Symptomer på nedsatt immunforsvar

Det meste av tiden beskytter immunforsvaret kroppen mot infeksjoner. Noen har imidlertid et nedsatt immunforsvar som kan gjøre dem utsatt for hyppige infeksjoner.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvite blodlegemer, antistoffer og andre komponenter, inkludert organer og lymfeknuter, utgjør kroppens immunforsvar. Mange lidelser kan svekke immunforsvaret. Disse immunsviktforstyrrelsene, som spenner fra milde til alvorlige, kan være til stede fra fødselen eller kan oppstå som et resultat av miljøfaktorer. Noen ganger kan en svikt i immunforsvaret være så mild at en person kanskje ikke er klar over det på mange år. Andre ganger er lidelsen mer alvorlig og får en person til å oppleve hyppige infeksjoner i løpet av livet.

Nedsatt immunforsvar symptomer

En person bør praktisere god hygiene for å holde seg sunn og unngå infeksjoner. Det primære symptomet på et svakt immunforsvar er mottakelighet for infeksjon. En person med et svakt immunforsvar får sannsynligvis infeksjoner oftere enn de fleste andre mennesker, og disse sykdommene kan være mer alvorlige eller vanskeligere å behandle.

Infeksjoner som mennesker med et svakt immunforsvar ofte inkluderer inkluderer:

 • lungebetennelse
 • hjernehinnebetennelse
 • bronkitt
 • hudinfeksjoner

Disse infeksjonene kan komme tilbake med høy frekvens.

De andre symptomene på et svakt immunforsvar kan omfatte følgende:

 • autoimmune lidelser
 • betennelse i de indre organene
 • blodsykdommer eller avvik, som anemi
 • fordøyelsesproblemer, inkludert tap av matlyst, diaré og magekramper
 • vekst og utviklingsforsinkelser hos spedbarn og barn

Tips for å holde deg frisk når du har nedsatt immunforsvar

Personer som har et svakt immunforsvar kan ta flere grep for å maksimere sjansene for å holde seg sunne og unngå infeksjoner.

God hygiene

En av de enkleste måtene for en person med et svakt immunforsvar å holde seg sunn er ved å praktisere god hygiene, som inkluderer å vaske hendene ofte.

Unngå mennesker som er syke

Personer med nedsatt immunforsvar bør unngå å være for nær alle som har forkjølelse eller annen infeksjon. Virus og andre smittsomme sykdommer kan spre seg fra person til person gjennom nærkontakt. De kan også spre seg i vanndråpene som driver ut i luften når man hoster eller nyser.

Desinfisere husholdningsgjenstander

Bakterier som kan potensielt forårsake sykdommer, kan leve på noen overflater i hjemmet, for eksempel dørhåndtak og fjernkontroller. En person kan redusere antall bakterier som bor i disse områdene ved å desinfisere dem regelmessig.

Følg legens råd om vaksiner

Hvis en person har et svekket immunforsvar, bør han følge legens råd om vaksiner. Leger anbefaler generelt at folk flest holder seg oppdatert med vaksinasjonene sine.

Håndtere stress

KAMPANJER HOS MILRAB |

Stress kan svekke immunforsvaret ytterligere og gjøre en person mer utsatt for sykdom. Noe forskning viser at en person som er under overdrevent stress ha større sannsynlighet å bli syk. Personer med et svakt immunforsvar bør ta skritt for å håndtere stresset.

Få nok søvn

Søvnmangel har en lignende effekt på kroppens immunforsvar som stress. Mangel på søvn forstyrrer normal produksjon av hvite blodlegemer, en avgjørende komponent i kroppens immunforsvar. Ha et mål om minst 7 timers søvn per dag, mens spedbarn og barn trenger mellom 8 og 17 timers søvn avhengig av alder.

Spis et sunt kosthold

En person med et svakt immunforsvar bør spise et sunt kosthold. Å spise et sunt, balansert kosthold kan forbedre en persons generelle velvære. For mennesker med et svakt immunforsvar anbefaler leger generelt et kosthold som er rikt på grønnsaker og frukt, som vil gi rikelig med næringsstoffer. Hvis en person har veldig svekket immunforsvar, for eksempel fordi de gjennomgår kreftbehandling, kan en lege anbefale at de tar ekstra skritt for å unngå sykdommer som en følge av mat de spiser.

Trene regelmessig

Regelmessig trening holder kroppen sunn. I tillegg til å styrke kroppen, får trening kroppen til å frigjøre endorfiner som reduserer stressnivået. Imidlertid bør de med svakt immunforsvar være forsiktige med ikke å presse seg selv for hardt, da dette kan svekke immunforsvaret ytterligere.

Vurdere å ta kosttilskudd

Noen vitaminer og mineraler påvirker immunforsvaret. For eksempel kan en person som har en C-vitaminmangel ha svekket immunitet.

Andre vitaminer og mineraler som kan påvirke immunfunksjonen inkluderer:

 • vitamin A
 • vitamin D
 • vitamin E
 • jern
 • folsyre
 • sink

Det er best å hente disse næringsstoffene fra kostholdskilder der det er mulig, men hvis dette viser seg utfordrende, kan tilskudd hjelpe på immunforsvaret.

Relaterte artikler:

Ytre immunforsvar

Trening når man er syk

KAMPANJER HOS MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar