20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Søvnproblemer kjerringråd

Å få nok søvn av god kvalitet er viktig for fysisk og mental helse. Noen enkle kjerringråd kan hjelpe deg med å unngå søvnproblemer.

Personer i alderen 18–60 år bør ha 7-8 timers søvn hver natt. Imidlertid får 7–19% av voksne ikke nok søvn. Kronisk søvnmangel kan øke en persons risiko for visse helsemessige forhold, inkludert overvekt, hjertesykdom, depresjon og diabetes. I denne artikkelen ser vi på noen tips og kjerringråd mot søvnproblemer, for at du skal få en bedre natts søvn.

Trene regelmessig

Å trene på dagtid kan hjelpe en person til å sove bedre. Regelmessig trening gir mange helsemessige fordeler, inkludert redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, bedre styrke og bedre vektkontroll. Å trene i 20 til 30 minutter i løpet av dagen kan hjelpe en person til å sove bedre. Imidlertid bør folk unngå anstrengende fysisk aktivitet 2-3 timer før de legger seg, da det kan ha motsatt effekt.

Få en ny seng

Hvis en madrass er gammel eller ikke passer for en person, kan det føre til søvnproblemer. Når du kjøper en ny seng, er det viktig å velge en som er både behagelig og støttende.

Begrense alkoholinntaket

Selv om alkohol har en beroligende effekt som kan hjelpe en person å få sove, kan det også forstyrre søvnmønsteret og øke sannsynligheten for at en person våkner midt på natten. Å drikke alkohol før sengetid kan også øke risikoen for snorking og søvnapné.

Etablere en god søvnrutine

Menneskekroppen har en naturlig søvn-våken syklus. Å sove og våkne til forskjellige tider på forskjellige dager i uken, kan forstyrre denne syklusen, noe som kan føre til søvnproblemer. Der det er mulig, bør folk prøve å holde seg til vanlige leggetider og tider du står opp, også i helgene.

Gjør soverommet søvnvennlig

Det er viktig å gjøre soverommet til et behagelig miljø for å sove. En person kan gjøre dette ved å:

 • holde temperaturen kjølig, ideelt 15 grader
 • fjerne enheter som avgir støy eller lys
 • bruke blendingsgardiner for å sikre at rommet er mørkt nok

Ta deg tid til å slappe av

Å slappe av før man legger seg kan hjelpe en person til å få en bedre natts søvn. Avslappende aktiviteter kan omfatte:

 • å trene meditasjon eller mild yoga
 • lese en bok
 • ta et varmt bad eller dusj
 • høre på musikk

Å unngå bruk av skjermer, som TV, telefon og nettbrett rett før sengetid, kan også gjøre det lettere for en person å slappe av.

Unngå store måltider rett før sengetid

Å spise store eller altfor krydrede måltider i timene før sengetid, kan føre til fordøyelsesbesvær som forstyrrer en persons søvn. Folk bør generelt prøve å unngå å spise tunge måltider et par timer før leggetid. Hvis de er sultne i løpet av denne perioden, kan de spise en brødskive i stedet.

Unngå å drikke for mye om kvelden

Å drikke for mye væske rett før sengetid, kan påvirke søvnens varighet og kvalitet. Når folk drikker for mye væske, kan dette føre til at de våkner flere ganger i løpet av natten for å tisse.

Unngå power naps på dagtid

Personer som synes det er vanskelig å få sove om natten, bør prøve å unngå power naps på dagen, da dette kan gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden.

Bruk soverommet bare til å sove

En person skal bare bruke soverommet til å sove. Å skape en sterk tilknytning mellom soverommet og det å sove, kan også hjelpe folk til å få bedre søvn. Å gjøre dette innebærer:

 • bruke soverommet bare til å sove
 • unngå å bruke soverommet til arbeid, hobbyer eller trening
 • holde soverommet fritt for elektroniske enheter, som datamaskiner, TV-apparater og telefoner
 • oppmuntre barn til ikke å leke på soverommet sitt

Unngå koffein om kvelden

Koffein er et sentralstimulerende middel som kan bidra til å forbedre en persons energinivå og fokus. Når folk konsumerer koffein om kvelden, kan dette imidlertid gjøre det vanskeligere å sovne og kan også påvirke søvnkvaliteten. Resultatene fra en liten studie fra 2013 tyder på at inntak av koffein opptil 6 timer før sengetid kan påvirke søvnkvaliteten til en person negativt.

Vurder å ta melatonintilskudd

Melatonin er et hormon som spiller en vesentlig rolle i å regulere en persons søvn-våkne sykluser. Melatonin er tilgjengelig som kosttilskudd, og mange mennesker tar det for å behandle søvnløshet, jetlag og andre søvnproblemer. Noen studier antyder at melatonin kan hjelpe barn med søvnforstyrrelser og ADHD til å sove raskere.

Unngå å ligge å vri deg i sengen

Hvis en person har problemer med å sovne om natten, bør de prøve å unngå å vri og snu på seg når de skal sove. I stedet kan det hjelpe å forlate soverommet og gjøre noe avslappende en stund før du går tilbake til senga.

Når du skal oppsøke lege

Personer som fremdeles har søvnvansker etter å ha prøvd å forbedre søvnvanene sine, bør oppsøke lege. En lege kan vurdere en person for søvnforstyrrelser og andre forhold som kan påvirke søvnen. De kan også gi råd om mulige behandlingsalternativer.

Relaterte artikler:

Hvordan sovne fort

Søvn kalkulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!