Stegfrekvens når du trener løping

Hvilken stegfrekvens du har vil være viktig for å løpe mest mulig økonomisk og redusere belastningen på beina, og på den måten forebygge skader. Lær hvordan!

Hvorfor ha en rask stegfrekvens?

De aller fleste eliteløpere har en stegfrekvens på 180 steg i minuttet, og noen har så mye som 200 steg i minuttet. Målet ditt bør også være å ha en rask stegfrekvens, noe som forutsetter kortere og raskere løpesteg. Å ha en rask stegfrekvens vil være en stor fordel for alle løpere, fordi en raskere stegfrekvens vil minimere sjokket det er på beina for hver gang føttene treffer bakken. Jo raskere stegfrekvens, jo mindre tid er foten i kontakt med bakken. Friksjonen vil også bli mindre, og du kan løpe mer økonomisk. Husk at jo tregere stegfrekvens, jo mer tid bruker du i lufta, og jo mer tid du bruker i lufta, jo mer energi bruker du på å forflytte kroppen din, steg for steg. Jo mer du hever kroppsvekten, jo hardere treffer du bakken ved neste landing. Og det er ved sånne belastninger over tid at skader oppstår. Så hvordan reduserer du sjokket det er for kroppen for hver gang foten treffer bakken? En enkel måte å forklare dette på er å late som du ruller over bakken heller enn å hoppe fra fot til fot når du løper. Prøv å unngå å plassere foten foran deg selv, noe som ofte vil ha en bremseeffekt, og øker kraften når du løper fra en fot til den andre. Prøv å lande lenger bak, nærmere kroppen eller senter for gravitasjonen (som er rett under kroppen) på en måte som gjør at kroppen din flyter eller ruller over føttene dine.

Hvor foten treffer bakken er viktig når du løper

Hvor du treffer bakken i forhold til bakken er av viktig betydning, og også hvordan foten treffer bakken. Dette har en tendens til å variere, ikke bare blant løpere, men også for hvilken distanse du trener for. For sprintere og mellomdistanseløpere er det mest vanlig å treffe bakken med tåballene, mens langdistanseløpere har tendens til å løpe på midtfot eller hæl. En fordel med å løpe på denne måten er at det kan redusere belastningen på leggmuskulaturen og mer belastning på lårmuskulaturen. Det er ikke uvanlig at nybegynnere får problemer med leggmuskulaturen, og det å lande på forfot kan være en årsak til dette. Forskjellige løpere er vant med forskjellige måter å lande med foten når de løper. Er du nybegynner, bør du teste ut forskjellige løpeteknikker, og bruke den som er mest komfortabel for deg, er minst belastende og muliggjør 180 steg per minutt.

Ha som mål å ha 180 steg i minuttet når du løper. Lær deg hvordan du skal rulle over bakken med så lite bruk av energi som mulig. Unngå hoppende bevegelser. Tenk deg at du skal løpe over rå egg, og målet er å ikke knuse noen av dem. Vær lett på foten og komfortabel når du lander. For å telle hvor mange steg du tar teller hvor mange steg du tar med høyre eller venstre fot i 1 minutt, og multipliserer med 2 for å få antall steg per minutt.

Relaterte artikler:

Riktig løpeteknikk for å løpe raskere og mer effektivt

Hvordan bli raskere med riktig løpeteknikk

Om forfatteren

Legg inn kommentar