Sprengte blodkar etter trening

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Kapillærer er de minste blodkarene i kroppen din, som blant annet utveksler oksygen og avfallstoffer. Lær mer om sprengte blodkar når du trener.

Kapillærer er blodkar på tykkelse med en celle. De er de minste av alle blodårene i kroppen din, og gir mulighet for utveksling av oksygen, karbondioksid, vann og andre næringsstoffer og avfall mellom blodkarene og det omkringliggende vevet. Kapillærer vil noen ganger sprekke, noe som får blod til å samle seg under huden. Dette danner et blåmerke.

Sprengte blodkar når du trener

Det er to hovedgrunner til at trening kan forårsake ødelagte kapillærer. For det første kan anstrengelse eller løfting av tunge gjenstander, som under vektløfting, føre til at disse bittesmå blodårene i ansiktet eller øynene sprenger. En annen årsak er det direkte trykket som en tung vektstang legger på kapillærene og andre blodkar i kroppen, som under en knebøy med vektstang. Kapillærer på toppen av skuldrene eller ryggen kan ødelegges av trykket.

Ødelagte kapillærer i øyet

Enhver anstrengelse eller tunge løft – som ved vektløfting – kan føre til at kapillærene i øyet eller øynene sprenges. Blodkarene som sprekker er plassert rett under den klare overflaten av øyet og fremstår som knallrøde flekker i øyets hvite. Vanligvis varer tilstanden i 10 til 14 dager, og bør ikke være smertefull, selv om det kan føles irritert. Blodet vil absorbere tilbake i øyet, og utseendet til øyet vil gå tilbake til normalt på egen hånd uten behandling.

Risikofaktorer

Personer med diabetes eller høyt blodtrykk har høyere risiko for å utvikle blødning under trening. Andre risikofaktorer for ødelagte kapillærer i øyet er noen medisiner som warfarin, og urtetilskudd som ginkgo. Personer som røyker har også høyere risiko for å utvikle ødelagte kapillærer, spesielt i neseområdet.

Forebygging og behandling

Hvis du er utsatt for ødelagte kapillærer, må du først bestemme om du har noen risikofaktorer. I noen tilfeller kan det hende at du ikke kan unngå å utvikle ødelagte kapillærer. Ellers kan du prøve å lette belastningen når du løfter vekt, og se om det hjelper. Bruk polstrede vektstenger når du utfører knebøy, for å beskytte hud og blodkar i ryggen og skuldrene. Den mest effektive behandlingen for permanent ødelagte kapillærer i huden er laserterapi. Laser ødelegger de ødelagte kapillærene, og det samlede blodet absorberes i kroppen igjen. Denne typen behandling skal bare brukes av personer med permanent, ødelagte kapillærer. Ellers vil ødelagte kapillærer heles uten medisinsk inngrep.

Relaterte artikler:

For mye hard trening

Kosthold ved hard trening

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar