Søvnapne overvekt

Hos voksne er den vanligste årsaken til obstruktiv søvnapné overvekt. Lær mer om overvekt og obstruktiv søvnapné.

Søvnapne og overvekt

Obstruktiv søvnapné er en vanlig og alvorlig lidelse der pusten gjentatte ganger stopper i 10 sekunder eller mer under søvn. Forstyrrelsen resulterer i redusert oksygen i blodet og kan kort vekke sviller gjennom natten. Søvnapné har mange forskjellige mulige årsaker. Hos voksne er den vanligste årsaken til obstruktiv søvnapné overvekt, som er assosiert med bløtvev i munn og svelg. Under søvn, når svelg og tungemuskulatur er mer avslappet, kan dette myke vevet føre til at luftveiene blokkeres. Men mange andre faktorer er også forbundet med tilstanden hos voksne.

Søvnapné hos barn

Hos barn inkluderer årsaker til hindrende søvnapné forstørrede mandler eller adenoider og tanntilstander som stort overbitt. Mindre vanlige årsaker inkluderer en svulst eller vekst i luftveien, og fødselsdefekter som Downs syndrom og Pierre-Robin syndrom. Downs syndrom forårsaker utvidelse av tungen, adenoider og mandlene, og det er nedsatt muskeltonus i øvre luftvei. Selv om overvekt hos barn kan forårsake hindrende søvnapné, er det mye sjeldnere forbundet med tilstanden enn overvekt hos voksne.

Risikofaktorer ved obstruktiv søvnapné

Uansett alder, ubehandlet obstruktiv søvnapné kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert hjerte- og karsykdommer, ulykker og for tidlig død. Så det er viktig at alle med tegn og symptomer på obstruktiv søvnapné – spesielt høy snorking og gjentatte oppvåkninger om natten etterfulgt av overdreven søvnighet på dagtid – får passende medisinsk evaluering.

I tillegg til overvekt inkluderer andre anatomiske funksjoner assosiert med hindrende søvnapné – mange av dem arvelige – en smal hals, tykk nakke og rundt hode. Medvirkende faktorer kan omfatte hypotyreose, overdreven og unormal vekst på grunn av overdreven produksjon av veksthormon (akromegali), og allergier og andre medisinske tilstander, for eksempel et avviket septum som forårsaker overbelastning i de øvre luftveiene. Hos voksne er ofte røyking, overdreven alkoholbruk og / eller bruk av beroligende midler assosiert med hindrende søvnapné.

Obstruktiv søvnapné og overvekt

Mer enn halvparten av personer med obstruktiv søvnapné er overvektige, noe som er definert som en kroppsmasseindeks (BMI) på henholdsvis 25-29,9 eller 30,0 eller over. Hos voksne er overvekt den sterkeste risikofaktoren assosiert med hindrende søvnapné.

Hver enhetsøkning i BMI er assosiert med en 14% økt risiko for å utvikle søvnapné, og en vektøkning på 10% øker sjansen for å utvikle moderat eller alvorlig obstruktiv søvnapné med seks ganger. Sammenlignet med voksne med normal vekt, har de som er overvektige 7 ganger økt risiko for å utvikle obstruktiv søvnapné. Men virkningen av BMI på hindrende søvnapné blir mindre betydelig etter fylte 60 år.

BMI er ikke den eneste markøren for overvekt som er viktig. Menn med nakkeomkrets over 43 centimeter og kvinner med nakkeomkrets over 15 centimeter har også en betydelig økt risiko for å utvikle hindrende søvnapné.

I tillegg er ekstrem overvekt (definert som en BMI over 40) assosiert med overvekt-hypoventilasjonssyndrom (Pickwickian syndrom), som kan forekomme alene eller i kombinasjon med hindrende søvnapné. I dette syndromet, som rammer opptil 25% av de ekstremt overvektige, forstyrrer overflødig kroppsfett ikke bare bevegelsen i brystet, men komprimerer også lungene for å forårsake grunne, ineffektiv pust gjennom dagen og natten.

Selv om beskjedent vekttap forbedrer obstruktiv søvnapné, kan det være vanskelig for trette og søvnige pasienter å gå ned i vekt. Hos ekstremt overvektige pasienter er bariatrisk kirurgi assosiert med en 85% suksessrate for å forbedre symptomene på obstruktiv søvnapné.

Relaterte artikler:

Sykdommer som kan føre til overvekt

B12 mangel og overvekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar