Sunn mat som gir energi

Mangel på energi kan påvirke dine daglige aktiviteter og gjøre deg mindre produktiv. Lær mer om hvilken sunn mat som gir energi!

Mange kan føle seg slitne på et tidspunkt i løpet av dagen. Faktum er at typen og mengden mat du spiser spiller en viktig rolle i å bestemme energinivået ditt i løpet av dagen. Selv om all mat gir deg energi, inneholder noen matvarer næringsstoffer som kan bidra til å øke energinivået ditt og opprettholde årvåkenhet og fokus hele dagen.

Her er en liste over matvarer som har vist seg å fremme energinivået:

Bananer

Bananer er kanskje en av de beste matvarene for økt energi. De er en utmerket kilde til karbohydrater, kalium og vitamin B6, som alle kan bidra til å øke energinivået i kroppen din. En studie viste at det å spise en banan før en 75 km treningsøkt på sykkel, var like effektiv som en karbohydratdrikk for å forbedre ytelsen.

Fet fisk

Fet fisk som laks og tunfisk, er gode kilder til proteiner, fettsyrer og B-vitaminer, noe som gjør dem til gode matvarer å inkludere i kostholdet ditt. En servering av laks eller tunfisk gir deg den anbefalte daglige mengden omega-3 fettsyrer og vitamin B12. Omega-3 fettsyrer har vist seg å redusere betennelse i kroppen, som er en vanlig årsak til tretthet. Faktisk fant noen studier at å ta omega-3 tilskudd kan redusere tretthet, spesielt hos kreftpasienter og de som ble frisk fra kreft. Videre fungerer vitamin B12 sammen med folsyre for å produsere røde blodlegemer. Optimale nivåer av røde blodlegemer og jern i blodet kan redusere tretthet og øke energien.

Brun ris

Brun ris er en veldig næringsrik mat. I motsetning til hvit ris, er den mindre bearbeidet og beholder mer næring i form av fiber, vitaminer og mineraler. Én kopp (195 gram) kokt brun ris inneholder 3,5 gram fiber og gir omtrent 88% av behovet for mangan, et mineral som hjelper enzymene dine til å bryte ned karbohydrater og proteiner for å generere energi. I tillegg har brun ris, takket være fiberinnholdet, en lav glykemisk indeks. Derfor kan det bidra til å regulere blodsukkernivået og hjelpe deg med å opprettholde jevne energinivåer gjennom dagen.

Søtpoteter

I tillegg til å være godt, er søtpoteter en næringsrik energikilde for de som ønsker ekstra energi. En mellomstor søtpotet kan inneholde opptil 23 gram karbohydrater, 3,8 gram fiber, 28% mangan og hele 438% av dagsbehovet for vitamin. Takket være søtpotetens fiberinnhold og komplekse karbohydrater, fordøyer kroppen din dem i sakte tempo, noe som gir deg en jevn tilførsel av energi.

Egg

Egg er næringsrik og sunn mat og kan deg energi gjennom dagen. Egg er fulle av protein, noe som kan gi deg en jevn og vedvarende energikilde fordi det ikke forårsaker store variasjoner i blodsukker- og insulinnivå når det fordøyes. I tillegg er leucin den mest tallrike aminosyren i egg, og er kjent for å stimulere energiproduksjon på flere måter. Leucine kan hjelpe celler til å ta inn mer blodsukker, stimulere produksjonen av energi i cellene og øke nedbrytningen av fett for å produsere energi. Dessuten er egg rike på B-vitaminer. Disse vitaminene hjelper enzymer til å utføre sin rolle i prosessene med å bryte ned mat for energi.

Epler

Epler er en av de mest populære fruktene, og er en god kilde til karbohydrater og fiber. Et mellomstor eple (185 gram) inneholder omtrent 25 gram karbohydrater, 19 gram sukker og opptil 4 gram fiber. På grunn av det rike innholdet av naturlig sukker og fiber, kan epler gi langsom og vedvarende energi. Videre har epler et høyt antioksidantinnhold.

Havregrøt

Havregryn er et korn med fullkorn som kan gi deg langvarig energi. Havre rik på vitaminer og mineraler som hjelper energiproduksjonsprosessen. Disse inkluderer B-vitaminer, jern og mangan. Kombinasjonen av alle disse næringsstoffene gjør havregryn til perfekt mat for vedvarende frigjøring av energi.

Linser

Foruten å være en flott og rimelig kilde til proteiner, er linser en god kilde til næringsstoffer og bidrar til å øke energinivået. Linser er belgfrukter som er rike på karbohydrater og fiber. En kopp kokte linser gir opptil 40 gram karbohydrater og omtrent 16 gram fiber. I tillegg kan linser øke energinivået ditt ved å fylle på lagrene med folat, mangan, sink og jern. Disse næringsstoffene hjelper til med effektiv produksjon av energi i celler, og nedbrytning av næringsstoffer for frigjøring av energi.

Avokado

KAMPANJER HOS MILRAB |

Avokado regnes for å være en supermat på grunn av alle de helsemessige fordelene. For eksempel er de rike på sunt fett og fiber. Omtrent 84% av det sunne fettet i avokado kommer fra enumettede og flerumettede fettsyrer. Disse sunne fettsyrene har vist seg å fremme optimalt fettnivå i blodet og forbedre absorpsjonen av næringsstoffer. De kan også lagres i kroppen og brukes som energikilder.

Appelsiner

Appelsiner er kjent for sitt høye vitamin C-innhold. En appelsin kan gi så mye som 106% av dagsbehovet for vitamin C. I tillegg inneholder appelsiner antioksidantforbindelser som kan gi beskyttelse mot oksidativt stress. Forskning har vist at oksidativt stress kan fremme følelser av utmattelse. Derfor kan antioksidantbeskyttelsen gitt av forbindelser i appelsiner være i stand til å redusere tretthet.

Jordbær

Jordbær er en annen god energigivende frukt. De kan gi deg karbohydrater, fiber og sukker som kan øke energinivået. En kopp jordbær gir 12 gram karbohydrater, 3 gram fiber og 7 gram sukker. I tillegg til å hjelpe til med å bekjempe betennelse i kroppen, kan antioksidantene i jordbær bidra til å redusere tretthet og gi deg energi.

Frø

Frø, for eksempel chiafrø, linfrø og gresskarfrø, kan også øke energinivået ditt. Disse frøene inneholder plantebaserte omega-3-fettsyrer. Lave nivåer av omega-3 fettsyrer er blitt koblet til økt betennelse og tretthet. Dessuten er frø en god kilde til fiber og protein. Fiberen i frøene bidrar til langsom fordøyelse av næringsstoffene, noe som resulterer i en jevn, vedvarende frigjøring av energi.

Bønner

Bønner er rike på næringsstoffer og en flott kilde til naturlig energi. Selv om det finnes hundrevis av forskjellige typer bønner, er næringsprofilene deres veldig like. De er en rik kilde til karbohydrater, fiber og protein. Bønner fordøyes sakte, noe som bidrar til å opprettholde stabile blodsukkernivåer og gir deg jevn energi. I tillegg inneholder bønner antioksidanter som kan bidra til å bekjempe betennelse og fremme energi.

Bladgrønn grønnsaker

Bladgrønne grønnsaker, for eksempel spinat og grønnkål, er utmerkede kilder til næringsstoffer som fremmer energi. De er høye på jern, kalsium, magnesium, kalium og vitamin A, C, E og K. I tillegg inneholder de folsyre, fiber og antioksidanter som gir helsemessige fordeler. Tretthet er et av de vanligste symptomene på jernmangel. Jern forbedrer produksjonen av røde blodlegemer for effektiv levering av oksygen til cellene dine, som er kjent for å bekjempe tretthet.

Rødbeter

Rødbeter har vunnet popularitet nylig på grunn av deres evne til å forbedre energinivået og utholdenhet. Studier har vist at rødbeter kan være i stand til å forbedre blodgjennomstrømningen på grunn av antioksidantinnholdet og naturlig forekommende nitrater. I tillegg er rødbeter pakket rike på karbohydrater, fiber og sukker for en vedvarende energiforbedring. Én kopp rødbeter (136 gram) kan gi opptil 3,8 gram fiber og 9,2 gram naturlig sukker.

Relaterte artikler:

Sunn mat som får deg ned i vekt

KAMPANJER HOS MILRAB |

Viktige næringsstoffer i grønnsaker

Om forfatteren

Legg inn kommentar