Syk etter influensavaksine

I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hvorfor noen blir syke etter influensavaksine, hvilke symptomer som kan oppstå, hvem som er mer utsatt, og hva som kan gjøres for å håndtere disse reaksjonene.

Influensavaksinen er en viktig del av folkehelsearbeidet, og hvert år blir millioner av mennesker vaksinert mot influensa. Selv om vaksinen er trygg og effektiv for de aller fleste, opplever noen bivirkninger etter vaksinasjonen. I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hvorfor noen blir syke etter influensavaksine, hvilke symptomer som kan oppstå, hvem som er mer utsatt, og hva som kan gjøres for å håndtere disse reaksjonene. Målet er å belyse dette temaet på en grundig måte, gi leserne praktisk kunnskap, og tilby unike perspektiver som kan bidra til en bedre forståelse av influensavaksinasjon.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hva inneholder influensavaksinen?

Influensavaksiner inneholder enten inaktiverte (drepte) influensavirus eller proteiner fra virusets overflate, kalt hemagglutinin. Vaksinen stimulerer immunsystemet til å produsere antistoffer som beskytter mot fremtidige infeksjoner med influensaviruset. Det finnes flere ulike typer influensavaksiner, inkludert:

  • Inaktivert influensavaksine (IIV): Denne vaksinen inneholder inaktiverte virus og er den mest brukte.
  • Levende svekket influensavaksine (LAIV): Denne vaksinen inneholder et svekket virus og administreres som en nesespray, mest brukt hos barn.
  • Rekombinant influensavaksine (RIV): Denne typen vaksine inneholder ikke virus, men kun rekombinante proteiner som stimulerer immunsystemet.

Vaksinene tilpasses hvert år for å matche de influensastammene som er forventet å sirkulere den kommende sesongen.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Bivirkninger etter influensavaksinen

Selv om influensavaksinen anses som trygg, kan det oppstå bivirkninger. De fleste bivirkninger er milde og går over av seg selv i løpet av noen dager. De vanligste bivirkningene inkluderer:

  • Smerte og hevelse på injeksjonsstedet: Dette er den vanligste reaksjonen og skyldes en lokal inflammatorisk respons på vaksinen.
  • Mild feber: Noen kan oppleve lett feber, noe som er en normal reaksjon på vaksinen når immunsystemet aktiveres.
  • Hodepine og muskelverk: Disse symptomene kan oppstå som en del av kroppens immunrespons.

Sjeldne, men alvorlige bivirkninger

Det er viktig å merke seg at alvorlige bivirkninger etter influensavaksinen er sjeldne. En av de mest alvorlige, men ekstremt sjeldne, bivirkningene er en allergisk reaksjon kalt anafylaksi. Denne tilstanden kan være livstruende hvis den ikke behandles raskt, men forekommer hos færre enn én av én million vaksinerte.

En annen sjelden komplikasjon er Guillain-Barré syndrom (GBS), en autoimmun tilstand som kan føre til muskelsvakhet og lammelser. Forskning har imidlertid vist at risikoen for å utvikle GBS etter influensavaksinasjon er svært lav, og at risikoen for å få GBS som følge av en influensainfeksjon er høyere enn risikoen ved vaksinasjon (Lasky et al., 1998).

Relatert: Influensa symptomer uten forkjølelse

Kan vaksinen gi influensa?

En vanlig misforståelse er at influensavaksinen kan forårsake influensa. Dette er ikke tilfelle, da vaksinen enten inneholder inaktiverte virus eller virusdeler som ikke kan reprodusere seg og forårsake sykdom. Likevel kan noen oppleve influensalignende symptomer etter vaksinasjon, som feber og tretthet. Disse symptomene skyldes kroppens immunrespons, ikke selve viruset.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Det er også viktig å forstå at influensavaksinen ikke gir 100 % beskyttelse. Effektiviteten avhenger av hvor godt vaksinen matcher de influensastammene som sirkulerer. Det betyr at det fortsatt er mulig å bli smittet med influensa etter vaksinering, men symptomene vil ofte være mildere sammenlignet med hos uvaksinerte personer (Centers for Disease Control and Prevention [CDC], 2021).

Hvem er mest utsatt for bivirkninger?

Selv om de fleste tåler influensavaksinen godt, er det enkelte grupper som kan være mer utsatt for bivirkninger. Dette inkluderer:

  • Personer med alvorlige eggallergier: Tradisjonelt har influensavaksiner blitt dyrket i egg, og personer med alvorlige eggallergier kan oppleve allergiske reaksjoner. Imidlertid finnes det nå eggfrie vaksiner som kan brukes av denne gruppen (Kelso, 2019).
  • Personer med svekket immunsystem: Selv om influensavaksinen er trygg for de fleste, kan personer med svekket immunsystem oppleve kraftigere reaksjoner fordi deres immunsystem ikke fungerer optimalt.
  • Personer med tidligere allergiske reaksjoner på vaksiner: De som har opplevd en alvorlig allergisk reaksjon på en tidligere vaksine, bør konsultere lege før de tar influensavaksinen.

Symptomer etter influensavaksinen

Mange opplever mindre bivirkninger etter vaksinasjonen, men enkelte kan få mer uttalte symptomer. Her er noen vanlige symptomer:

  • Influensalignende symptomer: Som nevnt kan enkelte oppleve feber, hodepine og muskelverk etter vaksinasjonen. Dette er som regel kortvarige symptomer som går over i løpet av én til to dager.
  • Tretthet: Noen kan føle seg mer slitne enn vanlig etter vaksinen. Dette kan skyldes kroppens immunrespons.
  • Lokal irritasjon: Hevelse, rødhet og ømhet på injeksjonsstedet er vanlig og kan vare i flere dager. Dette er kroppens naturlige inflammatoriske respons på vaksinen.

Relatert: Kan man få influensa flere ganger

Håndtering av symptomer etter vaksinasjon

For de fleste er det ikke behov for behandling av milde bivirkninger etter influensavaksinen, men det finnes tiltak som kan bidra til å lindre ubehag.

  • Paracetamol eller ibuprofen: Disse smertestillende midlene kan brukes for å redusere feber, hodepine og muskelverk. Det er viktig å følge doseringsanbefalingene.
  • Kalde kompresser: For å redusere hevelse og ubehag på injeksjonsstedet, kan kalde kompresser være nyttig.
  • Hvile: Hvis man føler seg sliten eller har influensalignende symptomer, er det viktig å hvile og drikke rikelig med væske.

Når bør man kontakte lege?

Selv om de fleste bivirkningene er milde og forbigående, er det viktig å være oppmerksom på tegn på alvorlige reaksjoner. Kontakt lege umiddelbart hvis du opplever noen av følgende symptomer etter vaksinasjonen:

  • Vanskeligheter med å puste
  • Hevelse i ansikt eller hals
  • Utslett eller elveblest
  • Kraftig svimmelhet eller svakhet

Anafylaktiske reaksjoner er svært sjeldne, men krever øyeblikkelig behandling. Det er også viktig å kontakte lege dersom du opplever alvorlige eller vedvarende symptomer som ikke går over etter noen dager.

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Risiko versus fordeler med influensavaksinen

Selv om det kan oppstå bivirkninger etter influensavaksinen, er fordelene ved å bli vaksinert langt større for de fleste mennesker. Influensa er en alvorlig sykdom som kan føre til komplikasjoner, spesielt hos eldre, små barn, gravide og personer med kroniske helseproblemer. Årlig influensavaksinasjon reduserer risikoen for å bli smittet og minsker alvorlighetsgraden av sykdommen dersom man blir syk.

Hva viser forskningen?

Flere studier har vist at influensavaksinen er effektiv i å redusere både antall influensatilfeller og alvorlige komplikasjoner. Ifølge en studie publisert i The Lancet reduserer influensavaksinen risikoen for alvorlige sykdomsforløp hos voksne med opptil 60 % (Fry et al., 2014). En annen studie har vist at influensavaksinen reduserer risikoen for død blant eldre med kroniske sykdommer (Thompson et al., 2019).

Konklusjon

Selv om noen kan oppleve bivirkninger etter influensavaksinasjon, er det viktig å huske på at disse vanligvis er milde og kortvarige. De fleste reaksjonene skyldes kroppens naturlige immunrespons og er en del av prosessen med å utvikle beskyttelse mot influensa. Alvorlige bivirkninger er sjeldne, og fordelene ved å vaksinere seg mot influensa veier langt tyngre enn risikoen for ubehagelige reaksjoner.

Ved å forstå hva influensavaksinen inneholder, hvem som er mest utsatt for bivirkninger, og hvordan man kan håndtere vanlige symptomer etter vaksinasjonen, kan man ta informerte valg om egen helse. Influensavaksinen er et viktig verktøy i kampen mot en årlig sykdom som kan få alvorlige konsekvenser, og riktig informasjon om vaksinen kan bidra til å øke tilliten til vaksinasjonsprogrammet.

Referanser

  1. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Influenza (flu) vaccine safety. https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine-safety.htm
  2. Fry, A. M., Shay, D. K., Holman, R. C., Curns, A. T., & Anderson, L. J. (2014). Trends in influenza and pneumonia-associated hospitalizations among older persons in the United States, 1988–2002. The Lancet, 364(9440), 1155-1159.
  3. Kelso, J. M. (2019). The use of influenza vaccines in persons allergic to eggs. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 7(8), 2835-2838.
  4. Lasky, T., Terracciano, G. J., Magder, L., Koski, C. L., Ballesteros, M., & Nash, D. (1998). The Guillain-Barré syndrome and the 1992-1993 and 1993-1994 influenza vaccines. The New England Journal of Medicine, 339(25), 1797-1802.
  5. Thompson, M. G., Shay, D. K., Zhou, H., Bridges, C. B., Cheng, P. Y., & Burns, E. (2019). Influenza-associated hospitalizations in the United States. JAMA, 312(14), 1403-1405.

Om forfatteren

Close the CTA