Lær mer om hvordan du kan spisse formen før Oslo maraton, for å være best mulig forberedt og løpe ditt beste maraton.
Formtopping til Oslo maraton kan starte omtrent 3 uker før løpet. I denne perioden kan du redusere treningsmengden og gjøre tiltak som bidrar til økt overskudd til maraton.
Redusere treningsmengden gradvis før Oslo maraton
Trene på samme måte, og gjennomføre samme antall treningsøkter, men redusere treningsmengden. Gå ned til 60 prosent av den totale treningsmengden 2-3 uker før maraton, og 40-50 prosent 1-2 uker før Oslo maraton. Trene med samme intensitet som du har gjort ukene og månedene i forveien. Ved å redusere treningstiden, og samtidig trene løping med samme intensitet, kan du bygge overskudd frem mot Oslo maraton.
Opprettholde kontinuitet i treningen frem mot Oslo maraton
Å hvile i stedet for å trene i denne perioden vil ikke nødvendigvis gi deg overskuddet du trenger til Oslo maraton. Derimot vil en reduksjon av treningsdosen opprettholde og stimulere de fysiologiske egenskapene, og kan med det bidra til økt overskudd før maraton.
Ikke prøv på noe nytt de siste ukene før Oslo maraton
De 3 siste ukene før løpet er ikke tidspunktet for å eksperimentere med trening, utstyr, mat eller drikke. Pass på at løpeskoene dine er løpt inn før maraton, og sørg for at du drikker det samme under trening som det du skal drikke under maraton. Test ut treningstøy, og merk deg hvor du eventuelt får gnagsår, slik at du kan unngå det under maraton. La også være å prøve på noe nytt med tanke på løpetrening de siste ukene før maraton. Treningen du gjør denne perioden vil uansett ikke gjør deg bedre, men har som hensikt og opprettholde og spisse formen inn mot maraton.
Tempotrening i maratonfart
Det er viktig at du i perioden du spisser formen frem til Oslo maraton fortsatt gjennomfører økter i maratonfart, men over kortere perioder. I de to siste ukene er det viktig å trene løping med maratonfart for å bruke energisystemene du kommer til å bruke på løpsdagen. Dette er også viktig trening for å få en tilbakemelding på hvordan kroppen fungerer, for å kunne gjøre nødvendige justeringer frem mot Oslo maraton.
Gjennomgang av løypa til Oslo maraton

Å kjenne løypeprofilen til Oslo maraton er svært viktig for deg som maratonløper. Ut i fra denne legger du en strategi for hvordan du tenker å gjennomføre ditt maraton. Bruk tid på å se igjennom løypeprofilen til maraton på forhånd. Har du muligheter til det, bør du fysisk ut i løypa for å teste ut. Det er spesielt viktig at du merker deg tøffe partier i løypa, slik som partiene opp til Majorstuen og St. Hanshaugen, og legger strategier for hvordan du skal takle disse. Legg også strategier for hvilket tempo du planlegger å holde i forskjellige deler av løypa. Merk deg også hyppigheten av, og hvor drikkestasjonene er plassert.
Vær mentalt forberedt på at uforutsette ting kan skje
Du må være forberedt på at uforutsette ting kan skje i løpet av Oslo maraton. Det kan være at magen slår seg vrang, du får kramper eller at det er veldig varmt dagen du skal løpe. Tenk igjennom alle mulige scenarioer på hva som kan skje, og hva du skal gjøre om det skjer. Har du tenkt igjennom dette på forhånd, vil du stille mye sterkere om noe skulle skje.
Likevel er det viktigste du kan gjøre i forkant av maraton å forberede deg best mulig for å unngå ting du helst vil slippe når du løper Oslo maraton.
Relaterte artikler:
Treningsprogram for Oslo maraton