20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Symptomer på stress og utbrenthet

Personer som sliter med å takle stress kan ha høyere risiko for utbrenthet. Lær mer om symptomer på stress og utbrenthet.

Utbrenthet kan føre til at folk føler seg utslitte, tomme og ikke er i stand til å takle kravene livet stiller. Utbrenthet kan også være ledsaget av en rekke psykiske og fysiske helsesymptomer. Hvis det forblir uadressert, kan utbrenthet gjøre det vanskelig for et individ å fungere godt i hverdagen.

Hva er utbrenthet?

Begrepet “utbrenthet” er et relativt nytt begrep, først brukt i 1974 av Herbert Freudenberger, i sin bok, “Burnout: The High Cost of High Achievement”. Opprinnelig definerte han utbrenthet som ”Mangel av motivasjon eller insentiv, spesielt der ens hengivenhet til en sak eller forhold ikke klarer å gi de ønskede resultatene.”

Enklere sagt, hvis du føler deg utslitt, begynner å hate jobben din og begynner å føle deg mindre dyktig på jobb, viser du tegn på utbrenthet. Stresset som bidrar til utbrenthet kan hovedsakelig komme fra jobben din, men stress fra din generelle livssituasjon kan bidra til dette. Personlighetstrekk og tankemønstre, som perfeksjonisme og pessimisme, kan også bidra.

De fleste bruker mye av sin våkne tid på jobb, og hvis du hater jobben din, gruer deg til å jobbe og ikke får noen tilfredshet med det du gjør, kan det ta en alvorlig toll på livet ditt.

Symptomer på stress og utbrenthet

Selv om utbrenthet ikke er en diagnoserbar psykologisk lidelse, betyr det ikke at den ikke bør tas på alvor.

Her er noen av de vanligste tegnene på utbrenthet:

  • Fremmedgjøring fra arbeidsrelaterte aktiviteter: Personer som opplever utbrenthet, ser på jobbene sine som stadig mer belastende og frustrerende. De kan bli kyniske når det gjelder arbeidsforholdene og menneskene de jobber med. De kan også følelsesmessig distansere seg og begynne å føle seg følelsesløse over arbeidet sitt.
  • Fysiske symptomer: Kronisk stress kan føre til fysiske symptomer, som hodepine og magesmerter eller tarmproblemer.
  • Følelsesmessig utmattelse: Utbrenthet får folk til å føle seg tappet for energi, ute av stand til å takle oppgaver og være vedvarende trette. De mangler ofte energi til å få arbeidet gjort.
  • Redusert ytelse: Utbrenthet påvirker hovedsakelig hverdagslige oppgaver på jobben – eller i hjemmet når noens viktigste jobb innebærer å ta vare på familiemedlemmer. Personer med utbrenthet føler seg negative til oppgaver. De har konsentrasjonsvansker og mangler ofte kreativitet.

Utbrenthet deler noen lignende symptomer på psykiske helsetilstander, som depresjon. Personer med depresjon opplever negative følelser og tanker rundt alle aspekter av livet, ikke bare på jobb. Symptomer på depresjon kan også omfatte tap av interesse for ting, følelser av håpløshet, kognitive og fysiske symptomer samt tanker om selvmord.

Forebygging og behandling

Selv om uttrykket “utbrenthet” antyder at det kan være en permanent tilstand, er det reversibelt. En person som føler seg utbrent, kan trenge å gjøre noen endringer i arbeidsmiljøet. Det kan være nyttig å henvende seg til personalavdelingen om problemer på arbeidsplassen eller snakke med en veileder om problemene, hvis de investeres i å skape et sunnere arbeidsmiljø. I noen tilfeller kan en endring i stilling eller en ny jobb være nødvendig for å få slutt på utbrenthet.

Det kan også være nyttig å utvikle tydelige strategier som hjelper deg å håndtere stresset. Selvomsorgsstrategier, som å spise et sunt kosthold, trene og få nok søvn kan bidra til å redusere effekten av stress i jobben og livet ellers.

En ferie kan gi deg litt midlertidig lettelse også, men en uke borte fra kontoret vil ikke være nok til å hjelpe deg med å bli kvitt utbrenthet. Regelmessige, planlagte pauser fra jobb, sammen med daglige øvelser med for eksempel stressmestring, kan være nøkkelen til å hjelpe deg med å bekjempe utbrenthet.

Relaterte artikler:

Høy hvilepuls stress

Hva gjør stress med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!