserende og motvirke halsbrann.

Mer enn bare en liten plage, kan denne ubehagelige brennende følelsen noen ganger krype opp i halsen din og etterlate en ubehagelig bitter smak. Smertene forårsaket av halsbrann kan variere fra milde til så alvorlige at det noen ganger forveksles med hjerteanfallssmerter.

Og halsbrann er et symptom på acid reflux, som oppstår når magesyre strømmer opp igjen i spiserøret – røret som forbinder halsen og magen. I noen tilfeller utvikler syrerefluks seg til gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), eller en mer alvorlig form for tilbakeløp. Vanlige tegn på GERD inkluderer hyppig halsbrann, hoste, tungpustethet, smerter i brystet og oppstøt – spesielt om natten.

Mens reseptfrie og reseptbelagte medisiner er tilgjengelige, kan livsstilsendringer noen ganger hjelpe de med bare sporadisk syrerefluks. Det er anbefalt å miste overflødig kroppsvekt, spise mindre måltider og unngå alkohol og nikotin. Men kostholdsjusteringer kan også være nøkkelen når du prøver å lindre symptomene.

Her er fem matvarer som kan virke syrenøytraliserende

  1. Bananer. Denne frukten med lavt syreinnhold kan hjelpe de med sure oppstøt, ved å belegge et irritert spiserør og dermed bidra til å bekjempe ubehag. På grunn av det høye fiberinnholdet kan bananer også bidra til å styrke fordøyelsessystemet – noe som kan bidra til å avverge fordøyelsesbesvær. En løselig fiber som finnes i bananer er pektin, som hjelper med å bevege mageinnholdet gjennom fordøyelseskanalen. Og det er bra – for mat som holder seg der – vil bare fortsette å generere syre.
  2. Meloner. Som bananer er meloner også en svært alkalisk frukt. De er en god kilde til magnesium, som finnes i mange medisiner mot sur refluks. Videre har meloner en pH på 6,1, noe som gjør dem bare mildt sure. Spesielt bra er cantaloupe og honningmelon.
  3. Havregryn. Som andre fiberrike matvarer, kan havregryn bidra til å dempe syre og reflukssymptomer. Fiber fremmer ikke bare tarmhelsen, men reduserer også forstoppelse og får deg til å føle deg mett lenge etter å ha spist. Og selvfølgelig, når du føler deg mett, er det mindre sannsynlig at du spiser for mye, og derfor mindre sannsynlig at du får opp igjen det som ligger i magen i spiserøret. Kos deg med havregryn med lite fett eller mandelmelk, da begge er veldig basiske.
  4. Yoghurt. Som bananer har yoghurt en beroligende effekt som hjelper til med å dempe ubehag i magen. Den inneholder også probiotika, en type gode bakterier som finnes i fordøyelseskanalen som gir et løft til immunforsvaret ditt. Å være en god proteinkilde betyr at yoghurt også forbedrer din evne til å fordøye maten ordentlig. Gjør yoghurt enda mer virkningsfull ved å tilsette litt ingefær, som kan virke betennelsesdempende på systemet ditt.
  5. Grønne grønnsaker. Hvis du liker grønne grønnsaker og har sur refluks, har du flaks. Asparges-, spinat-, kale- og rosenkål er alle veldig basiske, noe som betyr at de er bra for magen og fordøyelsessystemet. Å være naturlig lav i fett og sukker, bidrar grønnsaker også til å redusere magesyre.

Sørg for å snakke med legen din hvis du har spørsmål om hva slags matvarer som bør være en del av kostholdet ditt. Noen matvarer kan bidra til å lindre symptomer hos en person, men forverre dem hos andre. Sørg for å samarbeide med legen din for å komme frem til en individuell plan som passer for deg.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot halsbrann

Hva hjelper mot halsbrann

Om forfatteren