Symptomer på for lav puls

For lav puls (bradykardi) kan indikere et medisinsk problem, men ikke nødvendigvis. Topptrente idrettsutøvere kan ha lav hvilepuls. Lær mer om symptomer på for lav puls.

Hva er for lav puls?

Puls refererer til antall hjerteslag per minutt. En normal hvilepuls for voksne ligger vanligvis mellom 60 og 100 slag per minutt. Imidlertid kan enkelte mennesker, spesielt de som er i god fysisk form, ha en hvilepuls som er lavere enn gjennomsnittet uten å oppleve noen symptomer. For lav puls, eller bradykardi, oppstår når pulsen synker under det normale nivået og kan være ledsaget av en rekke symptomer som påvirker individets velvære.

Pulsen er antall ganger hjertet slår i løpet av ett minutt. Puls er et mål på hjerteaktivitet. En lav hjerterytme anses som noe langsommere enn 60 slag per minutt for en voksen eller et barn som er i ro. Pulsen din skal være sterk og regelmessig. Hvis det slår langsommere enn normalhastigheten, kan det indikere et medisinsk problem. I noen tilfeller er en langsom hjerterytme en indikasjon på et ekstremt sunt hjerte. Idrettsutøvere har ofte lavere hjertefrekvens enn normalt, fordi hjertet er sterkt og ikke trenger å jobbe så hardt for å pumpe blod i hele kroppen. Når en lavere hjerterytme er uvanlig eller ledsaget av andre symptomer, kan det imidlertid være et tegn på noe mer alvorlig.

Å være oppmerksom på kroppens signaler er avgjørende for å opprettholde god helse. En av disse signalene er pulsen vår, som er et mål på hjertets aktivitet og sirkulasjonssystemets funksjon. En unormalt lav puls, også kjent som bradykardi, kan være et tegn på underliggende helseproblemer som bør tas på alvor. I denne artikkelen vil vi utforske symptomer på for lav puls, årsaker, og når det er nødvendig å søke medisinsk hjelp.

Relatert: Lav puls under søvn

Symptomer på for lav puls

Her er noen vanlige symptomer på for lav puls:

 1. Svimmelhet og svakhet: Følelsen av svimmelhet eller svakhet kan oppstå når hjertet slår for sakte, noe som fører til redusert blodstrøm til hjernen. Dette symptomet kan være spesielt merkbart når du reiser deg raskt fra en sittende eller liggende stilling.
 2. Følelse av tretthet: Personer med bradykardi kan oppleve en generell følelse av tretthet eller utmattelse, selv etter å ha hvilt tilstrekkelig. Dette skyldes redusert blodstrøm og oksygentilførsel til kroppens vev.
 3. Kortpustethet eller pustevansker: Utilstrekkelig blodstrøm kan føre til at lungene ikke får tilstrekkelig oksygen, noe som kan resultere i kortpustethet eller følelse av pustevansker selv ved moderat fysisk aktivitet.
 4. Brystsmerter eller ubehag: Noen mennesker med for lav puls kan oppleve brystsmerter eller ubehag, spesielt under fysisk anstrengelse eller når de er i en stressende situasjon. Dette kan skyldes utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet.
 5. Følelse av svimmelhet eller besvimelse: Alvorlig bradykardi kan føre til øyeblikk av besvimelse eller pre-synkope, hvor personen føler seg svimmel eller mister bevisstheten på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen.
 6. Redusert fysisk ytelse: Personer med lav puls kan oppleve redusert fysisk ytelse eller utholdenhet på grunn av redusert oksygentilførsel til musklene under trening eller aktivitet.

I visse situasjoner kan en lav hjerterytme indikere en medisinsk nødsituasjon. Følgende symptomer kan være alvorlige:

 • svimmelhet
 • tap av bevissthet
 • brystsmerter
 • forvirring
 • bortfall eller besvimelse
 • kortpustethet
 • svakhet
 • armsmerter
 • kjevesmerter
 • alvorlig hodepine
 • blindhet eller visuell forandring
 • magesmerter
 • blekhet (blek hud)
 • cyanose (blåaktig hudfarge)
 • desorientering

Hvis du har noen av disse symptomene og en endring i hjerterytmen din, ring nødnummer eller kontakt legevakt øyeblikkelig.

Relatert: Lav puls hos eldre

Årsaker til for lav puls

 1. Aldring: Eldre mennesker kan oppleve naturlig nedgang i hjertefrekvensen på grunn av aldringsprosessen og reduksjonen i hjertemuskelens elastisitet og styrke.
 2. Medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander, som hypotyreose, hjertesykdommer, elektriske ledningsforstyrrelser i hjertet (som sinusknute dysfunksjon eller hjerteblokk), og infeksjoner som endokarditt, kan føre til bradykardi.
 3. Medikamenter og substanser: Noen medisiner, som betablokkere, kalsiumkanalblokkere og visse antiarytmika, kan senke hjertefrekvensen. I tillegg kan overdreven alkoholforbruk eller bruk av visse illegale stoffer påvirke hjertets elektriske system og føre til bradykardi.
 4. Idrettsutøvere og trente personer: Personer som er i god fysisk form, inkludert idrettsutøvere, kan oppleve en naturlig lavere hvilepuls på grunn av hjertets effektivitet og økt hjertevolum som følge av trening.

Forstå pulsen din

Du kan måle din egen hjertefrekvens. Først, finn pulsen din ved å holde en finger til den radiale arterien ved håndleddet. Deretter kan du telle antall slag per minutt mens du hviler. Andre steder hjertefrekvensen din kan måles, er i nakken (halspulsåren), lysken (lårarterien) og føttene (dorsalis pedis og bakre tibialarterier).

Her er noen tall du må huske på:

 • Hvilepulsen for voksne er normalt 60 til 80 slag per minutt.
 • Idrettsutøvere eller personer på visse medisiner kan ha en lavere hvilepuls.
 • Den normale hjertefrekvensen for barn i alderen 1 til 12 år er 80 til 120 slag per minutt.
 • Den normale hjertefrekvensen for spedbarn i alderen 1 til 12 måneder er 100-170 slag per minutt.

Potensielle underliggende årsaker til for lav puls

En grundig medisinsk evaluering er nødvendig for å bestemme årsaken til en langsom hjerterytme. Et elektrokardiogram (EKG), laboratorietester og andre diagnostiske studier kan bli gjort.

Potensielle medisinske årsaker til lav hjertefrekvens inkluderer:

 • unormale hjerterytmer
 • kongestiv kardiomyopati
 • hjerteinfarkt
 • bivirkninger av medisiner
 • hjerneslag
 • elektrolyttubalanse
 • hypotyreose
 • atrioventrikulær nodeskade

Relatert: Årsaker til lav puls

Behandle årsaken til bradykardi

Behandlingen avhenger av den underliggende tilstanden. Hvis langsom hjerterytme skyldes effekten av medisiner eller toksisk eksponering, må dette behandles medisinsk. En ekstern enhet (pacemaker) implantert i brystet for å stimulere hjerteslag er den foretrukne behandlingen for visse typer bradykardi. Fordi en lav puls kan indikere medisinske problemer, må du avtale tid med legen din hvis du merker endringer i hjerterytmen, spesielt hvis endringene er ledsaget av andre symptomer.

Når man mistenker at man har symptomer på for lav puls, er det viktig å oppsøke lege eller annet kvalifisert helsepersonell for en grundig evaluering og diagnose. Legen vil vanligvis gjennomføre en rekke tester og undersøkelser for å fastslå årsaken til den lave pulsen og avgjøre om behandling er nødvendig. Noen av de vanligste diagnostiske verktøyene inkluderer:

Elektrokardiogram (EKG)

Et elektrokardiogram, eller EKG, er en vanlig test som brukes til å registrere hjertets elektriske aktivitet. Ved å plassere elektroder på huden rundt brystet, kan legen få informasjon om hjertets rytme og eventuelle avvik som kan indikere bradykardi.

Holter-overvåkning

For å få mer informasjon om hjertets aktivitet over en lengre periode, kan legen anbefale en Holter-monitorering. Dette innebærer å bære en liten bærbar enhet som registrerer hjertets aktivitet mens du går om dine daglige aktiviteter.

Blodprøver

Visse blodprøver kan være nyttige for å identifisere underliggende årsaker til bradykardi, for eksempel elektrolyttubalanser eller skjoldbruskkjertelproblemer.

Ekkokardiografi

En ekkokardiografi, også kjent som et hjerteultralyd, brukes til å undersøke hjertets struktur og funksjon ved hjelp av lydbølger. Dette kan bidra til å identifisere anatomiske eller funksjonelle problemer som kan føre til bradykardi.

Flere behandlingsalternativer

Behandlingen av for lav puls avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Noen av de vanlige behandlingsalternativene inkluderer:

Medisiner

I noen tilfeller kan legen foreskrive medisiner for å øke hjertefrekvensen eller behandle underliggende tilstander som kan føre til bradykardi, for eksempel skjoldbruskkjertelproblemer eller elektrolyttubalanser.

Pacemaker

En pacemaker er en liten enhet som implanteres under huden nær hjertet. Den overvåker hjertets rytme og leverer elektriske impulser for å regulere hjertefrekvensen når det er nødvendig. Dette er vanligvis en effektiv behandling for personer med alvorlig bradykardi eller symptomer som påvirker livskvaliteten.

Livsstilsendringer

Noen ganger kan enkle livsstilsendringer bidra til å forbedre pulsen. Dette kan inkludere å unngå stimulanter som alkohol og koffein, trene regelmessig og spise et sunt kosthold.

Relatert: Hvilepuls under 50

Forebygging av for lav puls

Selv om det ikke alltid er mulig å forhindre bradykardi, spesielt hvis det er forårsaket av underliggende medisinske tilstander eller genetiske faktorer, er det likevel noen livsstils- og forebyggende tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle tilstanden eller forverre den:

1. Regelmessig trening

Å opprettholde en aktiv livsstil med regelmessig trening kan bidra til å styrke hjertet og forbedre hjertefrekvensen. Aerobe øvelser som løping, sykling eller svømming er spesielt gunstige for å opprettholde god hjertehelse.

2. Sunt kosthold

Et balansert kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner kan bidra til å opprettholde en sunn vekt og redusere risikoen for hjertesykdommer som kan føre til bradykardi.

3. Unngå overdreven alkohol og koffein

Overdreven forbruk av alkohol og koffeinholdige drikker kan påvirke hjertefrekvensen og bidra til utvikling av bradykardi hos noen mennesker. Det er derfor viktig å begrense inntaket av disse stoffene og drikke med måte.

4. Stressmestring

Langvarig stress kan påvirke hjertehelsen negativt og føre til ubalanse i hjertefrekvensen. Å praktisere avspenningsteknikker som meditasjon, dyp pusting eller yoga kan bidra til å redusere stressnivået og opprettholde en sunn hjertefrekvens.

5. Opprettholde et sunt kroppsvekt

Overvekt eller fedme kan øke risikoen for hjerteproblemer, inkludert bradykardi. Å opprettholde en sunn kroppsvekt gjennom regelmessig trening og et balansert kosthold kan bidra til å redusere denne risikoen.

Relatert: Symptom lavt blodtrykk

Når bør du søke medisinsk hjelp?

Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis du opplever symptomer på for lav puls, spesielt hvis de er alvorlige eller vedvarer over tid. En lege kan utføre en grundig vurdering av helsen din og avgjøre om det er behov for ytterligere testing eller behandling.

Symptomer som brystsmerter, besvimelse, eller ekstrem kortpustethet krever øyeblikkelig medisinsk oppmerksomhet og bør ikke ignoreres.

Konklusjon

I konklusjon har vi sett at symptomer på for lav puls, også kjent som bradykardi, kan variere fra person til person og inkluderer svimmelhet, svakhet, tretthet, besvimelse, kortpustethet, og til og med brystsmerter. Disse symptomene kan oppstå både under fysisk aktivitet og i hvile, og de kan være spesielt alvorlige for eldre personer eller de med underliggende helseproblemer. Å kunne gjenkjenne disse symptomene er avgjørende for å kunne søke nødvendig medisinsk hjelp og behandling.

Videre har vi sett på diagnostiske verktøy som EKG, Holter-overvåkning, blodprøver og ekkokardiografi, som kan hjelpe leger med å fastslå årsaken til bradykardi. Når diagnosen er bekreftet, kan behandlingsalternativer som medisiner, pacemakerimplantasjon og livsstilsendringer bidra til å kontrollere hjertefrekvensen og forbedre livskvaliteten til de som lider av denne tilstanden.

For å forebygge bradykardi, er det viktig å opprettholde en sunn livsstil med regelmessig trening, et balansert kosthold, og stressmestring. Unngåelse av alkohol og koffein i overflod og opprettholdelse av en sunn kroppsvekt er også viktige faktorer. Til slutt understreker vi viktigheten av å oppsøke lege ved første tegn på bradykardi for å få en nøyaktig diagnose og nødvendig behandling.

Ved å være oppmerksom på symptomer, ta forebyggende tiltak, og søke riktig medisinsk hjelp når det er nødvendig, kan enkeltpersoner bidra til å beskytte sin hjertehelse og opprettholde en god livskvalitet.

Om forfatteren

Legg inn kommentar