Spise før halvmaraton

Forutsatt at kostholdet ditt har vært sunt og balansert, bør du følge den normale rytmen i ditt daglige kosthold dagen før halvmaraton.

Dagen før halvmaraton

Dagen før et løp kan være stressende for noen løpere – spesielt de som deltar i deres første løp. Rådene før løp som løpere bør følge er å ikke endre den vanlige rutinen dramatisk dagen før løpet. Løpere bør opprettholde sin daglige rutine umiddelbart før løpet.

Trening er valgfritt dagen før halvmaraton

Det er viktig å huske at all trening er gjennomført dagen før halvmaraton. Det er ingenting du gjøre for å bli bedre, men det er fullt mulig å gjøre det verre! Hvis du har behov for å holde beina i gang kan du jogge inntil 5 km, og avslutte med 3-5 stigningsløp.

Noen løpere kan være nervøse før løpet. Hvis dette er tilfelle, kan du prøve lett jogging og dynamiske tøyningsøvelser for å øke pulsen og varme opp kroppen din.

Spis ren mat dagen før halvmaraton

Et riktig kosthold er viktig gjennom hele treningsprosessen, ikke bare dagen før løpet. Forutsatt at kostholdet ditt har vært sunt og balansert, bør du følge den normale rytmen i ditt daglige kosthold dagen før arrangementet ditt.

Du bør nøye vurdere innholdet i ditt siste måltid basert på tidspunktet på dagen du skal løpe. De fleste langdistanseløp foregår om morgenen. Hvis dette er tilfelle for deg, vil ditt siste måltid dagen før påvirke løpet ditt mest. Husk å se på fiberinntaket den kvelden, og unngå fet og fiberrik mat og alkohol.

Unngå karbolading dagen før løpet

Selv om det å spise komplekse karbohydrater er en viktig komponent i kostholdet før løpet, kan overdrevent inntak av karbohydrater skade ytelsen din. Til tross for populær tro, bør du unngå karbolading dagen før halvmaraton.

Noen løpere prøver karbolading kvelden før for å få kroppen til å lagre ekstra glykogen (drivstoffkilden som karbohydrater konverterer til under fordøyelsen) i et forsøk på å unngå å treffe “veggen” (som skjer når kroppen går tom for glykogen). Noen løpere gjør dette i håp om at dette vil øke ytelsen deres når kortvarig karbplading i virkeligheten bare er et oppsett som gjør deg treg og oppblåst, spesielt hvis du løper raskere enn 90 minutter.

Få i deg nok vann

Før løpsdagen, sørg for at du opprettholder god hydrering – som du ville gjort en hvilken som helst dag. Det er lite som tyder på at overdrevent inntak av vann eller sportsdrikker gir noen fordeler for ytelsen din. Hvis du ikke regelmessig drakk sportsdrikke under treningen, ikke føl deg fristet til å drikke det på løpsdagen

Få en god natts søvn

Det er viktig at kroppen og sinnet ditt er godt uthvilt for løpet. Mange løpere opplever synes det er vanskelig å sove natten før. Heldigvis er det bevis for at det er mulig å ha fordel av god søvn fra tidligere netter. Hvis du pleier å slite med å sovne kvelden før et løp, kan du planlegge å sørge for at du er godt uthvilt uken frem til løpsdagen: Det vil bidra til å kompensere for eventuelle søvnforstyrrelser natten før halvmaraton.

Relaterte artikler:

Trene seg opp til halvmaraton

Treningsprogram halvmaraton

Om forfatteren