Syrenøytraliserende kjerringråd

Hvis du prøver å unngå sure oppstøt eller bli kvitt halsbrann raskt, her får du ti måter å lette – og til og med forhindre det. Lær mer om syrenøytraliserende kjerringråd.

Spis en moden banan

Det høye kaliuminnholdet i en banan gjør den til en ganske alkalisk mat, noe som betyr dette at det kan bidra til å motvirke magesyren som irriterer spiserøret. Imidlertid er umodne bananer mindre alkaliske, stivelsestunge og kan faktisk være en utløser for sure oppstøt for noen mennesker. Så pass på å velge en banan som er moden.

Andre alkaliske matvarer som kan hjelpe mot halsbrann inkluderer meloner, blomkål, fennikel og nøtter.

Tygge sukkerfri tyggegummi

Tyggegummi øker spyttproduksjonen. Ifølge en studie fungerer dette for å redusere halsbrann siden spytt kan bidra til å fremme svelging – noe som kan bidra til å holde syre nede – og nøytralisere magesyren som reflukserer inn i spiserøret.

Før en matdagbok og unngå triggermat

Som nevnt kan visse matvarer og drikker utløse sure oppstøt og halsbrann. Du kan hjelpe med å identifisere de spesifikke matvarene som mest sannsynlig vil gi deg problemer ved å føre en mat- og symptomlogg. Når du har identifisert dem, unngå disse matvarene og drikkene når det er mulig.

Motstå trangen til å overspise eller spise raskt

Når det gjelder å forebygge halsbrann, kan det gå langt å se porsjonsstørrelser ved måltider. Å ha en stor mengde mat i magen kan legge mer press på ventilen som holder magesyre ute av spiserøret, noe som gjør sure oppstøt og halsbrann mer sannsynlig. Hvis du er utsatt for halsbrann, bør du vurdere å spise mindre måltider oftere. Å spise raskt kan også være en utløsende faktor for halsbrann, så sørg for å redusere hastigheten og ta deg tid til å tygge mat og drikke.

Unngå sene måltider, småspising før sengetid og spising før du trener

Å legge seg ned med magen full av mat kan utløse sure oppstøt og gjøre halsbrannsymptomer verre. Unngå å spise innen 3 timer etter leggetid, slik at magen har god tid til å tømme seg. Det kan også være lurt å vente minst to timer før du trener.

Bruk løstsittende klær

Hvis du er utsatt for halsbrann, kan tettsittende belter og klær som klemmer magen din bidra til symptomene dine.

Justere søvnposisjonen din

Å heve hodet og brystet høyere enn føttene mens du sover kan bidra til å forebygge og lette sure oppstøt og halsbrann. Du kan gjøre dette ved å bruke en skumkile plassert under madrassen eller ved å heve sengestolpene ved hjelp av treklosser. Pass deg for å bruke puter, da dette vanligvis ikke er effektivt og til og med kan gjøre symptomene verre. I tillegg antas det å sove på venstre side å hjelpe fordøyelsen og kan virke for å begrense magesyrerefluks.

Ta grep for å gå ned i vekt hvis du er overvektig

Overvekt legger ekstra press på magen, og øker risikoen for sure oppstøt og halsbrann. Å spise et godt balansert kosthold og få 150 minutter med fysisk aktivitet per uke er de to første trinnene for å opprettholde en sunn vekt og gå ned i overflødig vekt.

Slutt å røyke (hvis du gjør det)

Røyking reduserer mengden spytt som produseres og påvirker effektiviteten til klaffen som hindrer magesyre i å komme inn i spiserøret, som begge gjør halsbrann mer sannsynlig. Å slutte å røyke kan redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av sure oppstøt og, i noen tilfeller, til og med eliminere den.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Redusere stressnivået

Kronisk stress tar en fysisk toll på kroppen din, inkludert å senke fordøyelsen og gjøre deg mer følsom for smerte. Jo lenger maten sitter i magen, jo mer sannsynlig er magesyren til refluks. I tillegg kan det å ha en økt følsomhet for smerte få deg til å føle den brennende smerten av halsbrann mer intenst. Å ta grep for å redusere stress kan bidra til å forhindre eller lette effekten av sure oppstøt og halsbrann.

Hva du skal gjøre hvis halsbrann er alvorlig eller hyppig

For mild, sporadisk halsbrann, kan reseptfrie medisiner som syrenøytraliserende midler og histaminblokkere bidra til å lindre symptomene. Les alltid produktetiketten før du tar en syrenøytraliserende eller histaminblokker, og ta aldri en større dose eller ta doser oftere enn angitt.

Hvis du opplever halsbrann ofte, kontakt legen din før du tar halsbrannmedisiner regelmessig siden disse stoffene kan forstyrre mange andre medisiner og påvirke underliggende helsetilstander du måtte ha. Hvis du har alvorlig halsbrann, samt hvis den vedvarer eller forverres etter å ha tatt skritt for å lindre den, kontakt legen din. I noen tilfeller kan halsbrann være et tegn på en underliggende tilstand, for eksempel gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), eller muligens en bivirkning av en medisin du tar.

Relaterte artikler:

Hva hjelper mot halsbrann

Hva hjelper mot sure oppstøt

Referanser

Om forfatteren