Symptomer på for mye folat

Folat, også kjent som vitamin B9, er et essensielt næringsstoff som spiller en viktig rolle i cellevekst, DNA-syntese, og blodcelleproduksjon. Det er spesielt viktig for gravide kvinner, da det bidrar til å forhindre nevralrørsdefekter hos fosteret. Mens folat er avgjørende for god helse, kan inntak av for mye folat også føre til uønskede helseeffekter. Denne artikkelen tar sikte på å informere om symptomene på overflødig folat, og gi en omfattende beskrivelse av hvordan dette kan påvirke helsen din.

Hva er folat og dets funksjoner i kroppen?

Folat er en type B-vitamin som finnes naturlig i mange matvarer, inkludert grønne bladgrønnsaker, bønner, erter, og nøtter. Syntetisk folat, kjent som folsyre, brukes ofte i kosttilskudd og berikede matvarer. Kroppen bruker folat til å lage DNA og RNA, samt for å metabolisere aminosyrer som er nødvendige for cellevekst og celledeling.

Viktigheten av folat

Folat er avgjørende for mange kroppslige funksjoner:

 • DNA-syntese og reparasjon: Folat er nødvendig for produksjon og vedlikehold av DNA, som er essensielt for cellevekst og funksjon.
 • Blodcelleproduksjon: Folat er nødvendig for å produsere røde og hvite blodceller i benmargen, og for å konvertere homocystein til metionin, en prosess som er viktig for normal blodfunksjon.
 • Forebygging av nevralrørsdefekter: Under graviditet er folat spesielt viktig for å forebygge misdannelser i fosterets hjerne og ryggrad.

Relatert: Mat med mye jern

Hvorfor kan for mye folat være problematisk?

Mens tilstrekkelig folat er avgjørende for god helse, kan overflødig inntak av folsyre, spesielt gjennom kosttilskudd, føre til negative helseeffekter. Overskudd av folsyre kan maskere symptomer på vitamin B12-mangel, noe som kan føre til nerveskader. Videre kan høye doser folsyre potensielt øke risikoen for visse typer kreft.

Symptomer på for mye folat

1. Gastrointestinale problemer

Høyt inntak av folat kan føre til en rekke mage- og tarmproblemer, inkludert:

 • Kvalme: Følelse av ubehag og trang til å kaste opp.
 • Oppkast: Kan følge med kvalme og kan være et tegn på at kroppen reagerer på overflødig folat.
 • Oppblåsthet og gass: Kan forekomme på grunn av endringer i fordøyelsessystemet.
 • Tap av matlyst: Kan resultere i vekttap og næringsmangel hvis det vedvarer over tid.

2. Søvnproblemer

For mye folat kan også påvirke søvnkvaliteten:

 • Søvnforstyrrelser: Overdreven inntak av folsyre kan forstyrre søvnmønsteret, noe som kan føre til søvnløshet eller dårlig søvnkvalitet.
 • Insomni: Vanskeligheter med å sovne eller opprettholde søvn kan være relatert til høyt folsyreinntak.

3. Psykiske symptomer

Enkelte psykiske symptomer kan oppstå ved høyt folatinntak:

 • Humørsvingninger: Overflødig folat kan påvirke nevrotransmitterbalansen, noe som kan føre til humørsvingninger.
 • Depresjon: Selv om folat er viktig for mental helse, kan for mye folat paradoksalt nok bidra til depressive symptomer hos enkelte individer.

4. Nervesystemet

Folat spiller en viktig rolle i nervesystemet, og overflødig folat kan ha nevrologiske effekter:

 • Nummenhet og prikking: Høye nivåer av folsyre kan føre til nummenhet eller prikking i ekstremitetene.
 • Kognitiv svikt: Overflødig folat kan påvirke kognitive funksjoner og kan føre til problemer med hukommelse og konsentrasjon.

5. Risiko for kreft

Noen studier har antydet at høyt folsyreinntak kan være knyttet til økt risiko for visse typer kreft:

 • Tykktarmskreft: Enkelte forskningsresultater tyder på at overflødig folsyre kan øke risikoen for tykktarmskreft, spesielt hos personer med eksisterende precancerøse lesjoner.
 • Prostatakreft: Høye nivåer av folsyre kan også være assosiert med en økt risiko for prostatakreft.

Relatert: Hvor lenge skal man ta folat når man er gravid

Anbefalte folatnivåer og trygge grenser

Daglige anbefalinger

De anbefalte daglige inntaksnivåene for folat varierer avhengig av alder, kjønn og fysiologisk status (for eksempel graviditet):

 • Voksne: 400 mikrogram (µg) per dag
 • Gravide kvinner: 600-800 µg per dag, avhengig av trimester
 • Ammende kvinner: 500 µg per dag

Øvre grense

Den tolerable øvre grensen for folsyre fra kosttilskudd og berikede matvarer er satt til 1000 µg per dag for voksne. Dette er basert på risikoen for å maskere vitamin B12-mangel og potensielt øke risikoen for visse helseproblemer.

Hvordan unngå overflødig folat

1. Kosthold

Det er viktig å opprettholde et balansert kosthold og unngå overdreven bruk av kosttilskudd med folsyre. Naturlige kilder til folat, som grønnsaker og fullkorn, har ikke vist seg å gi de samme risikoene for overforbruk som syntetiske former.

2. Kosttilskudd

Vær forsiktig med kosttilskudd og sørg for at de totale folsyreinntakene ikke overstiger den anbefalte øvre grensen. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du tar kosttilskudd, spesielt hvis du allerede har en balansert diett.

3. Medisinsk overvåkning

Regelmessige blodprøver kan hjelpe med å overvåke folat- og vitamin B12-nivåene i kroppen. Dette er spesielt viktig for personer med risikofaktorer for vitaminmangel eller de som tar høydose-kosttilskudd.

Praktiske tips og løsninger

For å sikre at du får riktig mengde folat uten å overdrive, følg disse praktiske tipsene:

 • Følg en variert diett: Inkluder en rekke folatrike matvarer som grønne bladgrønnsaker, sitrusfrukter, bønner, og fullkorn i kostholdet ditt.
 • Les etiketter: Vær oppmerksom på folsyreinnholdet i kosttilskudd og berikede matvarer.
 • Rådfør deg med helsepersonell: Diskuter dine spesifikke behov og helsesituasjon med en lege eller ernæringsfysiolog før du starter med folsyretilskudd.
 • Unngå unødvendige tilskudd: Hvis kostholdet ditt allerede gir tilstrekkelige mengder folat, er det kanskje ikke nødvendig med tilskudd.

Folat og spesielle populasjoner

Gravide kvinner

Graviditet er en periode hvor behovet for folat øker betydelig. Folat er kritisk for riktig utvikling av fosterets nevralrør, som danner hjernen og ryggmargen. Mangel på folat under graviditet kan føre til alvorlige fødselsskader som spina bifida og anencefali. For å forhindre disse tilstandene, anbefales gravide kvinner å ta folsyretilskudd i tillegg til å konsumere folatrike matvarer.

Imidlertid er det viktig å følge anbefalte doser og unngå overdoser. Overskudd av folsyre kan maskere vitamin B12-mangel, noe som kan være spesielt farlig under graviditet. Vitamin B12-mangel kan føre til nevrologiske problemer og skade både mor og barn.

Eldre voksne

Eldre voksne har ofte økt risiko for vitaminmangler, inkludert folat og vitamin B12. Med alderen kan kroppens evne til å absorbere næringsstoffer fra mat reduseres, noe som kan føre til mangler. For eldre er det derfor viktig å overvåke inntaket av folat og B12 nøye.

En studie fra Smith et al. (2008) fant at høyt inntak av folsyre kan maskere symptomer på vitamin B12-mangel hos eldre voksne, noe som kan føre til alvorlige nevrologiske skader. Det er derfor kritisk at eldre voksne får tilstrekkelige mengder vitamin B12 sammen med folat.

Vegetarianere og veganere

Vegetarianere og veganere har en naturlig høyere risiko for vitamin B12-mangel fordi dette vitaminet hovedsakelig finnes i animalske produkter. Folat finnes derimot rikelig i plantebaserte matvarer. Denne balansen kan føre til at høyt inntak av folatrike matvarer maskerer en underliggende vitamin B12-mangel.

For vegetarianere og veganere er det derfor viktig å overvåke både folat- og vitamin B12-nivåene. Tilskudd av vitamin B12 kan være nødvendig for å sikre en balansert tilførsel av begge disse essensielle næringsstoffene.

Diagnostisering av folatoverskudd

Blodprøver

Blodprøver er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere både folatmangel og folatoverskudd. Ved å måle nivåene av folat i blodet, kan helsepersonell vurdere om en person har for høye eller for lave nivåer. Blodprøver kan også hjelpe med å identifisere vitamin B12-mangel, som kan maskeres av høye folsyrenivåer.

Symptombasert diagnostisering

Helsepersonell vil også vurdere symptomer for å diagnostisere folatoverskudd. Hvis en pasient rapporterer symptomer som kvalme, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, eller nevrologiske problemer, kan dette indikere for høyt folatinntak. I slike tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere tester og vurderinger.

Behandling og forebygging

Justering av kosthold

Den mest effektive måten å behandle folatoverskudd på er å justere kostholdet. Dette innebærer å redusere inntaket av folsyretilskudd og berikede matvarer. I stedet bør fokuset være på å få folat fra naturlige kilder, som har lavere risiko for overforbruk.

Medisinsk intervensjon

I tilfeller av alvorlig folatoverskudd kan medisinsk intervensjon være nødvendig. Dette kan innebære å avbryte bruk av folsyretilskudd og overvåke pasientens helse nøye for å sikre at nivåene normaliseres. Behandling kan også innebære å adressere eventuelle underliggende vitamin B12-mangler for å forhindre nevrologiske skader.

Regelmessig oppfølging

Regelmessig medisinsk oppfølging er viktig for å sikre at folatnivåene holdes innenfor sunne grenser. Dette er spesielt viktig for personer i risikogrupper, som gravide kvinner, eldre voksne, og vegetarianere/veganere.

Folat i berikede matvarer

Historisk bakgrunn

Berikelse av matvarer med folsyre begynte på 1990-tallet som et folkehelsetiltak for å redusere forekomsten av nevralrørsdefekter. Dette tiltaket har vært vellykket i å redusere slike fødselsskader, men det har også ført til en økning i folsyreinntak blant befolkningen generelt.

Fordeler og ulemper

Berikede matvarer har både fordeler og ulemper. På den ene siden har de bidratt til å redusere folatmangel i befolkningen og forebygge alvorlige fødselsskader. På den andre siden kan de bidra til overskudd av folsyre, spesielt når folk også tar kosttilskudd.

Matvarer som ofte berikes

Vanlige matvarer som berikes med folsyre inkluderer frokostblandinger, mel, ris, og pasta. Forbrukere bør være oppmerksomme på disse kildene og sørge for at deres totale inntak ikke overstiger de anbefalte grensene.

Naturlige kilder til folat

Grønnsaker

Grønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli, og rosenkål er rike på folat. Disse matvarene bør være en del av et balansert kosthold for å sikre tilstrekkelig inntak av folat uten risikoen for overskudd.

Bønner og linser

Bønner og linser er også utmerkede kilder til folat. De er næringsrike og kan enkelt inkluderes i ulike retter for å øke folatinntaket på en sunn måte.

Frukt

Citrusfrukter som appelsiner, sitroner, og grapefrukt inneholder betydelige mengder folat. Disse fruktene kan bidra til å opprettholde sunne folatnivåer når de konsumeres regelmessig.

Nøtter og frø

Nøtter og frø, spesielt solsikkefrø, inneholder folat og andre viktige næringsstoffer. Å inkludere disse som snacks eller som en del av måltider kan bidra til et balansert folatinntak.

Folattilskudd: når og hvorfor?

Forebygging av mangler

Folattilskudd kan være nødvendig for å forebygge mangler i spesielle populasjoner som gravide kvinner og personer med absorpsjonsforstyrrelser. I disse tilfellene er tilskudd en viktig del av å opprettholde god helse.

Behandling av eksisterende mangler

Når folatmangel er diagnostisert, kan tilskudd være nødvendig for å gjenopprette normale nivåer. Dette bør alltid gjøres under medisinsk veiledning for å unngå risikoen for overskudd.

Vurdering av behov

Ikke alle trenger folattilskudd. Personer med et balansert kosthold som inneholder rikelig med naturlige kilder til folat, trenger vanligvis ikke tilskudd. En vurdering av individuelle behov bør gjøres av helsepersonell.

Fremtidige forskningsområder

Folsyreberikelse og folkehelse

Videre forskning er nødvendig for å forstå de langsiktige effektene av folsyreberikelse på folkehelsen. Dette inkluderer studier på optimal dosering og mulige helserisikoer ved kronisk høyt inntak.

Interaksjoner med andre næringsstoffer

Forskning bør også fokusere på hvordan folat interagerer med andre næringsstoffer, spesielt vitamin B12. Forståelsen av disse interaksjonene kan bidra til bedre retningslinjer for kosttilskudd og ernæring.

Individuelle variasjoner i folatmetabolisme

Genetiske variasjoner kan påvirke hvordan individer metaboliserer folat. Å identifisere disse variasjonene kan føre til mer personlige anbefalinger for folatinntak og tilskudd.

Konklusjon

Folat er en essensiell næringsstoff som er viktig for mange kroppslige funksjoner, spesielt under graviditet. Men som med mange næringsstoffer, kan for mye folat føre til uønskede helseeffekter. Symptomer på for mye folat inkluderer gastrointestinale problemer, søvnforstyrrelser, psykiske symptomer, nevrologiske effekter, og en potensiell økning i kreftrisiko. Ved å følge anbefalte inntaksnivåer og unngå unødvendige kosttilskudd, kan du sikre at du får de helsemessige fordelene av folat uten risikoen for overforbruk.

Denne artikkelen har som mål å gi praktisk kunnskap og løsninger for å hjelpe deg med å opprettholde riktig balanse av folat i kostholdet ditt. Ved å følge rådene og retningslinjene som er skissert her, kan du optimalisere helsen din og unngå de negative effektene av for mye folat.

Om forfatteren

Legg inn kommentar