Symptomer på kuldeastma

Innånding av kald, tørr luft kan føre til at luftveiene strammes, noe som gjør det vanskeligere å puste. Lær mer kuldeindusert astma.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Symptomer på kuldeastma

Astma kan forårsake luftveisbetennelse og pustevansker. Flere faktorer, inkludert trening og kaldt vær, kan utløse astmasymptomer. Innånding av kald, tørr luft kan føre til at luftveiene strammes, noe som gjør det vanskeligere å puste. Flere behandlinger og forebyggende tiltak kan bidra til å minimere effekten av kald luft på en person med astma.

Denne artikkelen beskriver hvorfor kaldt vær kan forverre astmasymptomer og hvordan du kan gjenkjenne når symptomer utløses.

Hvordan påvirker kaldt vær astma?

Innånding av kald, tørr luft kan utløse astmasymptomer. Nese, munn og fuktighet, vil gjøre luften varmere før den når lungene, og dette gjør det lettere å puste. Når luften er veldig tørr og kald, som om vinteren, er det vanskeligere for kroppen å varme opp luften før den når lungene. Når kald luft treffer luftveiene, reagerer lungene ved å stramme seg. Kald luft inneholder mindre fuktighet, og å puste den inn kan tørke ut luftveiene. Dette kan føre til at luftveiene spasmer, og utløser et astmaanfall, som kan innebære hoste. En person opplever ofte at symptomene deres forverres når de er aktive ute – for eksempel å gå på ski, måke snø eller løpe. Under trening er det mer vanlig å puste gjennom munnen enn nesen. Fordi munnen ikke varme luft så godt som nesen, er det mer sannsynlig at en person inhalerer kaldere luft mens han eller hun trener. En kombinasjon av fysisk aktivitet og kald luft kan forverre astmasymptomer betydelig.

Kuldeastma symptomer

Kaldindusert astma kan forårsake symptomer som inkluderer:

  • brystsmerter
  • hoste
  • kortpustethet
  • en følelse av tetthet i brystet
  • tungpustethet

Disse symptomene har en tendens til å utvikle seg kort tid etter at en person er utsatt for kald luft. De forsvinner vanligvis etter at personen har kommet i et varmere miljø. Imidlertid kan en person med mer alvorlig astma oppleve symptomer som er mer varige.

Hvordan håndtere kuldeastma

Hvis en person har et astmaanfall som utløses av kaldt vær, bør han eller hun først bruke inhalator for å løsne og åpne opp luftveiene. Vanligvis inneholder denne inhalatoren albuterol, en beta-agonist. Personer bør alltid ta inhalatoren med seg hvis de skal utendørs i kaldere temperaturer. Deretter bør personer som opplever kuldeinduserte astmaanfall prøve å komme seg inn i et varmere miljø så raskt som mulig. Etter å ha pustet inn varmere luft i flere minutter, bør luftveiene begynne å åpne seg, og symptomene bør reduseres raskt. Hvis en person opplever disse symptomene regelmessig, bør de ta opp dette med legen sin. Legen kan foreskrive ytterligere langtidsbehandlinger, for eksempel en langtidsvirkende bronkodilator.

For alle med astma kan det å jobbe med å kontrollere symptomer og redusere antall angrep bidra til å forhindre at symptomer utvikler seg i kaldt vær.

Forebygging av kuldeastma

Å bruke en kortvirkende inhalator før du går utendørs kan forhindre at kaldt vær utløser astma. En person kan ta visse grep for å forhindre at kaldt vær utløser astmasymptomer.

Utover å ta medisiner, kan følgende strategier hjelpe:

  • Varme opp i omtrent 5–10 minutter før du går utendørs. Dette kan innebære aerob aktivitet, for eksempel dans.
  • Bruk en kortvirkende inhalator 10-15 minutter før du går utendørs. Dette kan redusere sannsynligheten for at kald luft vil føre til at luftveiene smalner.
  • Bruk noe som dekker munnen når du er ute. Å dekke munnen med en kuldemaske, kan varme opp luften på vei til lungene.
  • Konsentrere deg om å puste gjennom nesen hvis det er mulig. Dette hjelper også til å varme opp luften før den når lungene.
  • Hvis det er mulig, bør en person med kuldeindusert astma unngå å gå utendørs når temperaturene blir minus 10 ° C eller lavere. Når det er så kaldt, er det mer sannsynlig å utløse astmasymptomer.

Relaterte artikler:

Ubehandlet astma konsekvenser

Symptomer på astma ved trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar