Stoffet som reduserer magefettet

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Magefett er ekstremt usunt, og øker risikoen for blant annet hjertesykdommer og diabetes type 2. Lær mer om stoffet som reduserer magefettet.

Stoffet som kan hjelpe deg med å redusere magefettet

Heldigvis kan du bli kvitt magefett, og nyere forskning viser at et høyere fiberinntak er knyttet til en lavere risiko for magefett. Men det ser ut til at dette bare inkluderer en type fiberløselig fiber.

Løselig fiber kan hjelpe deg med å redusere magefettet

Fiber er ofte delt inn i to kategorier: uoppløselig og løselig fiber. De er forskjellige i hvordan de samhandler med vann i kroppen din. Uoppløselig fiber blandes ikke med vann og føres ubehandlet gjennom tarmen. Dette kan hjelpe til med å forebygge forstoppelse. Løselig fiber, som beta-glucan og glucomannan, blandes med vann for å danne et tyktflytende, gel-lignende stoff som bremser ned hvor raskt magen slipper fordøyd mat inn i tarmen. Å spise mer løselig fiber kan også hjelpe deg med å redusere magefett og forhindre at du får magefett. En studie koblet en økning på 10 gram i daglig oppløselig fiberinntak med 3,7% lavere risiko for å få magefett. Flere andre studier viser også at personer som spiser mer løselig fiber, har lavere risiko for magefett.

Faktisk kan løselig fiber bidra til å redusere magefettet på flere måter. Løselig fiber oppmuntrer mangfoldet til tarmbakterier, som er knyttet til mindre magefett Det bor over 100 billioner nyttige bakterier i den nedre tarmen. I motsetning til mange andre bakterier, er disse bakteriene ufarlige og er nyttige. Mennesker gir bakteriene et hjem og næringsstoffer, mens bakteriene hjelper til med å ta vare på prosesser som å produsere vitaminer og behandle avfall. Det er mange forskjellige typer bakterier, og det å ha et større utvalg av tarmbakterier, er knyttet til en lavere risiko for sykdommer som diabetes type 2, insulinresistens og hjertesykdommer, for å nevne noen. Og selv om det ikke er klart hvorfor, viser mange studier at folk som har mer løselig fiber i kostholdet, har et større utvalg av bakterier og bedre helseutfall. Dessuten viste en undersøkelse at personer med et større utvalg av tarmbakterier, har lavere risiko for magefett.

Hvordan nyttige magebakterier kan redusere magefettet

Fordi kroppen din ikke selv kan fordøye fiber, når de tarmen stort sett ubehandlet. Når fiberet først er der, kan spesifikke enzymer i tarmbakterier fordøye løselig fiber. Dette er en viktig måte der tarmbakterier fremmer optimal helse. I mellomtiden fungerer løselig fiber som et prebiotikum, og gir bakteriene næringsstoffer. Denne prosessen med å fordøye og bryte ned løselig fiber kalles gjæring. Den produserer kortkjedede fettsyrer, en type fett som kan bidra til å redusere magefettet. En måte kortkjedede fettsyrer kan bidra til å regulere fettmetabolismen din, er ved å øke hastigheten på fettforbrenningen eller redusere hastigheten på fettlagring, selv om nøyaktig hvordan dette fungerer ikke er helt forstått. Uansett viser mange studier en sammenheng mellom et høyere nivå av kortkjedede fettsyrer og lavere risiko for magefett. Videre har labratoriestudier vist at kortkjedede fettsyrer er assosiert med redusert risiko for tykktarmskreft.

Løselig fiber hjelper med å redusere appetitten

En måte å redusere magefettet på, er å gå ned i vekt. Og gitt at løselig fiber er et kraftig naturlig appetittdempende middel, kan det hjelpe deg med det. Ved å undertrykke appetitten, er det mer sannsynlig at du reduserer kaloriinntaket, noe som kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Det er flere teorier om hvordan løselig fiber kan bidra til å redusere appetitten. For det første hjelper løselig fiber med å regulere hormoner involvert i appetittkontrollen. Noen studier har funnet at å spise løselig fiber reduserer nivået av sulthormoner produsert av kroppen. Andre har vist at løselig fiber øker produksjonen av hormoner som får deg til å føle deg mett. For det andre kan fiber redusere appetitten ved å bremse bevegelsen av mat gjennom tarmen. Når næringsstoffer som glukose frigjøres sakte i tarmen, frigjør kroppen din insulin med en lavere hastighet. Dette henger sammen med en redusert sultfølelse.

Kilder til løselig fiber

Løselig fiber er enkelt å legge til kostholdet ditt og finnes i en rekke plantebaserte matvarer. Mat som er rik på løselig fiber inkluderer linfrø, søtpoteter, frukt som aprikoser og appelsiner, rosenkål, belgfrukter og korn som havremel. Selv om løselig fiber kan hjelpe deg med å redusere magefettet, er det imidlertid ikke en god idé å spise for mye løselig fiber med en gang. Dette kan forårsake bivirkninger, som magekramper, diaré og oppblåsthet. Det er best å øke inntaket sakte, over tid, for å forbedre kroppens toleranse. Menn bør ha som mål å konsumere 30–38 gram fiber per dag, mens kvinner bør satse på 21–25 gram per dag.

Relaterte artikler:

Hva er et variert kosthold

Gode grunner til å spise grønnsaker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar