Sunn mat som metter

Hva du spiser avgjør hvor mett du føler deg. Dette er fordi mat i forskjellig grad påvirker metthetsfølelsen. Lær mer om hvilken sunn mat som metter mest!

For eksempel trenger du færre kalorier for å føle deg mett av kokte poteter eller havregryn enn fra is eller en croissant. Sunn mat som metter kan avverge sult og hjelpe deg med å spise mindre ved neste måltid.

Metthetsfølelse er et begrep som brukes for å forklare følelsen av fylde og tap av matlyst som skjer etter å ha spist. En skala kalt metthetsindeks måler denne effekten. Maten ble rangert etter deres evne til å tilfredsstille sult. Mat som scoret høyere enn 100 ble ansett som mer mettende, mens matvarer som scoret under 100 ble ansett som mindre mettende.

Metthetsindeks

  • Rik på proteiner: Studier viser at protein er det mest mettende makronæringsstoffet. Det endrer nivåene av flere metthetshormoner.
  • Fiber: Fiber kan bidra til at du føler deg mett lenger. Fiber kan øke fordøyelsestiden.
  • Høyt volum: Noen matvarer inneholder mye vann eller luft. Dette kan også gjøre deg mett lenger.
  • Lav energitetthet: Dette betyr at mat har lite kalorier i forhold til vekten. Mat med lav energitetthet er veldig mettende. De inneholder vanligvis mye vann og fiber, men har lite fett.

Kokte poteter

Kokte poteter er veldig mettende, og scoret den høyeste av alle matvarene på metthetsindeksen. De kan gjøre deg mett og hjelpe deg med å spise færre kalorier totalt.

Egg

Egg er næringsrik og proteinrik mat med en sterk innvirkning på metthetsfølelsen. De kan hjelpe deg med å spise mindre i opptil 36 timer etter et måltid.

Havregrøt

Havregryn er et mettende valg av frokost. Det kan hjelpe deg å spise færre kalorier påfølgende måltid og forsinke fordøyelsen av maten.

Fisk

Fisk er rik på proteiner og omega-3 fettsyrer, noe som kan øke følelsen av metthet. Proteinet i fisk kan ha en sterkere effekt på hvor mett du føler deg enn andre typer proteiner.

Supper

Supper er veldig mettende måltider, til tross for at de er i flytende form. De kan også holde seg i magen lenger, og forlenge følelsen av metthet.

Kjøtt

Kjøtt er proteinrikt og veldig mettende. Oksekjøtt scoret nest høyest av de proteinrike matvarene på metthetsindeksen.

Gresk yoghurt

Gresk yoghurt er en populær, proteinrik frokost og snacks. Det kan øke følelsen av metthet og hjelpe deg med å føle deg mindre sulten til neste måltid.

Grønnsaker

Grønnsaker er rike på fiber og vann, noe som kan holde deg mett lenger. Å spise en salat før et måltid kan hjelpe deg å spise færre kalorier totalt sett.

Cottage cheese

Cottage cheese er rik på protein, men har likevel lite fett og kalorier. Effekten på metthetsfølelsen kan være sammenlignbar med effekten du har av å spise egg.

Belgfrukter

Belgfrukter er en god kilde til fiber og protein. De kan hjelpe deg med å føle deg lenger mett sammenlignet med andre matvarer.

Frukt

Frukt inneholder mye fiber som kan bidra til at du føler deg mett lenger. Hel frukt har mye sterkere effekt på metthet enn for eksempel fruktjuice.

Quinoa

Quinoa er en god kilde til både protein og fiber, noe som kan bidra til å øke følelsen av metthet.

Nøtter

Nøtter er et populært valg av snacks. De er rike på sunt fett og inneholder også noe protein. De er veldig mettende og kan redusere sultfølelse.

Kokosnøttolje

Kokosnøttolje er fulle med triglyserider, noe som kan redusere appetitten og kaloriinntaket betydelig.

Popcorn

Popcorn er en populært snacks med mye fiber, høyt volum og lite energitetthet. Kalori for kalori, er popcorn veldig mettende.

Relaterte artikler:

Sunn mat som gir energi

Sunn mat som får deg ned i vekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar