Stive legger etter løping

Det er normalt at beina føles litt tunge og slitne etter å ha løpt. Lær mer om hvordan forebygge stive legger etter løping.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Det er normalt at beina føles litt tunge og slitne etter å ha løpt. Hvis du er en nybegynner, er stive legger etter løping et tegn på at kroppen din ikke er vant til en annen type fysisk stress. Smerter som dukker opp og forsvinner i løpet av noen få dager, er kjent som forsinket muskelsårhet (DOMS), noe som også kan skje med mer erfarne løpere hvis de øker frekvensen eller intensiteten på løpingen.

Hva er stive legger?

Stive legger refererer til en tilstand hvor musklene i leggen føles stramme, harde og ofte smertefulle etter fysisk aktivitet, spesielt løping. Dette kan påvirke ytelsen din og redusere glede ved løping. Det er viktig å forstå årsakene bak denne tilstanden for å kunne forebygge og behandle den effektivt.

Relatert: Stølhet i låret etter trening

Årsaker til stive legger etter løping

Muskelutmattelse

En av de vanligste årsakene til stive legger er muskelutmattelse. Når du løper, blir leggmusklene dine kontinuerlig brukt, noe som kan føre til mikroskopiske rifter i muskelvevet. Dette resulterer i en inflammatorisk respons som fører til stivhet og smerte.

Uvanlig belastning

Hvis du plutselig øker intensiteten eller lengden på løpeturen din uten gradvis tilvenning, kan dette føre til stive legger. Musklene trenger tid til å tilpasse seg nye belastninger, og en plutselig økning kan overbelaste dem.

Dårlig teknikk

Løpeteknikk spiller en stor rolle i hvordan musklene dine belastes. Hvis du har en ineffektiv teknikk, kan dette føre til unødvendig stress på leggmusklene, noe som igjen kan føre til stivhet.

Feil skotøy

Valget av sko kan også påvirke leggene dine. Dårlig demping eller mangel på støtte i løpeskoene dine kan øke belastningen på leggene, noe som kan føre til stivhet.

Dehydrering og elektrolyttubalanse

Dehydrering og ubalanse i elektrolytter som natrium, kalium og magnesium kan føre til muskelkramper og stivhet. Det er viktig å holde seg godt hydrert og sikre tilstrekkelig inntak av disse viktige mineralene.

Utilstrekkelig oppvarming og nedkjøling

Mangel på riktig oppvarming før en løpetur og utilstrekkelig nedkjøling etterpå kan føre til muskelstivhet. Oppvarming hjelper til med å forberede musklene på aktivitet, mens nedkjøling hjelper til med å redusere melkesyreoppbygging og fremmer muskelrestitusjon.

Relatert: Kan man trene når man er støl

Forebygging av stive legger

KAMPANJER HOS MILRAB |

Du kan ta grep for å forebygge stive legger, eller i det minste minimere det. Noe av det viktigste du må gjøre før du øker intensiteten, er å varme opp skikkelig. Du kan bidra til å forhindre muskelsårhet ved å øke intensiteten på løpene dine gradvis. Hvis du er en nybegynner, kan du løpe og gå i 20 minutter, med intervaller på 2-5 minutter, og avslutte med en nedkjøling i 10 minutter der du går.

Gradvis økning i treningsbelastning

En gradvis økning i treningsbelastning gir musklene dine tid til å tilpasse seg. Dette kan redusere risikoen for stive legger. Følg prinsippet om å ikke øke treningsmengden med mer enn 10% per uke.

Påføre varme eller kulde på stive legger

Hvis du vil redusere stivhet og smerte i leggene etter en løpetur, kan du prøve et varmt bad å øke blodstrømmen til musklene. Du kan bruke en ispose (eller isbiter pakket inn i et håndkle) på det berørte området for å forhindre vevsskader. Påføre is i opptil 20 minutter om gangen, opptil seks ganger i løpet av en 48-timers periode.

Fortsett å løpe

Du kan fortsatt løpe med stive legger, bare du tar det med ro. Det kan faktisk være en fordel å jogge rolig, da det øker blodstrømmen til musklene, noe som fremskynder restitusjonen. Med tid og regelmessig trening med passende intensitet, bør stivheten i leggene reduseres når musklene tilpasser seg den nye aktiviteten.

Tøye og hold beina høyt

For å varme opp før en løpetur og etter at du har kjølt deg ned, kan du bruke noen minutter på å tøye på beina for å fremskynde restitusjon. Tøye leggene, hamstrings, knær og hofter i tøyerutinen din. Hvis smertene i beina er alvorlige, løft beina over hjertet ditt etter løpeturen for å redusere blodstrømmen. Dette reduserer hevelse, noe som bidrar til å lindre stivhet og sårhet.

Massasje med en skumrulle

Mange løpere sverger til å bruke en skumrulle for å lindre muskelsmerter. Ved å forbedre sirkulasjonen, hjelper massasje med å redusere muskelhevelse. Fokuser på det berørte området, ved sakte å rulle frem og tilbake med rullen til du får lettelse. For å avlaste stivhet i leggene, kan du for eksempel sitte på gulvet med beina rett ut foran deg. Plasser rullen under venstre legg, med høyre fot på gulvet. Trykk hoftene fra gulvet med hendene; Rull deretter helt fra ankelen til rett under kneet. Gjenta på høyre legg.

Få nok hvile

Hvile er avgjørende for å la musklene komme seg fra muskelsårhet. Unngå aktivitet annet enn å gå, eller gå veldig forsiktig i en dag eller to for å la smertene avta. Selv om det fortsatt er mulig å oppleve stive legger, vil det hjelpe deg å opprettholde din tidligere intensitet og redusere risikoen for mer alvorlig skade.

Forbedring av løpeteknikk

Arbeid med en trener eller bruk ressurser som videoer og bøker for å forbedre løpeteknikken din. En effektiv teknikk kan redusere belastningen på leggene og forbedre ytelsen din.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Valg av riktig skotøy

Invester i gode løpesko som gir tilstrekkelig støtte og demping for føttene dine. Besøk en spesialbutikk for løpesko for å få en profesjonell vurdering av hvilke sko som passer best for din fottype og løpestil.

Riktig oppvarming og nedkjøling

Bruk minst 10 minutter på å varme opp før løpeturen. Dette kan inkludere dynamiske strekkeøvelser og lett jogging. Etter løpeturen, bruk tid på statiske tøyninger og lett aktivitet som å gå for å hjelpe musklene med å komme seg.

Tilstrekkelig hydrering og ernæring

Pass på at du drikker nok vann før, under og etter løpeturen. Inkluder elektrolytter i kostholdet ditt, spesielt hvis du svetter mye. Matvarer som bananer, nøtter og grønne bladgrønnsaker kan bidra til å opprettholde elektrolyttbalansen.

Kostholdets rolle i forebygging og behandling av stive legger

Ernæring spiller en viktig rolle i både forebygging og behandling av stive legger etter løping. Det å ha et balansert kosthold kan bidra til å opprettholde muskelhelse og redusere risikoen for muskelstivhet og kramper.

Viktige næringsstoffer
Protein

Protein er essensielt for muskelreparasjon og vekst. Etter en løpetur kan musklene dine dra nytte av et proteinrikt måltid eller en proteinshake for å støtte restitusjonen. Gode kilder til protein inkluderer kylling, fisk, egg, bønner og nøtter.

Karbohydrater

Karbohydrater er kroppens primære energikilde under fysisk aktivitet. Det er viktig å fylle opp glykogenlagrene i musklene etter løping ved å innta komplekse karbohydrater som fullkorn, frukt og grønnsaker.

Elektrolytter

Elektrolytter som natrium, kalium, kalsium og magnesium er avgjørende for muskelkontraksjoner og væskebalanse. En mangel på disse kan føre til kramper og stivhet. Inkluder matvarer som bananer, appelsiner, meieriprodukter og nøtter i kostholdet ditt for å sikre tilstrekkelig inntak.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Vann

Dehydrering kan føre til muskelstivhet og kramper. Sørg for å drikke nok vann gjennom dagen, spesielt før, under og etter trening. Urinfargen din bør være lys gul; mørkere farge indikerer at du trenger mer væske.

Sjekk ut om du er skadet

Hvis du har prøvd disse metodene for å lette beinsmerter etter å ha løpt, men bena fortsatt er ømme, kan du ha en løpeskade. Besøk legen din eller fysioterapeut for en profesjonell diagnose. Noen av de vanligste løpsrelaterte skadene er:

  • Løperkne
  • Beinhinnebetennelse
  • Plantar fasciitis
  • Iliotibial band syndrom (ITBS)
  • Achilles tendinopati.

Løperkne forårsaker normalt smerter i eller rundt kneskålen og kan være forårsaket av utilstrekkelig oppvarming eller dårlig løpeteknikk. Beinhinnebetennelse er preget av vondt eller skarpe smerter på fremsiden av skinnleggen, og kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert dårlig tilpassede joggesko og løping på harde overflater. Lite variert løpetrening kan også forårsake denne type skader.

