Snus vs røyk

0
40
Snus vs røyk
Foto: Mubariz Mehdizadeh - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

Snus selges løst og i porsjonspakninger, og er en fuktig, finmalt tobakk. Hovedingrediensene er tobakk og salt. Lær mer om snus vs røyk.

Snus, en fuktig, røykfri, ikke-gjæret, pasteurisert, pulverisert tobakk, gjør comeback i deler av Europa og Amerika, og til en viss grad med vitenskapens velsignelse. Studier har vist at det å bytte til snus hos mennesker som ikke kan (eller vil slutte å røyke) har langt færre negative helseeffekter.

Hvorfor bruker ikke flere røykere snus i stedet?

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte snus som kreftfremkallende i 1985, og det ble forbudt i de fleste av EU-landene unntatt Sverige. Det var tydeligvis et tilbakeslag.

Hva er endret nå?

Forskning har vist at folk som ikke kan slutte å røyke, kan finne et sunnere alternativ i noen snusmerker. Snus er på ingen måte så sunt som ikke å bruke tobakk i det hele tatt. Selv om minst en studie har antydet at risikoen for lungekreft hos mennesker som bruker snus er sammenlignbar med de som ikke bruker tobakk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Imidlertid er det nødvendig med flere studier for å forstå risikoen for kreft og hjertesykdommer ved bruk av snus.

Er snus tryggere enn røyking?

Forskere har vist at snus er mindre risikabelt enn røyking eller noe annet tobakksbasert produkt.

Studier har funnet at snus har lav risiko for luftveissykdom, mens røyking fører til luftveissykdommer som lungekreft, lungebetennelse og kronisk obstruktiv lungesykdom.

Seks svenske, norske, danske og finske studier fant at snus ikke utgjør noen større helserisiko. Ingen bevis ble funnet for å assosiere snus med kreft i oropharynx (midtre del av halsen), spiserør (matrør), bukspyttkjertel eller hjertesykdom eller hjerneslag. Snus er også røyk- og forbrenningsfritt, og har derfor ikke samme risiko som røyking.

Men som med e-sigaretter, har forskere advart om at snus kan oppmuntre til tobakkbruk blant ikke-røykere.

Hva sier studier om snus?

Sverige har den laveste dødeligheten på grunn av lungekreft eller annen tobakkrelatert dødelighet i Europa. Noen forskere har hevdet at forventet levealder for de som slutter å røyke og bytter til snus er sammenlignbare.

En studie publisert i det ledende tidsskriftet The Lancet har foreslått å oppheve forbudet mot salg av snus i europeiske land der det er forbudt. Studien avslørte at røykere som byttet til snus, og tobakksbrukere som bare brukte snus, ville oppleve færre negative helseeffekter sammenlignet med røykere.

Kan snus hjelpe noen med å slutte å røyke?

I Norge og Sverige bruker røykere noen ganger snus som en overgang for å slutte å røyke. Dette er fordi snus har en høyere suksessrate enn noe annet farmasøytisk nikotinerstatningsprodukt. Omtrent 11% av Sveriges befolkning røyker – som er det laveste blant europeiske land.

Relaterte artikler:

Hvor farlig er snus

Hva gjør snus med kroppen

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 30% RABATT!