Styrketrening for fotballspillere

Vekttrening bør være en viktig del av et variert treningsprogram for fotball. Lær mer om styrketrening for fotballspillere, og periodisering av styrketreningen.

Aerob trening for fotball

Fotball krever god aerob kondisjon for å gi utholdenhet for vedvarende innsats, styrke og til og med volum, for å bryte gjennom eller påvirke taklinger. Du må trene på kondisjonstrening for å utvikle aerob kondisjon tidlig før sesongen, og deretter bygge opp anaerob kondisjon med sprint og intervaller for å være fullt forberedt til sesongstart.

Aerob trening kan være at du kan jogge, løpe, sykle eller gå på ski i moderat tempo uten å bli for sliten. Anaerob kondisjon betyr at du kan fortsette lenger med høy intensitet før beina og kroppen din bremser. Begge deler er viktig i fotball, spesielt hvis du skal spille hele eller store deler av en kamp. Når du optimaliserer alle elementene i kondisjon, styrke og kraft, kan du hevde å være i toppform.

Periodisert vekttrening for fotball

Periodisk trening deler året inn i tre eller fire treningsfaser, hvor hver fase konsentrerer seg om en bestemt treningsutvikling. Periodiserte programmer gir en progressiv oppbygging for å oppnå topp kondisjon og ytelse. Hver fase har forskjellige mål, og hver påfølgende fase bygger på den forrige.

Et vekttreningsprogram for fotball året rundt kan se ut som programmet vi har skissert nedenfor.

Tidlig førsesong

Det legges vekt på å bygge aerob kondisjon, grunnleggende funksjonell styrke og muskelmasse, som kalles “hypertrofi.”
Spillerne forbereder seg på sesongen og begynner å bygge seg opp etter offseason.

Sen førsesong

  • Det legges vekt på å bygge anaerob kondisjon og maksimal styrke og kraft.
  • Spillere jobber frem til sesongstart og forsesongprøver er nært forestående.

I sesong

  • Kamper er i gang, og det forventes at spillerne skal være fullt funksjonelle for konkurranse.
  • Vektlagt er vedlikehold av fart, aerob og anaerob kondisjon, og styrke og kraft.

Utenom sesong

  • Det legges vekt på hvile og restitusjon ved å opprettholde lett aktivitet – krysstrening, lett treningsstudioarbeid – og gå lett på spriten fordi du ikke vil være nødt til å gå ned for mye i den neste pre-sesongen. Flere ukers pause fra seriøs kondisjon og styrketrening er nyttig.
  • Når førsesong nærmer seg, kan mer regelmessig trening gjenopptas med vekt på å bygge aerob utholdenhet igjen for førsesong trening.

Relaterte artikler:

Fysisk trening fotball

Hurtighet fotball

Om forfatteren