ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Strekk i nakken

En strekk i nakken oppstår når en eller flere fibre i nakkemuskulatur eller sene får en avrivning. Lær mer om strekk i nakken.

Strekk i nakken

Strekk i nakken kan variere i intensitet avhengig av avrivningens størrelse og beliggenhet. Mens en nakkestrekk typisk leges av seg selv i løpet av noen få dager eller uker, kan smertene variere fra mild og verkende til skarp og svekkende. Noen ganger brukes begrepene nakkestrekk og nakkeforstuing om hverandre. Mens en forstuing er en skade på et leddbånd (ikke en muskel eller en sene), er symptomene på smerte og stivhet både i en belastning og forstuing typisk like, og løses på egen hånd, ofte før en diagnose blir stilt.

Årsaker til strekk i nakken

Noen vanlige årsaker til belastning på nakke inkluderer:

  • Dårlig holdning eller holder en krevende stilling. Musklene i halsen, sener og annet mykt vev kan bli strukket når hodet holdes for langt fremover eller vippes i en vinkel for lenge. Noen eksempler inkluderer å sitte over en datamaskin i flere timer, holde telefonen mellom øret og skulderen, eller sove i en stilling som ikke støtter livmorhalsen. Et stadig mer vanlig problem er nakkesmerter som er forårsaket av å se ned på en telefonskjerm eller annen trådløs enhet for lenge eller for ofte.
  • Å løfte noe for tungt. Det er sannsynlig at nakken blir overanstrengt når du løfter noe som krever for mye arbeid for musklene.
  • Kollisjon eller fall. En plutselig påvirkning utenfra kan føre til nakkesleng eller andre typer belastninger i nakken. Noen eksempler inkluderer bilulykker, sykkelulykker eller sportsskader, for eksempel i fotball.
  • Utfører en ny aktivitet. Å belaste en hvilken som helst muskel med en ny type aktivitet som er anstrengende, gjør den mer utsatt for overbelastning, inkludert i nakken. For eksempel er idrettsutøvere mer utsatt for muskelstrekk i begynnelsen av sesongen.
  • Gjentagende bevegelser. Selv for bevegelser og belastninger som nakkemuskulaturen kan håndtere, kan du gjøre for mange repetisjoner, som til slutt overanstrenger musklene.

Dette er ikke en komplett liste over årsaker til belastning på nakken. Noen ganger er ikke den eksakte årsaken til en nakke belastning kjent.

Forløpet til nakkestrekk

En belastning i nakken kan være smertefull så snart skaden oppstår, eller det kan ta mange timer før betennelsen øker og symptomene dukker opp. Noen ganger begynner symptomene så gradvis at det er vanskelig å spore hvordan eller når skaden oppsto. Vanligvis fortsetter smerter og stivhet i nakken å forverres i løpet av den første dagen eller to etter skaden.

Mens det tar noen uker å helbrede de fleste nakkestrekker, har symptomene en tendens til å forsvinne på mindre enn en uke. Generelt har alvorlige muskelstrekker en tendens til å vare nærmere 12 uker, men disse forekommer sjelden i nakken uten involvering av en mer alvorlig skade.

Når du skal oppsøke lege for strekk i nakken

For de fleste episoder med belastning på nakke er egenomsorg og å unngå ytterligere belastning på nakken nok til å håndtere symptomer til skaden er helet. Du må oppsøke lege hvis den første skaden var del av et stort traume (for eksempel et bilulykke eller fall fra høyde), har blitt forverret eller ikke blitt bedre i løpet av noen få dager, eller er ledsaget av plagsomme symptomer, som følelsesløshet eller prikking i armen, svakhet i armer eller ben, eller problemer med balanse.

Relaterte artikler:

Strekk i ryggen etter trening

Stiv nakke kjerringråd

Om forfatteren

Legg inn kommentar