Starte opp trening for nybegynnere

Hva bør du som nybegynner tenke på før oppstart trening? Hvor mye og hvor hardt skal du trene, og hvordan skal du variere treningen? Lær mer om hvordan du kan starte opp med trening!

Trening for utrente

Hvis du har lite eller ingen trening i kroppen fra før av, er det ekstra viktig å tenke igjennom oppstart før trening. Det samme gjelder for de som skal starte å trene igjen etter en lenger opphold i treningen. Første bud er alltid å ta utgangspunkt i ditt nåværende formnivå. Er du usikker på formen, skal teste ut forsiktig, for å se hva du tåler av trening. Etter et par uker med uttesting vil du vite mer om hva som er ditt formnivå, og hva som passer best for deg med tanke på oppstart trening.

Treningsprogram for nybegynnere

Når du først har bestemt deg for å starte opp med trening, vil neste steg være å sette deg et mål med treningen. Et mål kan det gjøre det enklere å vite hva du skal trene, hvor mye og med hvilken intensitet du skal trene. Å et mål i sikte og en plan for hvordan du skal nå målet, kan gjøre treningen mye mer motiverende, og øke sannsynligheten for at du på sikt greier å opprettholde treningen.

Trening for nybegynnere

Med utgangspunkt i ditt formnivå og et treningsprogram, kan du begynne å trene. Passende trening for nybegynnere bør variert både med tanke på hva du skal trene og med hvilken intensitet. Er du i dårlig form bør du unngå å trene med for hard intensitet. Det kan være tøft for motivasjonen, og også øke risikoen for at du blir skadet. For å holde intensiteten nede, kan det være at du må veksle mellom å gå og jogge, hvis det er løping du skal trene. Ditt hovedfokus bør være å trene regelmessig lenge nok til at at trening blir en rutine. Trene korte, hyppige treningsøkter. Er du utrent kan du ha god effekt av løpetrening som ikke varer mer enn 5-10 minutter. Vær tålmodig. Etter hvert som formen blir bedre, kan du øke med hvor lenge du trener, og du kan også begynne å legge inn noe trening med lavere intensitet.

Kosthold og trening for nybegynnere

Trening er viktig, og kosthold er minst like viktig som det å trene regelmessig. Når du skal begynne å trene, vil du i enda større grad trening næringsstoffer fra et sunt og balansert kosthold. Viktige mineraler og vitaminer får du også gjennom et sunt og variert kosthold. Spis mye grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær. Gjerne også en liten håndfull nøtter hver dag. Foretrekke grove kornprodukter, fullkornspasta, villris og poteter. Kylling, fisk og egg er gode alternativer i et sunt kosthold. Ha en gradvis overgang til et sunnere kosthold. Ikke prøv å gjøre alt på en gang. En god start er å kutte ut sukkerholdige drikker, også juice. Drikk heller vann, kaffe og te.

Klarer ikke trene

Ikke gi selv om du møter motgang, og dropper du ut av treningen for en periode, prøv å nullstille deg å gå på med friskt mot igjen. Det er helt vanlig at det blir litt «Av og på trening» den første perioden, når trening ikke har blitt en rutine enda. Det er ikke et nederlag! Du har startet på noe du skal greie en gang i fremtiden. Vær bestemt på det, og du vil få det til!

Relaterte artikler:

Klarer ikke trene

Trening for nybegynnere som vil starte med løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar