I denne artikkelen vil vi gå i dybden på symptomene på magnesiummangel, årsakene til at dette kan oppstå, og hvordan man kan forebygge og behandle denne tilstanden.
Magnesium er et essensielt mineral som spiller en kritisk rolle i mange av kroppens biologiske prosesser. Fra muskelfunksjon til energiproduksjon, magnesium er involvert i over 300 enzymreaksjoner. Mangel på dette viktige mineralet kan derfor ha en rekke symptomer og konsekvenser for helsen.
Hva er magnesium og hvorfor er det viktig?
Magnesium er en elektrolytt som finnes i kroppens celler og er viktig for å opprettholde normal cellefunksjon. Det spiller en sentral rolle i å regulere nervesignaler, muskelsammentrekninger, og blodtrykk. Magnesium hjelper også med å holde beinene sterke og bidrar til dannelsen av DNA og RNA.
Kroppens daglige behov
En voksen persons anbefalte daglige inntak av magnesium varierer, men for menn ligger det på rundt 400-420 mg per dag, og for kvinner mellom 310-320 mg per dag (Institute of Medicine, 1997). Gravide kvinner og personer som er fysisk aktive, kan ha et økt behov.
Hva skjer ved magnesiummangel?
Når kroppen mangler magnesium, kan det føre til en rekke symptomer som ofte blir oversett eller feiltolket. Magnesium spiller en viktig rolle i nesten alle kroppens vev og organer, og mangel kan derfor påvirke mange ulike systemer i kroppen.
Symptomer på magnesiummangel
Symptomene på magnesiummangel kan variere fra milde til alvorlige, avhengig av graden av mangel. De mest vanlige symptomene inkluderer:
Muskelkramper og spasmer
En av de mest typiske symptomene på magnesiummangel er muskelsmerter, kramper og spasmer. Magnesium hjelper med å regulere muskelsammentrekninger, og når det er for lite magnesium i kroppen, kan dette føre til at musklene trekker seg sammen på en ukontrollert måte (Costello, 2016). Dette fører ofte til smertefulle kramper, spesielt i bena.
Tretthet og svakhet
Tretthet er et vanlig symptom på magnesiummangel, men det er ofte vanskelig å knytte dette direkte til magnesiummangel fordi tretthet kan ha mange årsaker. Når kroppen mangler magnesium, reduseres energiproduksjonen på cellenivå, noe som fører til svakhet og tretthet (Barbagallo & Dominguez, 2010).
Hjertearytmi
Magnesiummangel kan også påvirke hjertefunksjonen. Magnesium bidrar til å regulere hjertets elektriske aktivitet, og mangel kan føre til hjertearytmi, en tilstand der hjertet slår uregelmessig. I alvorlige tilfeller kan dette øke risikoen for hjerteinfarkt (Rosanoff, Weaver & Rude, 2012).
Angst og depresjon
Magnesium er også involvert i reguleringen av nervesystemet og påvirker nivåene av nevrotransmittere som serotonin. Forskning har vist at personer med magnesiummangel kan oppleve økt angst og depresjon (Boyle, 2017). Dette skyldes at lave nivåer av magnesium kan bidra til økt aktivitet i kroppens stressresponssystem.
Hodepine og migrene
Personer som lider av migrene, kan ha lavere nivåer av magnesium i blodet og vevet sammenlignet med personer som ikke har migrene. Flere studier har vist en sammenheng mellom lave magnesiumnivåer og økt risiko for migreneanfall (Mauskop & Varughese, 2012).
Søvnproblemer
Magnesium spiller en viktig rolle i nervesystemets funksjon og bidrar til å fremme dyp og avslappende søvn. Mangel på magnesium kan føre til søvnproblemer, inkludert vanskeligheter med å sovne og å holde seg i søvn (Abbasi et al., 2012).
Relatert: Mat med mye jern
Årsaker til magnesiummangel
Magnesiummangel kan skyldes flere faktorer, både eksterne og interne. Her er noen av de vanligste årsakene:
Utilstrekkelig inntak gjennom kosthold
En av de vanligste årsakene til magnesiummangel er utilstrekkelig inntak gjennom kostholdet. Magnesium finnes naturlig i matvarer som grønne bladgrønnsaker, nøtter, frø og fullkorn. Et kosthold som er fattig på disse matvarene, kan føre til magnesiummangel over tid (Volpe, 2013).
Malabsorpsjon
Noen tilstander, som Crohns sykdom, cøliaki og kronisk diaré, kan føre til dårlig opptak av magnesium i tarmen. Dette kan resultere i at kroppen ikke tar opp tilstrekkelig mengde magnesium, selv om inntaket er tilstrekkelig (Rude & Shils, 2006).
Høyt inntak av alkohol
Alkohol kan øke utskillelsen av magnesium gjennom urinen, noe som kan bidra til mangel på dette viktige mineralet. Personer som misbruker alkohol, har derfor ofte lavere magnesiumnivåer i kroppen (Breslow, 1996).
Kronisk stress
Stress kan øke utskillelsen av magnesium fra kroppen, særlig i situasjoner med vedvarende psykisk og fysisk belastning. Stresshormoner som kortisol bidrar til en økt metabolsk etterspørsel etter magnesium (Galland, 2010).
Medisiner som reduserer magnesiumnivåer
Noen medisiner, som diuretika og protonpumpehemmere, kan redusere kroppens magnesiumopptak eller øke utskillelsen. Dette kan føre til magnesiummangel, spesielt ved langvarig bruk (Kieboom et al., 2015).
Hvordan diagnostisere magnesiummangel
Diagnostisering av magnesiummangel kan være utfordrende, ettersom nivåene av magnesium i blodet ikke alltid gjenspeiler kroppens totale magnesiummengde. De fleste av kroppens magnesiumlagre finnes i bein og vev, så blodprøver kan noen ganger gi et falskt inntrykk av tilstrekkelige magnesiumnivåer.
Blodprøver
Den mest brukte metoden for å måle magnesiumnivåene er en blodprøve. Normale verdier for magnesium i blodet ligger mellom 0,75 og 0,95 mmol/L (Elin, 2010). Verdier under dette kan indikere mangel, men symptomene kan ofte oppstå før blodnivåene er betydelig redusert.
Intracellulære tester
For en mer nøyaktig måling kan intracellulære tester, som røde blodlegemetester, gi en bedre indikasjon på kroppens magnesiumnivå. Disse testene kan avsløre mangel på magnesium før det vises i blodet (Rosanoff et al., 2012).
Relatert: Næringsinnhold i avokado
Få de beste julegavene til knallpriser hos MILRAB! JULESALG i gang – KJØP NÅ >> 🎄🔥
ehandling av magnesiummangel
Behandling av magnesiummangel avhenger av alvorlighetsgraden og årsaken til mangelen. Det finnes flere tilnærminger som kan hjelpe til med å gjenopprette normale nivåer av magnesium i kroppen.
Kostholdsendringer
Den mest naturlige måten å øke magnesiumnivåene på er gjennom kostholdet. Matvarer som inneholder høye nivåer av magnesium inkluderer grønne grønnsaker, nøtter, frø, fisk og fullkorn. Å øke inntaket av disse matvarene kan bidra til å øke magnesiumnivåene på en naturlig måte (Volpe, 2013).
Kosttilskudd
Magnesiumtilskudd kan også være en effektiv måte å behandle magnesiummangel på. Disse finnes i ulike former, inkludert magnesiumoksid, magnesiumsitrat og magnesiumklorid. Det er viktig å konsultere en lege før man starter med tilskudd, da for høye doser kan føre til bivirkninger som diaré (Ranade & Somberg, 2001).
Redusere inntaket av alkohol og stress
Å redusere alkoholforbruk og stress kan bidra til å forhindre tap av magnesium fra kroppen. Dette kan være spesielt viktig for personer som er utsatt for kronisk stress eller har en historie med alkoholmisbruk (Galland, 2010).
Tilrettelegging av medisiner
For personer som tar medisiner som reduserer magnesiumnivåene, kan det være nyttig å konsultere en lege for å justere dosen eller vurdere alternative behandlingsmetoder som kan bidra til å opprettholde tilstrekkelige magnesiumnivåer (Kieboom et al., 2015).
Forebygging av magnesiummangel
Forebygging av magnesiummangel er like viktig som behandling. For å sikre tilstrekkelig inntak av magnesium, bør man fokusere på et balansert kosthold rikt på magnesiumrike matvarer og unngå faktorer som kan føre til redusert magnesiumopptak.
Balansert kosthold
Et sunt og balansert kosthold som inkluderer grønnsaker, nøtter og fisk, er en av de beste måtene å forebygge magnesiummangel på. Regelmessig inntak av slike matvarer sikrer at kroppen får den nødvendige mengden magnesium for å fungere optimalt (Volpe, 2013).
Ikke gå glipp av JULESALGET! Hundrevis av gaver til knallpris hos MILRAB! SIKRE DEG DINE NÅ >> 🎄💥
Unngå overdreven alkoholbruk
Som nevnt tidligere, kan alkohol redusere kroppens evne til å beholde magnesium. Det anbefales derfor å moderere alkoholforbruket for å beskytte mot magnesiummangel (Breslow, 1996).
Stressmestring
Regelmessig trening, meditasjon og andre former for stressmestring kan bidra til å redusere utskillelsen av magnesium fra kroppen og forhindre mangel (Galland, 2010).
Konklusjon
Magnesiummangel kan ha mange symptomer, fra muskelsmerter og kramper til tretthet, søvnproblemer og hjerteproblemer. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tegnene og sørge for at man får tilstrekkelig mengde magnesium gjennom kostholdet. Forebygging og behandling av magnesiummangel kan bidra til bedre helse og velvære, og et balansert kosthold kombinert med en sunn livsstil er de beste forsvarene mot denne vanlige, men ofte oversette tilstanden.
Referanser
- Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Ghaemi, M. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 17(12), 1161–1169.
- Barbagallo, M., & Dominguez, L. J. (2010). Magnesium and aging. Current Pharmaceutical Design, 16(7), 832-839.
- Boyle, N. B. (2017). The role of magnesium in mental health. European Journal of Nutrition, 56(5), 1509–1518.
- Breslow, R. A. (1996). Magnesium and alcoholism: A brief review. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 20(7), 1385–1391.
- Costello, R. B., et al. (2016). The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress—a systematic review. Nutrients, 8(7), 429.
- Elin, R. J. (2010). Assessment of magnesium status. Clinical Chemistry, 56(5), 776–781.
- Galland, L. (2010). Magnesium and stress. Magnesium Research, 23(4), 199–206.
- Kieboom, B. C., et al. (2015). Proton pump inhibitors and hypomagnesemia: a population-based case–control study. American Journal of Kidney Diseases, 66(5), 775–782.
- Mauskop, A., & Varughese, J. (2012). Why all migraine patients should be treated with magnesium. Journal of Neural Transmission, 119(5), 575–579.
- Ranade, V. V., & Somberg, J. C. (2001). Bioavailability and pharmacokinetics of magnesium after administration of magnesium salts to humans. American Journal of Therapeutics, 8(5), 345-357.
- Rosanoff, A., Weaver, C. M., & Rude, R. K. (2012). Suboptimal magnesium status in the United States: Are the health consequences underestimated? Nutrition Reviews, 70(3), 153–164.
- Rude, R. K., & Shils, M. E. (2006). Magnesium. I M. E. Shils, et al. (Red.), Modern nutrition in health and disease (10. utg., s. 223–247).