ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Svimmelhet når du er gravid

Det er vanlig å oppleve svimmelhet under graviditeten. Lær mer om mulige årsaker til svimmelhet når du er gravid.

Svimmelhet gravid

Svimmelhet kan få deg til å føle at rommet snurrer, eller det kan føre til at du føler deg ustabil eller svak. Du bør alltid diskutere svimmelhet og andre symptomer med legen din. I noen tilfeller kan det hende du trenger øyeblikkelig legehjelp. Les videre for å lære om de mulige årsakene til svimmelhet i svangerskapet, og hva du kan gjøre for å håndtere dette på en best mulig måte.

Svimmelhet tidlig i svangerskapet

Flere faktorer kan bidra til svimmelhet i første trimester.

Endrede hormonnivåer og lavere blodtrykk

Så snart du blir gravid, endres hormonnivået for å øke blodstrømmen i kroppen din. Dette hjelper babyen å utvikle seg i livmoren. Økt blodstrøm kan føre til at blodtrykket ditt endres. Ofte vil blodtrykket synke under graviditet, også kjent som hypotensjon eller lavt blodtrykk. Lavt blodtrykk kan føre til at du føler deg svimmel, spesielt når du går fra å ligge eller sitte til å stå. Legen din vil sjekke blodtrykket ditt ved fødselsavtalene dine for å overvåke blodtrykket. Generelt er lavere blodtrykk ikke grunn til bekymring, og det vil komme tilbake til normale nivåer etter graviditet.

Ekstrem kvalme

Svimmelhet kan oppstå hvis du har ekstrem kvalme og oppkast i svangerskapet, kjent som hyperemesis gravidarum. Dette oppstår ofte tidlig i svangerskapet på grunn av de endrede hormonnivåene dine. Hvis du har denne tilstanden, vil du ikke være i stand til å holde nede mat eller vann, noe som kan føre til svimmelhet og vekttap.

For å behandle denne tilstanden kan legen din:

  • anbefaler et bestemt kosthold
  • legg inn på sykehus slik at du kan motta ekstra væske og bli overvåket
  • foreskrive medisiner
  • Du kan oppleve lindring fra denne tilstanden i løpet av andre trimester eller støte på symptomer gjennom hele svangerskapet.

Svangerskap utenfor livmoren

Svimmelhet kan være et resultat av graviditet utenfor livmoren. Dette skjer når et befruktet egg implanterer seg i reproduksjonssystemet ditt utenfor livmoren. Mange ganger implanterer det i egglederne dine. Når denne tilstanden oppstår, er graviditeten ikke levedyktig. Du kan oppleve svimmelhet samt smerter i magen og vaginal blødning. Legen din må utføre en prosedyre eller forskrive medisiner for å fjerne det befruktede egget.

Svimmelhet i andre trimester

Noen av grunnene til at du opplever svimmelhet i første trimester, kan fortsette i andre trimester, som for eksempel lavt blodtrykk eller ekstrem kvalme eller oppkast. Det er også andre forhold som kan oppstå når graviditeten din utvikler seg.

Trykk på livmoren din

Du kan oppleve svimmelhet hvis trykket fra din voksende livmor trykker på blodårene. Dette kan oppstå i andre eller tredje trimester, og er mer vanlig når babyen er stor. Å ligge på ryggen kan også forårsake svimmelhet. Det skyldes at å ligge på ryggen senere i svangerskapet kan føre til at den ekspanderende livmoren din blokkerer blodstrømmen fra nedre ekstremiteter til hjertet. Dette kan forårsake svimmelhet og andre symptomer. Sov og hvile på siden for å forhindre at denne blokkeringen oppstår.

Svangerskapsdiabetes

Du kan oppleve svimmelhet med svangerskapsdiabetes hvis blodsukkeret blir for lavt. Svangerskapsdiabetes oppstår når hormonene dine påvirker måten kroppen din produserer insulin på. Legen din vil sannsynligvis anbefale testing for svangerskapsdiabetes mellom uke 24 og 28 av svangerskapet. Hvis du får diagnosen, må du overvåke blodsukkeret regelmessig og holde deg til en streng diett- og treningsplan.

Svimmelhet, sammen med andre symptomer som svette, rystelse og hodepine, kan indikere at blodsukkeret ditt er lavt. For å øke den, må du spise en fruktbit eller noen få stykker hardt godteri. Kontroller sukkernivået etter flere minutter for å forsikre deg om at det er normalt.

Svimmelhet i tredje trimester

Mange av årsakene til svimmelhet i første og andre trimester kan forårsake det samme symptomet senere i svangerskapet. Det er viktig at du konsulterer legen din regelmessig i tredje trimester for å overvåke potensielt farlige forhold som kan forårsake svimmelhet. Se etter tegn til å bli svak for å unngå å falle, spesielt i løpet av tredje trimester. Stå sakte opp for å unngå svimmelhet, og sørg for å sitte så ofte du kan for å unngå lange perioder der du står.

Svimmelhet gjennom hele svangerskapet

Det er noen årsaker som kan forårsake svimmelhet når som helst i løpet av svangerskapet. Disse forholdene er ikke knyttet til et bestemt trimester.

Anemi

Du kan ha et redusert antall sunne røde blodlegemer i svangerskapet, som forårsaker anemi. Dette skjer når du ikke har nok jern og folsyre i kroppen. I tillegg til svimmelhet, kan anemi føre til at du føler deg trøtt, blir blek eller får pustebesvær. Du kan utvikle anemi når som helst under graviditeten. Hvis du gjør det, kan legen din ta blodprøver gjennom hele svangerskapet for å måle jernnivået og overvåke tilstanden. De kan anbefale tilskudd av jern eller folsyre.

Dehydrering

Dehydrering kan oppstå når som helst i svangerskapet. Du kan oppleve det i første trimester, hvis du er kvalm eller kaster opp. Du kan oppleve uttørking senere i svangerskapet fordi kroppen din trenger mer vann. Du bør drikke minst 8 til 10 glass vann om dagen tidlig i svangerskapet, og øke den mengden når du legger til flere kalorier til i kostholdet ditt, vanligvis i andre og tredje trimester. Dette kan øke vanninntaket med 300 milliliter per dag.

Relaterte artikler:

Hvor mange uker er man gravid

Urinveisinfeksjon gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar