Smerter på utsiden av kneet

Forhindrer smerter på utsiden av kneet deg fra å løpe? Knesmerter er vanlig blant løpere. Lær mer om årsaker og forebygging av smerter.

Smerter på utsiden av kneet

Selv om tilstanden ofte blir omtalt som løperkne, kan det være en annen grunn til ubehaget ditt. Hvis du har utviklet knesmerter mens du løper, finn det området der smertene er mest fremtredende. Bruk deretter denne guiden til å målrette behandlingen og øvelsene som mest sannsynlig vil hjelpe.

Diagnostisering av knesmerter

Når du begynner å føle knesmerter, kan du ta grep for å diagnostisere og behandle tilstanden på egen hånd. Mange ganger er det muskulære ubalanser som kan styres med trening eller andre enkle forandringer. Hvis smertene vedvarer etter en uke eller så med egenbehandling, må du avtale en fysioterapeut eller lege for evaluering og behandling. Enten du behandler selv eller velger å samarbeide med en helsepersonell, er det nyttig å diagnostisere årsaken til å identifisere plasseringen av knesmerter.

Hvor er knesmertene?

Sted: På utsiden av kneet
Mulig skade: Illiotibialbandsyndrom

Hvis du føler en skarp, stikkende, smerte på utsiden av kneet, kan det hende du har å gjøre med iliotibial band syndrom (ITBS), en veldig vanlig skade blant løpere. Det iliotibiale båndet (ITB) er et vevbånd som går langs utsiden av låret, fra toppen av hoften til utsiden av kneet. Det hjelper med å stabilisere kneet og hoften når du løper.

Årsaker til smerter på utsiden av kneet

Når ITB blir stram, forkortes det og båndet gnir mot beinet. Det ytre kneområdet kan bli betent, eller selve båndet kan bli irritert og forårsake smerter. Overtrening er den vanligste årsaken, men å løpe på en hard overflate, utilstrekkelig oppvarming eller avkjøling, eller visse fysiske avvik kan også føre til ITBS.

Behandling av smerter på utsiden av kneet

Studier har vist at egenbehandling kan være effektiv i behandlingen av IT-båndssyndrom. Alternativene inkluderer å redusere treningsmengde og ising kneet for å redusere betennelse. Bruk av betennelsesdempende medisiner (som ibuprofen) kan også være nyttig. Noen studier har også funnet at å bruke mykere joggesko kan bidra til å lindre tilstanden. Du kan fortsette å løpe, men kutt løpeturen så fort du begynner å føle smerte. Redusere trening i bakker og sørg for at du løper på jevne overflater.

Forebygging av smerter på utsiden av kneet

Hvis du begynner å merke de tidlige tegnene på ITBS (for eksempel at det strammer på utsiden av kneet), må du forhindre at det blir verre ved å trene styrke og fleksibilitet to til tre ganger i uken. For å styrke området, prøv noen beinøvelser som aktiverer setemusklene ved hjelp av lette vekter eller ingen vekter i det hele tatt. Forsøk å innlemme regelmessig styrketrening i treningsrutinen. Øvelser som ettbeins-knebøy og balansetrening er spesielt fordelaktig for de som er utsatt for ITBS.

Fleksibilitetsøvelser inkluderer å rulle IT-båndet med et massasjeverktøy som en skumrulle eller en tennisball. Du kan også utføre hoftetøyninger spesielt designet for å øke bevegeligheten og redusere smerte. Forsikre deg om at du tøyer og ruller begge bena, da noen løpere fokuserer på det skadde benet og deretter utvikler ITBS i det andre beinet. Det kan også være lurt å bruke en fysioterapeut for dyp vevsmassasje.

Som de fleste løpeskader, vil du sannsynligvis oppleve ITBS igjen hvis du ikke finner og behandler årsaken til skaden. For noen mennesker hjelper det å finne bedre joggesko. Det er også verdt å ha en fysioterapeut til å gjøre en vurdering for å bestemme svake områder. De som har ITBS har ofte svakhet i hoftene.

Relaterte artikler:

Smerter i kneet etter løping

Smerter i hofte og lår

Om forfatteren

Legg inn kommentar