Symptomer på intoleranse for sukker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Sukker finnes i mange deler av kostholdet vårt, både i naturlige og produserte matvarer. Lær mer om symptomer på sukkerintoleranse.

Celler i kroppen bruker sukker til energi, så en bivirkning på sukker kan forårsake alvorlige komplikasjoner. Det er grep folk kan ta for å unngå sukker og komplikasjonene ved intoleranse, og det er alltid anbefalt å oppsøke lege for veiledning.

Matallergier eller sukkerintoleranse?

En ren allergi mot sukker i seg selv er for det meste ikkeeksisterende, mens noen sukkerintoleranser er ganske vanlige. De to er like, men har noen viktige forskjeller.

Matallergi

En allergi utvikler seg når kroppen reagerer på en komponent av noe blandet med sukker som om det var en inntrenger i stedet for mat. Kroppen reagerer på allergenet ved å utløse immunforsvaret til å angripe og eliminere inntrengeren. Under en allergisk reaksjon frigjør immunsystemet histamin, noe som forårsaker mange av symptomene som oppleves under en allergisk reaksjon.

Sukkerintoleranse

Symptomer som magekramper og smertefull oppblåsthet kan indikere en matintoleranse. Sukkerintoleranse involverer ikke immunsystemets respons som oppstår i forbindelse med en allergi. I stedet har noen som er intolerante overfor et visst sukker problemer med å fordøye eller bearbeide det. Sukkerintoleranse er relativt vanlig. Det forårsaker en rekke fordøyelsesproblemer, som varierer i alvorlighetsgrad fra person til person. Når kroppen prøver å fordøye sukkeret, kan folk oppleve symptomer, alt fra noen minutter til flere timer etter å ha spist sukkeret.

Symptomer på sukkerintoleranser inkluderer ofte:

  • utmattelse
  • magekramper
  • smertefull oppblåsthet
  • gass
  • kvalme eller oppkast
  • diaré

Symptomene på sukkerintoleranse følger ofte et mønster der personen kan føle kvalme eller kramper først, etterfulgt av gass og oppblåsthet når sukkeret passerer gjennom fordøyelsessystemet. Noen ganger vil en person oppleve diaré når sukkeret kommer ut av kroppen, men dette vil sannsynligvis stoppe når personen har sluttet å spise sukkeret som plager dem. De som er intolerante mot sukker kan også vise tegn på rastløshet eller uoppmerksomhet. Et typisk eksempel på sukkerintoleranse er laktoseintoleranse. Noen som er laktoseintolerante vil ha problemer med å fordøye laktose, som er sukkeret som finnes i melk. Denne intoleransen forårsaker en eller flere av fordøyelsesproblemene som er nevnt.

Risikofaktorer

Personer med bestemt etnisk bakgrunn er mer sannsynlig å være intolerante mot laktose:

  • Vestafrikansk
  • Arabisk
  • jødisk
  • gresk
  • italiensk
  • Østasiatisk

Noen mennesker med andre fordøyelsesproblemer, som irritabelt tarmsyndrom (IBS), cøliaki og funksjonelle gastrointestinale lidelser (FGD), kan også ha problemer med å fordøye visse sukkerarter, som fruktose og laktose. Intoleranse mot spesifikke sukkerarter kan også forårsake andre problemer. Noen som er intolerante mot glukose kan også ha prediabetes eller diabetes type 2. Andre som er intolerante mot fruktose kan være i faresonen for nyresvikt. Matallergier eller intoleranser kan forårsake livstruende komplikasjoner, og det er grunnen til at personer som opplever alvorlig matallergi, alltid skal ha medisiner. Fordi sukker er den primære energikilden for celler, vil personer som har matallergier eller intoleranse for visse sukkertyper, finne andre måter å dekke energibehov.

Håndtere sukkerintoleranse

Å føre en logg over alt de spiser gjennom dagen kan hjelpe en person med å oppdage hvilken type sukker som forårsaker intoleransen. Folk kan da eliminere disse triggermatvarene fra kostholdet. Noen med allergi mot mat blandet med sukker, kan trenge å fjerne alle former for denne maten fra kostholdet for å unngå reaksjoner. I tillegg, hvis intoleranse for sukker oppstår, må folk unngå mat som inneholder det bestemte sukkeret. Personer med sukkerintoleranse bør være oppmerksom på ingrediensene i juice, brus og andre potensielt sukkerholdige drikker.

Mennesker kan ha intoleranser for både naturlige og bearbeidede former for sukker, som du finner i følgende:

  • frukt og fruktjuice
  • melk
  • brus og søtet kaffe eller te
  • krydder, for eksempel ketchup, sirup og gelé
  • desserter og bakevarer, for eksempel kaker, kaker, muffins, is og godteri
  • frokostblandinger, proteinbarer og granola barer
  • nøttesmør og nøttemelk

Skjult sukker

Visse uventede snacks og matvarer inneholder også sukker, for eksempel pastasauser, chips og salatdressinger. Det er viktig at personer med sukkerproblemer leser etikettene på alt de spiser for å unngå potensielle reaksjoner. Folk bør lese matetiketter nøye fordi sukker og andre søtstoffer har mange forskjellige navn.

Navnene på noen av disse søtstoffene inkluderer:

  • sukker, brunt sukker, glukosesrørsirup, rørsaft eller sukkerroe
  • maissirup, høy fruktose mais sirup, eller fruktose
  • agave
  • melasse
  • honning

Sukkererstatninger

Mange mennesker som er intolerante overfor en bestemt type sukker, har kanskje ikke en bivirkning på visse sukkererstatninger. Disse sukkererstatningene kan omfatte:

  • xylitol
  • stevia
  • sakkarin
  • aspartam

Imidlertid kan sukkererstatninger ha helsemessige konsekvenser som folk også bør være klar over. Forskning publisert i Nature antyder at kunstige søtstoffer kan spille en rolle i utviklingen av glukoseintoleranse, slik at de kanskje ikke er et godt valg i mange tilfeller.

Når du skal oppsøke lege

Ren allergi mot sukker eksisterer ikke, men sukkerintoleranser gjør det. Alle som opplever nye symptomer på visse matvarer, bør oppsøke legen for å teste for allergier og intoleranser. Leger kan utføre blodprøver og pustetester for å identifisere mange sukkerintoleranser, og det er også forskjellige typer tester tilgjengelige for å diagnostisere matallergier. Legen kan be folk om å følge et eliminasjonsdiett eller føre en matdagbok. Å jobbe samarbeide med en lege er den beste måten å finne en løsning på de fleste tilfeller av sukkerintoleranse eller annen matallergi.

Relaterte artikler:

Hjertebank av sukker

Diabetes sukker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar