Snusing under graviditet

0
71
Snusing under graviditet
Foto: Pixabay

De fleste mødre er klar over at de ikke bør røyke under graviditet, men hva med snusing? Lær mer om risiko med snusing under graviditet.

Snusing under graviditet

Noen gravide bruker snus eller andre nikotinerstatningsprodukter. Men disse produktene – og nikotinet de frigjør – er skadelige for nyfødte, antyder en studie. Snus er en finkornet tobakk som brukerne putter mellom underleppen og tannkjøttet. Den nye studien fant sted i Sverige der mange bruker snus. Bruk av snus under graviditet kan øke risikoen for at nyfødte har korte pauser i pusten under søvn (kalt søvnapné), enda mer enn ved å røyke sigaretter.

Det er nikotinet som kan øke helserisikoen hos nyfødte. Den samme risikoen kan være forbundet med andre røykfrie tobakksprodukter og nikotinerstatningsterapi. Noen leger ber gravide om å slutte å røyke med ikotinerstatningsprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsenSommerdeal - 70% rabatt!

Apnérisiko for nyfødte

I studien hadde spedbarn født av mødre som brukte snus under graviditeten dobbelt så stor sannsynlighet for å få søvnapné som babyer født av mødre som ikke brukte tobakksprodukter. Denne risikoen var også høyere blant snusbrukere enn røykere. Totalt sa 7599 gravide at de brukte snus under graviditeten, og 481 kvinner røykte sigaretter og brukte snus.

Noen ganger blir apné borte på egen hånd. Men det kan også knyttes til andre alvorlige helseproblemer blant spedbarn, inkludert plutselig død blant spedbarn. Det er mer vanlig hos babyer født tidlig enn de som fødes ved termin. Studier viser at snus bruker økt risiko for apné, også blant babyer født på termin. Studien så bare på snus med nikotin. Nikotinet i snus kan forstyrre utviklingen av nervesystemet til nyfødte og forårsake pusteproblemer, antyder forskere.

Snus og andre nikotinholdige produkter som pastiller eller nikotinplaster gir en mer jevn strøm av nikotin enn sigaretter. Dette kan delvis spille en rolle i risikoen man ser blant snusbrukere og deres nyfødte. Meldingen er klar: Det er ingen sikre sigaretter eller tobakkprodukter under graviditet. Den tryggeste måten å slutte å røyke er å bare slutte helt. Mødre som bruker snus eller andre nikotinerstatningsterapier, kan få mer nikotin enn de ville gjort hvis de røyker sigaretter. Noen spedbarn kan vokse ut av apnéen, mens andre kan ha helseplager på lang sikt. Vi vet ikke om det er varige skader som følge av bruk av snus under graviditet ennå.

Relaterte artikler:

Slutte med snus bivirkninger

Fordeler med å slutte å snuse

Annonse fra ICEIphone SE med opptil 2000 kr rabatt!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her