Sykdommer som kan føre til overvekt

Overvekt er en kompleks sykdom som innebærer overdreven mengde kroppsfett. Lær mer om i hvilken grad sykdommer kan føre til overvekt.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Overvekt

Overvekt er ikke bare en kosmetisk bekymring. Det er et medisinsk problem som øker risikoen for andre sykdommer og helseproblemer, som hjertesykdommer, diabetes, høyt blodtrykk og visse kreftformer. Det er mange grunner til at noen mennesker har problemer med å unngå overvekt. Vanligvis er overvekt resultat av en kombinasjon av arvelige faktorer, kombinert med miljøet og personlig kosthold og treningsvalg.

Den gode nyheten er at selv beskjedent vekttap kan forbedre eller forhindre helseproblemer forbundet med overvekt. Kostholdsendringer, økt fysisk aktivitet og atferdsendringer kan hjelpe deg med å gå ned i vekt. Reseptbelagte medisiner og vekttapsprosedyrer er flere alternativer for å behandle overvekt.

Overvekt diagnostiseres når kroppsmasseindeksen (BMI) er 30 eller høyere. For å bestemme kroppsmasseindeksen din, kan du bruke BM-kalkulatoren under.

For de fleste gir BMI et rimelig estimat av kroppsfett. Imidlertid måler BMI ikke direkte kroppsfett, så noen mennesker, for eksempel muskelidrettsutøvere, kan ha en BMI i fedme-kategorien, selv om de ikke har overflødig kroppsfett.

Når du skal oppsøke lege

Hvis du er bekymret for vektrelaterte helseproblemer, kan du spørre legen din om hvordan du skal håndtere overvekt. Du og legen din kan evaluere helserisikoen din og diskutere alternativene dine for vekttap.

Årsaker

Selv om det er genetiske, atferdsmessige, metabolske og hormonelle påvirkninger på kroppsvekten, oppstår overvekt når du tar inn flere kalorier enn du forbrenner gjennom trening og normale daglige aktiviteter. Kroppen lagrer disse overflødige kaloriene som fett. Personer med overvekt kan spise flere kalorier før de blir mette, føler seg sulten før eller spiser mer på grunn av stress eller angst.

Risikofaktorer

Overvekt skyldes vanligvis en kombinasjon av årsaker og medvirkende faktorer:

Familiearv og påvirkning

Genene du arver fra foreldrene dine kan påvirke mengden kroppsfett du lagrer, og hvor fettet blir distribuert. Genetikk kan også spille en rolle i hvor effektivt kroppen din omdanner mat til energi, hvordan kroppen din regulerer appetitten og hvordan kroppen din forbrenner kalorier under trening. Overvekt har en tendens til å gå igjen i familier. Det er ikke bare på grunn av genene de deler. Familiemedlemmer har også en tendens til å dele lignende spisevaner og aktivitetsvaner.

Livsstilsvalg

  • Usunt kosthold. Et kosthold som er høyt i kalorier, mangler frukt og grønnsaker, fullt av hurtigmat, og fylt med drikker med høyt kaloriinnhold og store porsjoner, bidrar til vektøkning.
  • Flytende kalorier. Folk kan drikke mange kalorier uten å føle seg mette, spesielt kalorier fra alkohol. Andre kaloridrikke drikker, for eksempel sukkerholdig brus, kan bidra til betydelig vektøkning.
  • Inaktivitet. Hvis du har en stillesittende livsstil, kan du enkelt ta inn flere kalorier hver dag enn du forbrenner gjennom trening og rutinemessige, daglige aktiviteter. Det er en stillesittende aktivitet å se på datamaskiner, nettbrett og telefonskjerm. Antall timer du bruker foran en skjerm er sterkt forbundet med vektøkning.

Sykdommer som kan føre til overvekt

Hos noen kan overvekt spores til en medisinsk årsak, for eksempel Prader-Willi syndrom, Cushing syndrom og andre forhold. Medisinske problemer, som leddgikt, kan også føre til redusert aktivitet, noe som kan føre til vektøkning.

Noen medisiner kan føre til vektøkning hvis du ikke kompenserer gjennom kosthold eller aktivitet. Disse medisinene inkluderer noen antidepressiva, medisiner mot anfall, diabetesmedisiner, antipsykotiske medisiner, steroider og betablokkere.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Sosiale og økonomiske spørsmål

Sosiale og økonomiske faktorer er knyttet til overvekt. Å unngå fedme er vanskelig hvis du ikke har trygge områder å gå eller trene. På samme måte kan det hende at du ikke har blitt lært opp sunne måter å lage mat på, eller at du kanskje ikke har tilgang til sunnere mat. I tillegg kan menneskene du lever sammen med påvirke vekten din. Det er mer sannsynlig at du utvikler overvekt hvis du har venner eller slektninger med overvekt.

Alder

Overvekt kan forekomme i alle aldre, selv hos små barn. Men når du eldes, øker hormonelle forandringer og en mindre aktiv livsstil risikoen for overvekt. I tillegg har mengden muskler i kroppen din en tendens til å avta med alderen. Generelt fører lavere muskelmasse til en reduksjon i metabolismen. Disse endringene reduserer også kaloribehovet, og kan gjøre det vanskeligere å holde unna overflødig vekt. Hvis du ikke bevisst kontrollerer hva du spiser og blir mer fysisk aktiv når du eldes, vil du sannsynligvis gå opp i vekt.

Andre faktorer

  • Svangerskap. Vektøkning er vanlig under graviditet. Noen kvinner synes at det er vanskelig å gå ned i vekt etter at babyen er født. Denne vektøkningen kan bidra til utvikling av overvekt hos kvinner. Amming kan være det beste alternativet for å miste vekten som er vunnet under graviditet.
  • Slutte å røyke. Å slutte å røyke er ofte forbundet med vektøkning. Og for noen kan det føre til nok vektøkning som kvalifiseres som overvekt. Ofte skjer dette når folk bruker mat for å takle abstinenser. På lang sikt er det likevel en større fordel for helsen å slutte å røyke enn å fortsette. Legen din kan hjelpe deg med å forhindre vektøkning etter å ha sluttet å røyke.
  • Mangel på søvn. Å ikke få nok søvn eller få for mye søvn kan føre til endringer i hormoner som øker appetitten. Du kan også ha sug etter mat med mye kalorier og karbohydrater, noe som kan bidra til vektøkning.
  • Stress. Mange eksterne faktorer som påvirker humøret og trivselen din kan bidra til overvekt. Folk søker ofte mer kalorimat når de opplever stressende situasjoner.
  • Microbiome. Tarmbakteriene dine påvirkes av det du spiser og kan bidra til vektøkning eller vanskeligheter med å gå ned i vekt.
  • Tidligere forsøk på å gå ned i vekt. Tidligere forsøk på vekttap fulgt av rask vektøkning kan bidra til ytterligere vektøkning. Dette fenomenet, noen ganger kalt yo-yo slanking, kan bremse stoffskiftet.

Selv om du har en eller flere av disse risikofaktorene, betyr det ikke at du må utvikle overvekt. Du kan motvirke de fleste risikofaktorer gjennom kosthold, fysisk aktivitet og trening og atferdsendringer.

Relaterte artikler:

B12 mangel og overvekt

D vitamin mangel overvekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar