Sprintintervaller for Sentrumsløpet

Sprintintervaller kan være effektiv trening for å trene opp eksplosiv hurtighet for Sentrumsløpet, og gjøre deg bedre til å stå i mot melkesyra mot slutten av løpet.

Anaerob trening for Sentrumsløpet

Anaerob utholdenhet og kapasitet er kroppens evne til å utføre arbeid som krever mer energi enn det som blir produsert under aerobe prosesser. Trener du løping anaerobt, greier ikke hjertet å tilføre musklene nok oksygen, og du vil starte å produsere melkesyre, som etter hvert vil hope seg opp i muskulaturen. På et tidspunkt i Sentrumsløpet kan melkesyrenivået bli så høyt at muskulaturen stivner, og det blir smertefullt og vanskelig å fortsette å løpe med like høy intensitet. Du greier derfor bare å trene anaerobt en kort periode. Hvilken evne den enkelte har til å trene anaerobt vil være individuelt, og har også mye med hvor mye du orker å trene med ubehag, og fibersammensetningen i muskulaturen. Anaerob trening forbedrer musklenes evne til å arbeide bedre uten nok tilført oksygen.

Hvordan trene sprintintervaller for Sentrumsløpet

Når du trener for Sentrumsløpet, kan det være effektivt å gjennomføre noe trening med tilnærmet maksimalt intensitet, gjennom sprintintervaller. Sprintintervaller kan være veldig raske løp med en intensitet som kan overstige VO2max. Tempoet kan være tilsvarende som for 1500 eller 1000 meter. Disse intervallene kan være korte, men veldig raske med relativt lange pauser (eksempel: 90-120 sekunder sprintintervall med 3-5 minutter pause). Hvilen mellom repetisjoner skal være lang nok, slik at du kan kjøre hver repetisjon i samme hastighet. Hovedformålet med sprintintervaller er forbedring av fart og løpsøkonomi. Sprintintervaller kan gjøre det litt enklere for deg å løpe med melkesyre, spesielt den siste kilometeren inn til mål.

Trening med sprintintervaller for Sentrumsløpet

Du må være forsiktig når du trener sprintintervaller for Sentrumsløpet, fordi denne type trening kan være veldig belastende på kroppen. Gjennomføre en grundig oppvarming i forkant, der du gradvis øker intensiteten slik at kroppen får en gradvis tilvenning til økt belastning. Sprintintervaller bør bare utgjøre en liten del av treningen du gjennomfører for Sentrumsløpet, kanskje 1-2 prosent av trening med høyere intensitet. Sprintintervallene kan du gjennomføre flatt på fast underlag.

Relaterte artikler:

Effektiv intervalltrening for å bli raskere på Sentrumsløpet

Løype Sentrumsløpet 2020

Om forfatteren

Legg inn kommentar