Søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser er forhold som resulterer i endringer i måten du sover på. En søvnforstyrrelse kan påvirke din generelle helse, sikkerhet og livskvalitet.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Søvnmangel kan påvirke din evne til å kjøre trygt og øke risikoen for andre helseproblemer. Noen av symptomene på søvnforstyrrelser inkluderer overdreven søvnighet på dagtid, uregelmessig pust eller økt bevegelse under søvn. Andre tegn og symptomer inkluderer en uregelmessig søvn- og våkne syklus og problemer med å sovne.

Det er mange forskjellige typer søvnforstyrrelser. De er ofte gruppert i kategorier som forklarer hvorfor de skjer eller hvordan de påvirker deg. Søvnforstyrrelser kan også grupperes i henhold til atferd, problemer med dine naturlige søvn-våkne sykluser, pusteproblemer, problemer med å sove eller hvor søvnig du føler deg i løpet av dagen.

Noen vanlige typer søvnforstyrrelser inkluderer:

  • Søvnløshet, der du har problemer med å sovne eller å sove i løpet av natten.
  • Søvnapné, der du opplever unormale pustemønstre mens du sover. Det er flere typer søvnapné.
  • Willis-Ekbom sykdom, en type søvnbevegelsesforstyrrelse. Dette forårsaker en ubehagelig følelse og en trang til å bevege beina mens du prøver å sovne.
  • Narkolepsi, en tilstand preget av ekstrem søvnighet i løpet av dagen, og at du sovner plutselig i løpet av dagen.

Det er mange måter å hjelpe med å diagnostisere søvnforstyrrelser. Leger kan vanligvis behandle de fleste søvnforstyrrelser effektivt når de er korrekt diagnostisert.

Symptomer

Symptomer på søvnforstyrrelser inkluderer å være veldig søvnig på dagtid og ha problemer med å sovne om natten. Noen mennesker kan sovne til upassende tider, for eksempel mens de kjører bil. Andre symptomer inkluderer å puste i et uvanlig mønster eller føle en ubehagelig trang til å bevege seg mens du prøver å sovne. Uvanlige eller belastende bevegelser eller opplevelser under søvn er også mulig. Å ha uregelmessig søvn og våkne syklus er et annet symptom på søvnforstyrrelser.

Relaterte artikler:

Søvn kalkulator

Hvor mye søvn trenger man

Om forfatteren

Legg inn kommentar