Plantar fasciitis kjennetegnes ved stivhet eller skarp smerte i hælen eller fotbuen, og kan skyldes joggesko som ikke er tilpasset. ITBS kan være årsaken til smerter rundt utsiden av kneet på grunn av betennelse. Dette er ofte et resultat av økt treningsintensitet eller anatomiske problemer. Achilles tendinopati, som ofte omtales som achilleshæl, er preget av smerter på baksiden av hælen og kan være forårsaket av for mye belastning på muskelen.

Forebyggende øvelser og styrketrening

Styrketrening og spesifikke øvelser kan bidra til å forhindre stive legger ved å styrke musklene og forbedre deres utholdenhet.

Styrketrening for leggene

Øvelser som tåhev, leggpress og bruk av motstandsbånd kan bidra til å styrke leggmusklene. Utfør disse øvelsene regelmessig for å bygge muskelstyrke og utholdenhet.

Dynamiske tøyninger

Dynamiske tøyninger før løping kan hjelpe med å forberede musklene på aktivitet. Øvelser som leggsving og høye kneløft kan bidra til å øke fleksibiliteten og redusere risikoen for stivhet.

Statisk tøyning

Etter løping er det viktig å utføre statiske tøyninger for å hjelpe musklene med å slappe av og restituere. Hold hver tøyning i minst 30 sekunder og fokuser på å strekke leggmusklene grundig.

Behandling av stive legger

Hvis du opplever stive legger, er det viktig å gi musklene tid til å komme seg. Dette betyr å redusere treningsintensiteten eller ta noen dager fri fra løping. Aktiv hvile, som lett gange eller svømming, kan også være nyttig.

Massasje og foam rolling

Massasje kan bidra til å løsne opp stramme muskler og øke blodsirkulasjonen, noe som fremmer helbredelse. Foam rolling er en selvhjelpsteknikk som kan brukes til å massere og strekke ut musklene etter løping.

Is og varmebehandling

Ising av leggene etter trening kan redusere betennelse og smerte. Etter 48 timer kan varmebehandling, som varme omslag eller varme bad, hjelpe med å slappe av musklene og øke blodsirkulasjonen.

Tøyningsøvelser

Regelmessig tøying av leggene kan hjelpe med å opprettholde fleksibiliteten og redusere stivhet. Prøv tøyningsøvelser som å stå med hælene utenfor en trappetrinn og senke hælene forsiktig for å strekke leggmusklene.

Bruk av kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i leggene og redusere muskelstivhet. Mange løpere finner dette nyttig både under og etter trening.

Alternativ behandling og rehabilitering

For løpere som opplever vedvarende stivhet i leggene, kan alternative behandlinger og rehabiliteringsmetoder være nyttige.

Fysioterapi

En fysioterapeut kan tilby spesifikke øvelser og behandlingsplaner for å styrke leggmusklene og forbedre fleksibiliteten. Fysioterapi kan også inkludere teknikker som triggerpunktbehandling og elektroterapi for å redusere smerte og betennelse.

Akupunktur

Akupunktur kan hjelpe med å lindre muskelspenninger og forbedre blodsirkulasjonen. Denne behandlingen innebærer å sette tynne nåler inn i spesifikke punkter på kroppen for å fremme helbredelse og smertelindring.

Kiropraktikk

En kiropraktor kan hjelpe med å justere muskel- og skjelettsystemet for å forbedre kroppens funksjon og redusere muskelspenninger. Dette kan inkludere justeringer av ryggraden og andre ledd, samt råd om holdning og bevegelsesmønstre.

Når bør du oppsøke profesjonell hjelp?

Selv om stive legger ofte kan behandles med egenomsorg, er det tilfeller hvor det kan være nødvendig å oppsøke profesjonell hjelp. Hvis du opplever vedvarende smerte, hevelse, eller hvis stivheten ikke forbedres med hvile og behandling, bør du konsultere en lege eller fysioterapeut. Dette kan indikere en mer alvorlig skade som en stressfraktur eller muskelruptur.

Konklusjon

Stive legger etter løping er et vanlig problem, men det er mange tiltak du kan ta for å forebygge og behandle det. Ved å forstå årsakene, forbedre løpeteknikken din, bruke riktig utstyr, og ta vare på kroppen din gjennom riktig ernæring, hydrering og restitusjon, kan du redusere risikoen for stive legger. Skulle problemet vedvare, er det viktig å søke profesjonell hjelp for å unngå mer alvorlige skader. Ved å ta disse stegene kan du fortsette å nyte løpingens mange fordeler uten unødvendig ubehag og smerte.

Om forfatteren

Legg inn kommentar