Styrketrening for nybegynnere

Lær mer om hvordan du som nybegynner kan trene styrke med kroppen som belastning eller med vekter, for å bli sterkere og mer motstandsdyktig mot skader.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Å trene løping er en effektiv og fantastisk måte å holde seg i form, og hvis du i tillegg trener noe styrke, kan det gjøre deg enda bedre. Selvfølgelig er utholdenhetstrening en viktig del av treningen, men du kan også dra fordeler av styrketrening. Styrketrening for nybegynnere bidrar til å bygge muskler, og mager muskulatur forbrenner mer kalorier når kroppen er i ro, noe som er viktig om du prøver å gå ned i vekt eller opprettholde vekta. Styrketrening er også bra for å styrke ledd og bein og, forebygge skader.

Trene styrke med kroppen som belastning

Styrketrening med kroppen som belastning kan være en utrolig effektiv måte å trene styrke på. Knebøy, armhevinger og situps er eksempel på slik trening. Du kan også bruke utstyr som manualer, medisinballer, motstandsbånd eller kettlebells, men det er strengt tatt ikke nødvendig for deg når du skal starte med styrketrening. Gjør det enkelt, og fokuser først og fremst på styrketrening der du bruker kroppen som belastning.

Styrketrening 2 dager i uken

2 dager i uken styrketrening for nybegynnere kan være et godt utgangspunkt. Ha en tredje dag om ønskelig. Målet bør være å fullføre 20-minutters økter, der du kan øke gradvis inntil du trener i 45-60 minutter styrke. Hovedvekten av treningen bør fremdeles ligge på løpetrening, og hvis du gjennomfører for mye tung styrketrening, vil det etter hvert gå utover kvaliteten på løpetreningen din.

Oppvarming før styrketrening

En skikkelig oppvarming er en viktig del av en effektiv styrketrening for nybegynnere. Å jogge i 10-15 minutter kan være effektiv oppvarming. Bruker du kroppen som belastning, trenger du ikke noe mer oppvarming. Hvis du bruker apparater, løfter du lett til muskulaturen blir skikkelig varm.

15 repetisjoner per serie

Å utføre 15 repetisjoner av styrkeøvelsene og tre serier av hver kan være passe. Du kan eksempelvis gjennomføre 15 knebøy etterfulgt av 15 armhevinger. Ta en liten pust i bakken, og gjenta det to ganger til.

Hvor tungt skal du løfte?

Bruk en vekt som føles tung nok til å utfordre deg, men ikke så tungt at du blir helt ødelagt etter treningen. Hvis du gjennomfører 15 repetisjoner, bør du føle deg ganske utmattet av det. Hvis det går for lett, kan det hende at du må øke belastningen noe.

Gjennomføre samme type trening

Hold deg til de samme grunnleggende bevegelsene to til tre ganger i uken for å bygge et grunnleggende nivå av kondisjon og styrke. Hvorfor komplisere ting hvis du ikke trenger det? Du kan ha gode resultater ved å gjenta den samme treningen, og øke vekten etter hvert som du blir sterkere.

Relaterte artikler:

Styrketrening for løpere

Styrkeøvelser med spensthopp

Om forfatteren

Legg inn kommentar