Symptomer på at man er i ketose

Det ketogene kostholdet er en populær, effektiv måte å gå ned i vekt og forbedre helsen din. Lær mer om symptomer på at du er i ketose.

Når den følges riktig, vil dette lavkarbo og fettfattige kosthold øke ketonnivået i blodet. Disse gir en ny drivstoffkilde for cellene dine, og forårsaker de fleste av de unike helsemessige fordelene ved denne dietten. På et ketogent kosthold gjennomgår kroppen din mange biologiske tilpasninger, inkludert en reduksjon i insulinnivået og økt nedbrytning av fett. Når dette skjer, begynner leveren å produsere et stort antall ketoner for å levere energi nok til hjernen din. Imidlertid kan det ofte være vanskelig å vite om du er i ketose eller ikke.

Her er 10 vanlige tegn og symptomer på ketose, både positive og negative.

Dårlig ånde

Folk rapporterer ofte dårlig ånde når de når full ketose. Det er faktisk en vanlig bivirkning. Mange mennesker på ketogene dietter og lignende dietter, for eksempel Atkins-dietten, rapporterer at pusten deres får en fruktig lukt. Dette er forårsaket av forhøyede ketonnivåer.

Vektreduksjon

Ketogene dietter, sammen med normale dietter med lite karbohydrater, er svært effektive for vekttap. Som mange studier på vektreduksjon har vist, vil du sannsynligvis oppleve både kort- og langvarig vekttap når du går over til et ketogent kosthold. Rask vekttap kan oppstå i løpet av den første uken. Noen mennesker tror dette er fett, men det er først og fremst lagret karbohydrater og vann som fører til vektreduksjonen. Etter det første raske fallet i vannvekt, bør du fortsette å miste kroppsfett, så lenge du holder deg til kostholdet og forblir i et kaloriunderskudd.

Økt nivå av ketoner i blodet

Et av kjennetegnene på et ketogent kosthold er en reduksjon i blodsukkernivået og en økning i ketoner. Når du går over til et ketogent kosthold, vil du begynne å forbrenne fett og ketoner som de viktigste drivstoffkildene. Den mest pålitelige og nøyaktige metoden for å måle ketose, er å måle blodketonnivået ditt ved hjelp av en spesialmåler. Den måler ketonnivåene dine ved å beregne mengden beta-hydroksybutyrat i blodet.

Redusert appetitt

Mange rapporterer om redusert sultfølelse når de følger et ketogent kosthold. Årsakene til at dette skjer er ennå ikke fullt ut dokumentert. Imidlertid har det blitt antydet at denne sultreduksjonen kan skyldes et økt inntak av proteiner og grønnsaker, sammen med endringer i kroppens sulthormoner. Selve ketonene kan også påvirke hjernen din for å redusere appetitten.

Økt fokus og energinivå

Folk rapporterer ofte tretthet og føler seg syke når de først starter med en lavkarbo diett. Dette kalles “lavkarboinfluensa” eller “ketoinfluensa.” Imidlertid kan det på sikt gi økt fokus og energi. Når du begynner på en lavkarbo diett, må kroppen tilpasse seg å forbrenne mer fett som drivstoff i stedet for karbohydrater. Når du kommer i ketose, begynner en stor del av hjernen å forbrenne ketoner i stedet for glukose. Det kan ta noen dager eller uker før dette begynner å fungere ordentlig. Ketoner er en ekstremt kraftig drivstoffkilde for hjernen din. De er til og med testet i medisinske omgivelser for å behandle hjernesykdommer og tilstander som hjernerystelse og hukommelsestap.

Kortvarig utmattelse

Den første overgangen til et ketogent kosthold kan være en av de største utfordringene for de som skal gå på dietten. De velkjente bivirkningene kan inkludere svakhet og utmattelse. Disse symptomene får ofte folk til å slutte med det ketogene kostholdet før de oppnår full ketose og høster mange av de langsiktige fordelene. Disse bivirkningene er naturlige. Det krever vanligvis 7–30 dager før du er i full ketose. For å redusere tretthet, kan det være lurt å ta elektrolytttilskudd. Elektrolytter går ofte tapt på grunn av den raske reduksjonen i kroppens vanninnhold og eliminering av bearbeidede matvarer som kan inneholde tilsatt salt.

Kortsiktig reduksjon i ytelse

Reduksjon av karbohydrater kan føre til generell tretthet. Dette inkluderer nedgang i treningsprestasjoner. Det er først og fremst forårsaket av reduksjonen i muskelenes glykogenlagre, som gir den viktigste og mest effektive drivstoffkilden for alle former for høyintensiv trening. Etter flere uker rapporterer mange ketogene slankere at deres ytelse går tilbake til det normale. I visse typer utholdenhetsidretter og begivenheter kan et ketogent kosthold til og med være fordelaktig. En studie fant at idrettsutøvere som hadde gått over til et ketogent kosthold forbrente så mye som 230% mer fett da de trente, sammenlignet med idrettsutøvere som ikke fulgte denne dietten.

Fordøyelelsesproblemer

Et ketogent kosthold innebærer generelt en stor endring i hvilke typer mat du spiser. Fordøyelsesproblemer som forstoppelse og diaré er vanlige bivirkninger i begynnelsen. Noen av disse problemene bør avta etter overgangsperioden, men det kan være viktig å være oppmerksom på forskjellige matvarer som kan forårsake fordøyelsesproblemer. Sørg også for å spise rikelig med sunne lavkarbogrønnsaker, som inneholder lite karbohydrater, men som fremdeles inneholder rikelig med fiber. Det viktigste er at du ikke gjør feilen ved å spise et kosthold som er lite variert. Dette kan øke risikoen for fordøyelsesproblemer og mangel på viktige næringsstoffer.

Søvnløshet

Mange mennesker rapporterer om søvnløshet eller våkner om natten når de først reduserer karbohydrater drastisk. Imidlertid forbedrer dette seg vanligvis i løpet av noen uker. Mange ketogene slankere påstår at de sover bedre enn før etter å ha tilpasset seg kostholdet.

Relaterte artikler:

Lavkarbo for å gå ned i vekt

Lavkarbo diett og trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar