Stoffskifte symptomer

Metabolsk syndrom er en rekke tilstander som oppstår sammen, og øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og type 2-diabetes.

Metabolsk syndrom

Disse forholdene inkluderer økt blodtrykk, høyt blodsukker, overflødig kroppsfett rundt livet og unormale kolesterol- eller triglyseridnivåer. Å ha bare en av disse tilstandene betyr ikke at du har metabolsk syndrom. Men det betyr at du har større risiko for alvorlig sykdom. Og hvis du utvikler flere av disse tilstandene, øker risikoen for komplikasjoner, som type 2 diabetes og hjertesykdom, enda høyere. Metabolsk syndrom er stadig mer vanlig, og opptil en tredjedel av voksne har det. Hvis du har metabolsk syndrom eller noen av dets komponenter, kan aggressive livsstilsendringer forsinke eller til og med forhindre utvikling av alvorlige helseproblemer.

Symptomer

De fleste lidelser forbundet med metabolsk syndrom har ikke åpenbare tegn eller symptomer. Et tegn som er synlig er en stor midjeomkrets. Og hvis blodsukkeret er høyt, kan du merke tegn og symptomer på diabetes – som økt tørst og vannlating, tretthet og tåkesyn.

Når skal jeg oppsøke lege

Hvis du vet at du har minst en faktor av metabolsk syndrom, spør legen din om du trenger testing for andre komponenter i syndromet.

Årsaker

Metabolsk syndrom er nært knyttet til overvekt eller fedme og inaktivitet. Det er også knyttet til en tilstand som kalles insulinresistens. Normalt bryter fordøyelsessystemet maten du spiser i sukker. Insulin er et hormon laget av bukspyttkjertelen som hjelper sukker inn i cellene dine for å bli brukt som drivstoff. Hos mennesker med insulinresistens reagerer ikke celler normalt på insulin, og glukose kan ikke komme like lett inn i cellene. Som et resultat stiger blodsukkernivået selv når kroppen din kurer mer og mer insulin for å prøve å senke blodsukkeret.

Risikofaktorer

Følgende faktorer øker sjansene for å ha metabolsk syndrom:

 • Alder. Risikoen din for metabolsk syndrom øker med alderen.
 • Etnisitet. I USA ser latinamerikanere – spesielt latinamerikanske kvinner – ut til å ha størst risiko for å utvikle metabolsk syndrom.
 • Fedme. Å bære for mye vekt, spesielt rundt magen, øker risikoen for metabolsk syndrom.
 • Diabetes. Det er mer sannsynlig at du har metabolsk syndrom hvis du hadde diabetes under graviditet (svangerskapsdiabetes) eller hvis du har en familiehistorie av type 2-diabetes.
 • Andre sykdommer. Risikoen din for metabolsk syndrom er høyere hvis du noen gang har hatt alkoholfri fettleversykdom, polycystisk ovariesyndrom eller søvnapné.

Komplikasjoner

Å ha metabolsk syndrom kan øke risikoen for å utvikle:

 • Type 2 diabetes. Hvis du ikke gjør livsstilsendringer for å kontrollere overflødig vekt, kan du utvikle insulinresistens, noe som kan føre til at blodsukkernivået øker. Etter hvert kan insulinresistens føre til type 2-diabetes.
 • Hjerte- og blodkarssykdom. Høyt kolesterol og høyt blodtrykk kan bidra til opphopning av plakk i arteriene. Dette plakket kan begrense og herde arteriene dine, noe som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Forebygging

En livslang forpliktelse til en sunn livsstil kan forhindre tilstandene som forårsaker metabolsk syndrom. En sunn livsstil inkluderer:

 • Ha minst 30 minutter med fysisk aktivitet de fleste dager i uka
 • Spise rikelig med grønnsaker, frukt, magert protein og fullkorn
 • Begrensning av mettet fett og salt i kostholdet ditt
 • Opprettholde en sunn vekt
 • Avstå fra røyk og snus

Relaterte artikler:

Hvilke blodprøver tas ved lavt stoffskifte

Symptom høyt stoffskifte

Om forfatteren