I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva forskningen sier om snusbruk og amming, og hvilke anbefalinger som er gitt til ammende mødre.
Snus og amming
Snus har lenge vært et omdiskutert produkt når det gjelder helseeffekter, og spesielt når det gjelder ammende mødre. Mens noen hevder at snus ikke påvirker ammingen negativt, har andre bekymringer for potensielle skadevirkninger på både mor og barn. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva forskningen sier om snusbruk og amming, og hvilke anbefalinger som er gitt til ammende mødre.
Det er veldig vanedannende og stimulerer nervesystemet, øker hjertefrekvensen og blodtrykket og forårsaker andre skadelige effekter. Denne artikkelen ser mer detaljer om hvordan nikotin i morsmelk kan påvirke det ammede barnet.
Relatert: Snusing under graviditet
BLACK WEEK hos MILRAB! Opptil 60% rabatt på klær, sko og utstyr. Sikre deg tilbudene nå >>🏃💪
Hva sier forskningen?
Forskning på effekten av snusbruk under amming er fortsatt relativt begrenset sammenlignet med forskning på andre helseaspekter ved snusbruk. Imidlertid har det vært noen studier som har undersøkt dette spesifikke temaet.
En studie publisert i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research i 2015 undersøkte snusbruk og amming hos svenske kvinner. Forskerne fant at kvinner som brukte snus under graviditeten også var mer sannsynlig å fortsette å bruke snus mens de ammet. Studien fant imidlertid ingen signifikant forskjell i vekst eller helse hos babyene til mødre som brukte snus sammenlignet med de som ikke gjorde det.
En annen studie publisert i Journal of Human Lactation i 2018 undersøkte innholdet av nikotin og tobakksspesifikke nitrosaminer (TSNAer) i morsmelk hos mødre som brukte snus. Forskerne fant at nivåene av disse stoffene var betydelig høyere hos mødre som brukte snus sammenlignet med ikke-snusende mødre. Dette indikerer at snusbruk kan føre til overføring av nikotin og potensielt skadelige kjemikalier til babyen gjennom morsmelk.
Risikoer ved snusbruk under amming
Selv om noen mødre kan vurdere snus som et alternativ til sigaretter på grunn av den vanlige oppfatningen av at snus er mindre skadelig enn røyking, er det viktig å forstå at snus også innebærer risikoer, spesielt når det gjelder amming. En av de mest bekymringsfulle aspektene ved snusbruk under amming er overføringen av nikotin til babyen gjennom morsmelk.
Nikotin er en kraftig avhengighetsskapende substans som kan ha flere skadelige effekter på babyens helse og utvikling. Blant annet kan eksponering for nikotin via morsmelk øke risikoen for plutselig spedbarnsdødssyndrom (SIDS), redusert vekst og utvikling, samt økt risiko for respiratoriske problemer og infeksjoner hos babyen.
I tillegg til nikotin kan snus også inneholde andre skadelige stoffer, inkludert tobakksspesifikke nitrosaminer (TSNAer), tungmetaller og kjemikalier som kan være skadelige for både mor og baby. Selv om mengden av disse stoffene som overføres til babyen gjennom morsmelk kan variere, er det en generell bekymring for potensielle helseeffekter.
Kommer nikotin i morsmelken?
Ja, nikotin blir lett absorbert i morsmelk fra mors blod når hun snuser eller bruker nikotinerstatningsterapi, og babyen hennes vil også puste inn nikotin direkte hvis den blir utsatt for sidereyk.
Fordeler med amming
Selv om nikotin lett beveger seg i morsmelken, er amming antatt å oppveie risikoen for nikotineksponering sammenlignet med morsmelkerstatning fordi amming beskytter mot luftveisinfeksjoner og har mange andre fordeler.
Relatert: Fordeler ved å slutte å snuse
Nikotin i morsmelk kan:
- Nikotin er et kjent appetittdempende middel.
- Forårsaker masete oppførsel, brystvegring, overdreven gråt og økt kolikk hos mødre som snuser.
- Føre oppkast og kvalme hvis en mor snuser mye hver dag.
- Forårsaker diaré.
- Øker babyens hjertefrekvens.
- Forårsaker forstyrret søvn med mer nikotineksponering, fordi nikotin er et sentralstimulerende middel
- Øker risikoen for krybbedød.
- Forstyrrer normal utvikling av spedbarnslunge.
- Reduserer prolaktinnivåene (et hormon som er nødvendig for å lage morsmelk) og påvirke melkeforsyningen, selv om ikke alle studier er enige om dette.
- Være en risikofaktor for overvekt hos barn og dysfunksjon i skjoldbruskkjertelen.
Relatert: Kan man snuse når man er gravid
Hvor lenge holder nikotin seg i morsmelken?
Nikotin beveger seg lett over i morsmelk under snusing. Mengden nikotin i morsmelk er høyest når du snuser. I løpet av de neste to timene halveres konsentrasjonen av nikotin. Det vil ta omtrent ti timer for nikotin å forlate blodet eller morsmelken helt, basert på den generelle veiledningen om at det tar fem halveringstider for å fjerne et stoff helt fra kroppen. I praksis selv om nikotin ikke lagres i morsmelk, vil nivåene av nikotin hos en mor som snuser regelmessig hele dagen akkumuleres over 24 timer så lenge mor snuser, og nedbrytningsprodukter av nikotin, f.eks. kotonin forblir mye lenger i kroppen.
Anbefalinger til ammende mødre
På grunnlag av tilgjengelig forskning og kunnskap om helseeffekter av snusbruk, har flere helseorganisasjoner gitt anbefalinger til ammende mødre angående snusbruk.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at mødre som ammer, bør unngå all bruk av tobakksprodukter, inkludert snus. Dette skyldes bekymringer for overføring av nikotin og andre skadelige stoffer til babyen gjennom morsmelk, som kan påvirke barnets helse og utvikling.
Liknende anbefalinger kommer fra American Academy of Pediatrics (AAP), som også oppfordrer ammende mødre til å avstå fra å bruke tobakksprodukter, inkludert snus. AAP peker spesifikt på den potensielle risikoen for redusert melkeproduksjon og overføring av nikotin til babyen.
Relatert: Varighet på snusabstinenser
Konklusjon
Selv om forskningen på effekten av snusbruk under amming fortsatt er begrenset, er det klare bekymringer knyttet til overføring av nikotin og andre skadelige stoffer til babyen gjennom morsmelk. Basert på tilgjengelig kunnskap og anbefalinger fra helseorganisasjoner, er det generelle rådet til ammende mødre å unngå all bruk av tobakksprodukter, inkludert snus. Dette vil ikke bare bidra til å beskytte babyens helse, men også fremme en sunn ammingserfaring for både mor og barn.