Sonetrening

Det er enkelt å skreddersy tetter målene dine hvis du har en måte å måle pulsen på. Lær mer om hvilke soner du kan trene i.

Makspuls

Pulsen vil fortelle deg intensiteten til treningstrening. Jo hardere du jobber, desto raskere slår hjertet ditt til du når den maksimale pulsen. For å finne din omtrentlige maksimale hjertefrekvens, trekk alderen din fra 220 (220 – alder). Pulssoner er basert på det maksimale hjertefrekvensen. I stedet for å holde deg til et visst antall slag per minutt, skal du bruke en prosentandel av din maksimale hjertefrekvens.

Måling av hjertefrekvens

For å måle pulsen din, kan du bruke en smartklokke, aktivitetsmåler eller hjertefrekvensrem. Håndleddapparater kan måle hjertefrekvensen gjennom pulsen i håndleddet, noe som er litt mindre nøyaktig enn en brystbelte.

Du kan også ta pulsen med fingrene. Legg tuppen av pekefingeren og langfingeren over siden av nakken eller undersiden av håndleddet for å føle hjerterytmen. Du kan telle antall slag per minutt eller telle i 15 sekunder og multiplisere med fire for å finne slagene dine per minutt. Å ta pulsen med fingrene fungerer bra hvis du sitter og hviler, men det er ikke praktisk hvis du trener. Når du prøver å holde deg til en bestemt pulssone, bør du måle pulsen din under treningen.

Treningstrening påvirker kroppen din forskjellig avhengig av intensiteten. Jo mer intens trening, desto mer belastende er det for kroppen din. Det betyr at treningen blir kortere fordi du blir raskere sliten.

Sone en

Den første sonen er omtrent 50 til 60 prosent av din maksimale hjertefrekvens. Det er den minste intense sonen til aerob trening og er relativt enkel. Hvis du ikke har trent, bør du begynne å trene i denne sonen. Du vil forbrenne noen kalorier og bygge opp kardiovaskulærsystemet for å forberede deg på hardere treningsøkter.

Sone to

Tren på 60 til 70 prosent av din maksimale hjertefrekvens, og du er fortsatt i en sone med relativt lav intensitet. Noen vil være i denne sonen når de jogger sakte. Det er litt mer intens enn en rask spasertur. Hvis du holder deg i denne sonen under treningen, bør du ikke være for utmattet etter treningen.

Sone tre

Mellom 70 og 80 prosent av din maksimale hjertefrekvens utgjør sone 3 – den perfekte sonen for å trene for utholdenhetsaktiviteter. Når du løper avstander eller deltar i andre arrangementer som triatlon, vil du tilbringe mye tid i denne pulssonen. Intensiteten er lav nok til at du kan vedlikeholde den en god stund, så lenge du er trent.

Sone fire

Sone 4, eller 80 til 90 prosent av pulsen, er for intens til å opprettholde lenge. Du når denne sonen når du går i rask løpehastighet, rett under en all-out sprint. Dette er en hjertefrekvens du ville ha under en sirkeltrening med høy intensitet, eller mens du trener intervalltrening, hvor du jobber i en kort 30 til 90 sekunders periode og deretter hviler.

Sone fem

Den femte sonen, som er 90 til 100 prosent av maksimum, er den mest intense. Det er utrolig vanskelig å opprettholde treningen med denne pulsen. Mest sannsynlig vil dette være pulssonen du treffer på slutten av en hard sprint. Kroppen din vil raskt treffe en vegg der du ikke kan presse hardt og blir nødt til å begynne å bremse.

Relaterte artikler:

Beregne pulssoner med Karvonen kalkulator

Pulssoner for 10 km under 40 min

Om forfatteren