Svimmel og nummen i kroppen

At du er svimmel og nummen i kroppen, kan indikere mer alvorlige underliggende årsaker, spesielt dersom symptomene vedvarer over tid.

Årsaker til svimmelhet og nummenhet

Svimmelhet kombinert med nummenhet kan være et tegn på en rekke underliggende tilstander, som krever nøye vurdering og diagnose.

Hjerneslag og forbigående iskemiske anfall (TIA)

Som nevnt tidligere, kan svimmelhet og nummenhet være symptomer på et hjerneslag eller TIA. Disse tilstandene oppstår når blodtilførselen til hjernen blir avbrutt, noe som kan føre til celledød og nevrologiske skader. Rask medisinsk behandling er avgjørende for å minimere skaden og forbedre utfallet.

Andre hjerte- og karsykdommer

Dårlig blodsirkulasjon forårsaket av hjerteproblemer som arytmier (uregelmessig hjerterytme), hjertesvikt eller hjerteklaffsykdommer kan også føre til svimmelhet og nummenhet. Disse tilstandene krever ofte langsiktig behandling og oppfølging for å håndtere symptomene og forhindre komplikasjoner.

Nevrologiske lidelser

I tillegg til Parkinsons og multippel sklerose, kan andre nevrologiske tilstander som epilepsi, hjernesvulster og vestibulære lidelser (problemer med det indre øret) også forårsake svimmelhet og nummenhet. En grundig nevrologisk undersøkelse kan være nødvendig for å identifisere den eksakte årsaken.

Psykiske helseproblemer

Angst og panikkanfall kan også utløse svimmelhet og nummenhet. Disse symptomene kan være skremmende, men er vanligvis ikke farlige. Behandling av den underliggende angstlidelsen kan bidra til å redusere eller eliminere disse symptomene.

Medisiner og bivirkninger

Enkelte medisiner kan forårsake svimmelhet og nummenhet som bivirkninger. Det er viktig å informere legen din om alle medisiner du tar, inkludert reseptfrie legemidler og kosttilskudd, slik at de kan vurdere om noen av dem kan være årsaken til symptomene dine.

Andre mulige årsaker

 • Lavt blodsukker: Hos personer med diabetes kan lavt blodsukker føre til svimmelhet og nummenhet.
 • Dehydrering: Mangel på væske kan påvirke blodsirkulasjonen og forårsake svimmelhet.
 • Infeksjoner: Noen infeksjoner, som for eksempel borreliose, kan påvirke nervesystemet og føre til svimmelhet og nummenhet.
 • Vitaminmangel: Mangel på visse vitaminer, som vitamin B12, kan forårsake nevrologiske symptomer, inkludert svimmelhet og nummenhet.

Relatert: Lavt blodsukker svimmel

Svimmel og nummen i kroppen

Det kan være normalt å føle seg litt svimmel når du er ferdig med en krevende trening eller reiser deg opp fra stolen litt for fort, men hvis fortsetter å være svimmel utover dagen, kan det indikere noe mer alvorlig.

Svimmelhet kan få deg til å føle deg ustabil. Det kan skje når det er problemer med sanseorganer (spesielt øynene og ørene), og det kan til og med føre til besvimelse, kvalme og oppkast. Det er et symptom på mange lidelser, noe som gjør spekteret av potensielle årsaker til svimmelhet ganske stort. Å ha sporadisk svimmelhet er ganske vanlig, men hvis du merker kroniske episoder eller svimmelheten varer i betydelig tid, snakk med legen din. Her er noen av årsakene til svimmelhet å være oppmerksom på.

Dårlig sirkulasjon

Dårlig blodsirkulasjon til hjernen din kan forårsake symptomer på svimmelhet, svakhet, at du er nummen i kroppen og har prikking. Hvis hjernen får for lite oksygen og næringsstoffer ved en reduksjon i blodstrømmen, kan disse symptomene komme raskt.

Underliggende hjerteforhold kan være årsaken til at hjernen din ikke får nok blod. Eller i sjeldne tilfeller kan svimmelhet være et symptom på et såkalt “minislag” eller forbigående iskemisk angrep, der blodstrømmen til hjernen midlertidig blokkeres. Andre symptomer inkluderer svakhet på den ene siden av ansiktet eller kroppen, alvorlig, plutselig hodepine og tåkesyn.

Selv om symptomene bare varer noen minutter, kan de indikere risiko for et fremtidig hjerneslag. Kontakt en lege hvis du opplever svimmelhetsanfall med andre symptomer for å avgjøre om du er i faresonen. Det kan foreskrives blodfortynnende for å forhindre koagulater.

Relatert: Svimmel når jeg ligger

Nevrologiske forhold

Enkelte nevrologiske tilstander, som Parkinsons og multippel sklerose, kan forårsake svimmelhet. Svimmelhet kan forekomme hos personer med Parkinsons som et resultat av lavt blodtrykk, enten på grunn av sykdommen i seg selv eller medisiner som brukes til å behandle den. MS er preget av følelser som nummenhet, prikking og svakhet. Svimmelhet, eller rettere sagt en episode av svimmelhet, kan forekomme hos de med MS, noe som får dem til å føle seg i ubalanse med svimmelhet.

Diagnose og behandling av svimmelhet og nummenhet

For å kunne behandle svimmelhet og nummenhet effektivt, er det avgjørende å fastslå den underliggende årsaken. Legen din vil sannsynligvis starte med en grundig sykehistorie og fysisk undersøkelse. Dette kan inkludere nevrologiske tester for å vurdere balanse, koordinasjon og reflekser, samt hjerteundersøkelser som EKG og blodtrykkmåling.

Avhengig av de innledende funnene, kan legen din anbefale ytterligere tester, som for eksempel:

 • Blodprøver: For å sjekke for infeksjoner, vitaminmangel, diabetes eller andre underliggende tilstander.
 • MR- eller CT-skanning: For å undersøke hjernen og ryggmargen for tegn på hjerneslag, svulster eller andre nevrologiske problemer.
 • Ultralyd av halspulsåren: For å se etter innsnevringer i blodårene som forsyner hjernen.
 • Hjerteovervåking: For å oppdage arytmier eller andre hjerteproblemer.

Behandlingen vil avhenge av den spesifikke årsaken til svimmelhet og nummenhet. For eksempel:

 • Hjerneslag eller TIA: Rask behandling med trombolytiske medisiner (blodproppløsende) eller trombektomi (fjerning av blodpropp) kan minimere hjerneskade.
 • Hjerteproblemer: Medisiner, livsstilsendringer eller kirurgi kan være nødvendig for å behandle underliggende hjertetilstander.
 • Nevrologiske lidelser: Behandlingen kan omfatte medisiner, fysioterapi, ergoterapi eller kirurgi, avhengig av den spesifikke diagnosen.
 • Angst og panikkanfall: Psykoterapi, medisiner eller avslapningsteknikker kan være effektive.

Forebygging og egenomsorg

Selv om ikke alle årsaker til svimmelhet og nummenhet kan forebygges, kan du ta noen skritt for å redusere risikoen:

 • Kontroller blodtrykket: Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerneslag og TIA.
 • Spis et sunt kosthold: Et balansert kosthold med mye frukt, grønnsaker og fullkorn kan bidra til å opprettholde hjertehelsen.
 • Vær fysisk aktiv: Regelmessig mosjon kan forbedre blodsirkulasjonen og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Begrens alkohol og unngå tobakk: Disse stoffene kan øke risikoen for hjerneslag og hjerteproblemer.
 • Håndter stress: Kronisk stress kan bidra til høyt blodtrykk og andre helseproblemer.
 • Snakk med legen din om medisiner: Hvis du opplever svimmelhet eller nummenhet som en bivirkning av medisiner, diskuter alternative behandlingsmuligheter med legen din.

Ved å være oppmerksom på symptomene dine og søke rask medisinsk hjelp når det er nødvendig, kan du ta kontroll over helsen din og redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner.

Håndtering av svimmelhet og nummenhet i hverdagen

Å leve med svimmelhet og nummenhet kan være utfordrende, men det finnes en rekke strategier og tilpasninger som kan gjøre hverdagen enklere og tryggere:

Praktiske råd for å håndtere symptomene:

 • Reis deg sakte: Når du reiser deg opp fra sittende eller liggende stilling, gjør det gradvis for å unngå plutselige blodtrykksfall som kan forverre svimmelheten.
 • Bruk støtte: Hold deg i møbler eller vegger når du går, spesielt hvis du føler deg ustø.
 • Unngå plutselige bevegelser: Snu hodet sakte og unngå brå bevegelser som kan utløse svimmelhet.
 • Ta pauser: Hvis du føler deg svimmel eller nummen, sett deg eller legg deg ned til symptomene avtar.
 • Bruk gode sko: Unngå høye hæler og velg sko med god støtte for å redusere risikoen for fall.
 • Vær forsiktig i trafikken: Hvis svimmelheten påvirker balansen din, bør du unngå å kjøre bil eller sykle.

Tilpasninger i hjemmet:

 • Fjern snublefare: Fjern løse tepper, ledninger og andre gjenstander som kan føre til fall.
 • Bruk godt lys: Sørg for god belysning, spesielt i trapper og ganger.
 • Installer håndtak: Monter håndtak på badet og andre steder der du trenger ekstra støtte.
 • Bruk stokk eller rullator: Hvis balansen din er betydelig påvirket, kan et hjelpemiddel gi deg økt trygghet.

Kommunikasjon og støtte:

 • Snakk med legen din: Diskuter symptomene dine åpent og ærlig, og still spørsmål om diagnose og behandling.
 • Informer familie og venner: La dine nærmeste vite om tilstanden din, slik at de kan gi deg støtte og forståelse.
 • Vurder å bli med i en støttegruppe: Å dele erfaringer med andre som har lignende utfordringer kan være svært nyttig.

Å leve et fullverdig liv med svimmelhet og nummenhet

Selv om svimmelhet og nummenhet kan være begrensende, er det viktig å fokusere på det du fortsatt kan gjøre. Ved å ta aktive skritt for å håndtere symptomene, tilpasse omgivelsene dine og søke støtte, kan du opprettholde en god livskvalitet og fortsette å gjøre de tingene du liker.

Husk at du ikke er alene. Mange mennesker lever med svimmelhet og nummenhet, og det finnes ressurser og hjelp tilgjengelig. Ved å ta kontroll over tilstanden din og fokusere på det positive, kan du leve et fullverdig og meningsfylt liv.

Når bør du oppsøke lege?

Hvis svimmelheten din kommer med vedvarende hodepine eller oppkast, nakkesmerter, feber, tåkesyn, problemer med å høre og snakke, nummenhet i lemmene, bevissthetstap eller brystsmerter, er det på tide å ringe legen din.

Det er viktig å oppsøke lege hvis du opplever svimmelhet og nummenhet, spesielt hvis det er ledsaget av noen av følgende symptomer:

 • Alvorlig eller vedvarende hodepine
 • Oppkast
 • Nakkesmerter
 • Feber
 • Tåkesyn
 • Problemer med å høre eller snakke
 • Bevissthetstap
 • Brystsmerter

Legen din vil gjennomføre en grundig undersøkelse og eventuelt bestille ytterligere tester for å fastslå årsaken til symptomene dine og anbefale riktig behandling.

Konklusjon

Svimmelhet og nummenhet er symptomer som kan være tegn på en rekke tilstander, fra godartede til mer alvorlige underliggende problemer. Å forstå de mulige årsakene, symptomene å være oppmerksom på, og når det er viktig å søke legehjelp er avgjørende for å sikre riktig diagnose og behandling.

Ved å være proaktiv i egen helse, opprettholde en sunn livsstil, og kommunisere åpent med helsepersonell, kan man håndtere og tilpasse seg disse plagene på en best mulig måte. Selv om svimmelhet og nummenhet kan være ubehagelig og utfordrende, finnes det gode muligheter for å leve et godt liv med riktig behandling og støtte.

Husk at det er viktig å ikke ignorere vedvarende eller uforklarlige symptomer. Ved å ta affære og søke hjelp, kan du ta kontroll over helsen din og forbedre livskvaliteten din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar