Smerter i navlen når gravid

Denne artikkelen tar sikte på å informere om årsakene, symptomene, forebygging og behandling av smerter i navlen under graviditeten, samt tilby praktiske løsninger og tips for å håndtere denne tilstanden.

Å være gravid er en bemerkelsesverdig reise fylt med glede og forventninger, men det kan også bringe med seg en rekke uventede symptomer og ubehag. En vanlig bekymring blant gravide kvinner er opplevelsen av smerter i navlen. Disse smertene kan variere i intensitet og årsak, og forståelsen av dem er viktig for både den fysiske og mentale velværen til den gravide kvinnen. La oss se nærmere på hva som kan forårsake smerter i navlen under graviditet og hvordan man best kan håndtere dem.

Hva er smerter i navlen?

Smerter i navlen under graviditet refererer til ubehag eller smerte som oppleves i eller rundt navlen. Denne smerten kan variere i intensitet og natur, fra mildt ubehag til skarpe, stikkende smerter. Det er viktig å forstå at smerter i navlen kan være en vanlig del av graviditeten, men de kan også indikere mer alvorlige underliggende forhold som krever medisinsk oppmerksomhet.

Hva å forvente

Under graviditeten går kroppen din gjennom enorme endringer fra en måned til den neste. Noen kvinner opplever ingen smerter i navlen. Andre kan ha smerter i ett svangerskap, men ikke det neste. Hvis du er ukomfortabel, ikke bekymre deg. Smerter i navlen er vanlig. Det er mer sannsynlig at det starter når magen din blir større, spesielt i andre og tredje trimester.

Relatert: Smerter i korsryggen når gravid

Hva forårsaker smerter i navlen?

Årsaken til at du opplever smerter i navlen under graviditet kan avhenge av kroppsformen din, hvordan du bærer og hudens elastisitet. Eller en rekke andre faktorer og/eller mulige medisinske tilstander kan være årsaken. Oftere enn ikke er smerten ikke farlig. Det bør gå over med tiden, eller etter fødsel.

Her er noen av de vanlige årsakene til smerter i navlen under graviditet:

Strekking

Huden og musklene dine er strukket til det maksimale ved slutten av svangerskapet. Du kan utvikle strekkmerker, kløe og smerte mens du går gjennom stadier av rask vekst. Navlen din er i sentrum under all denne bevegelsen og vekslingen. Navlen kan bli irritert i prosessen.

Piercing

Har du navlering? Hvis det er en ny piercing, kan det være lurt å ta den ut for å unngå infeksjon. Det kan ta en piercing opptil et år å helbrede helt. Hvis du tror du kan ha en infeksjon (varme, kløe, svie, siver osv.), ikke fjern piercingen uten å konferere med legen din. Du kan forsegle infeksjonen på innsiden og forårsake at det dannes en abscess.

Trykk fra livmoren

I første trimester er livmoren din relativt liten og når ikke langt utover kjønnsbenet. Når livmoren spretter opp og ut, begynner magene å vises. Trykket fra innsiden av kroppen presser på magen og navlen. I tredje trimester er livmoren oppe langt utenfor navlen. Det presser seg frem med vekten av fostervannet og babyen, blant annet.

Navlebrokk

Et navlebrokk oppstår når det er for mye trykk i magen. Denne tilstanden påvirker ikke bare gravide kvinner. Men du har en høyere risiko for å utvikle det hvis du er gravid med multipler, eller hvis du er overvektig. Sammen med smerter i navlen kan du legge merke til en bule nær navlen, hevelse eller oppkast.

Kontakt legen din hvis du har noen av disse symptomene. Uten behandling kan du utvikle alvorlige komplikasjoner. Hvis brokket fanger noen av organene eller annet vev i magen din, kan det redusere blodtilførselen og forårsake en livstruende infeksjon.

Relatert: Når får man mage når man er gravid

Symptomer og differensiering

Smerter i navlen kan manifestere seg på ulike måter og kan ha forskjellige ledsagende symptomer. Å kunne identifisere og skille mellom disse symptomene er viktig for å forstå årsaken og bestemme nødvendig behandling.

Vanlige symptomer

 • Mildt til moderat ubehag: En følelse av ømhet eller press rundt navlen.
 • Stikkende smerter: Skarpe, plutselige smerter som kan komme og gå.
 • Kløe og irritasjon: Huden rundt navlen kan bli irritert, spesielt hvis det er utslett eller infeksjon.

Alvorlige symptomer som krever medisinsk oppmerksomhet

 • Intense smerter: Svært sterke smerter som ikke avtar kan indikere en mer alvorlig tilstand som navlebrokk eller infeksjon.
 • Hevelse og rødhet: Betydelig hevelse, rødhet, eller varme rundt navlen kan indikere en infeksjon som krever medisinsk behandling.
 • Feber: Hvis smerter i navlen er ledsaget av feber, kan det tyde på en infeksjon.

Differensiering av smerter

Det er viktig å kunne skille mellom ufarlig ubehag og symptomer som kan tyde på en mer alvorlig tilstand. Her er noen retningslinjer for differensiering:

 • Varighet: Kortvarig ubehag er vanlig, men vedvarende eller forverret smerte bør vurderes av en lege.
 • Intensitet: Mild til moderat smerte kan håndteres hjemme, men intens smerte krever medisinsk vurdering.
 • Ledsagende symptomer: Hevelse, rødhet, eller feber bør aldri ignoreres og krever umiddelbar oppmerksomhet.

Forebygging av smerter i navlen

Mens noen smerter i navlen under graviditet er uunngåelige på grunn av kroppens naturlige forandringer, kan visse tiltak bidra til å redusere risikoen og intensiteten av disse smertene.

Opprettholdelse av god fysisk form

Å holde seg i god fysisk form kan bidra til å styrke magemuskulaturen og støtte bukveggen, noe som kan redusere risikoen for smerter i navlen. Øvelser som er trygge for gravide, som svømming og prenatal yoga, kan være spesielt nyttige.

Riktig ernæring

En balansert diett rik på vitaminer og mineraler er viktig for å støtte kroppens behov under graviditeten. Spesielt kan et tilstrekkelig inntak av vitamin C og kollagen støtte hudens elastisitet og redusere risikoen for strekk og ubehag rundt navlen.

Unngå tunge løft

Tunge løft kan øke presset på bukveggen og navlen, noe som kan forverre smerter og øke risikoen for navlebrokk. Gravide kvinner bør unngå tunge løft og bruke riktig løfteteknikk når det er nødvendig.

Bruk av støttebelter

Støttebelter designet for gravide kan gi ekstra støtte til magen og redusere belastningen på navleområdet. Dette kan være spesielt nyttig i senere stadier av graviditeten når magen er størst.

Regelmessige legekontroller

Regelmessige kontroller hos legen er viktige for å overvåke graviditetens fremgang og identifisere eventuelle problemer tidlig. Diskuter eventuelle smerter i navlen med legen for å få riktig diagnose og behandling.

Relatert: Gravid mage uke for uke

Lindre ubehaget

Smerten i navlen kan komme og gå gjennom hele svangerskapet når du opplever stadier av rask vekst. Noen kvinner kan bli vant til presset og tøying tidlig. For andre er smertene verre de siste ukene når magen din er størst. Å ta trykket av magen kan hjelpe. Prøv å sove på siden eller støtte magen med puter for å ta av. Et svangerskapsstøttebelte kan bidra til å lindre rygg- og magesmerter mens du står. Du kan også bruke beroligende, graviditetssikre kremer eller kakaosmør på hud som er kløende og irritert.

Behandling av smerter i navlen

Behandling av smerter i navlen under graviditet avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av smertene. Her er noen vanlige behandlingsalternativer:

Hjemmebehandlinger

For mild til moderat smerte kan følgende hjemmebehandlinger være nyttige:

 • Hvile og avlastning: Hvile kan bidra til å redusere belastningen på navleområdet.
 • Varme eller kulde: Påføring av varme eller kalde omslag kan bidra til å lindre smerter og redusere betennelse.
 • Bruk av milde, ikke-irriterende hudprodukter: For å unngå ytterligere hudirritasjon, bruk milde såper og fuktighetskremer.

Medisinsk behandling

For mer alvorlige smerter eller hvis hjemmebehandlinger ikke gir lindring, kan det være nødvendig med medisinsk behandling:

 • Medisiner: Legen kan foreskrive smertestillende eller betennelsesdempende medisiner som er trygge for gravide.
 • Kirurgisk inngrep: I sjeldne tilfeller, som ved alvorlig navlebrokk, kan kirurgi være nødvendig for å reparere bukveggen.

Alternative behandlinger

Noen kvinner finner lindring gjennom alternative behandlinger som akupunktur eller kiropraktikk. Det er viktig å konsultere en lege før du prøver alternative behandlinger for å sikre at de er trygge under graviditeten.

Relatert: Gravid og vondt i hoftene om natta

Hvorfor er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp?

Å oppleve smerter i navlen under graviditet er vanlig, men det er viktig å være oppmerksom på når disse smertene kan signalisere noe mer alvorlig. Selv om de fleste tilfeller av smerter i navlen er ufarlige og forårsaket av normale graviditetsforandringer, kan noen tilfeller være tegn på underliggende komplikasjoner som krever medisinsk oppmerksomhet.

Komplikasjoner som kan forårsake smerter i navlen under graviditet:

 1. Navlebrokkkomplikasjoner: Mens de fleste tilfeller av navlebrokk under graviditet er ufarlige, kan det i noen tilfeller oppstå komplikasjoner. Dette kan inkludere fengsling av tarmen i brokkåpningen, noe som kan føre til alvorlig smerte, kvalme, oppkast og i noen tilfeller en tilstand kjent som tarmobstruksjon. Ved mistanke om slike komplikasjoner er det viktig å søke øyeblikkelig medisinsk hjelp.
 2. Placentaløsning: Smerter i navlen kan også være et tegn på en potensielt alvorlig tilstand kjent som placentaløsning. Dette skjer når placenta delvis eller helt løsner fra livmoren før fødselen, noe som kan føre til alvorlige smerter i magen, inkludert navleområdet, sammen med symptomer som vaginal blødning, økt livmoraktivitet og bekkentrykk. Placentaløsning er en nødsituasjon som krever umiddelbar medisinsk behandling for å redde både mors og barns liv.
 3. Navleinfeksjon: Hvis det oppstår rødhet, hevelse, varme eller ømhet rundt navlen, kan det indikere en infeksjon. Dette kan være forårsaket av en hudinfeksjon eller en infeksjon i navlebrokket hvis det er til stede. Infeksjoner under graviditet kan ha alvorlige konsekvenser for både mor og barn, og bør behandles med antibiotika under veiledning av helsepersonell.
 4. Ektopisk graviditet: I sjeldne tilfeller kan smerter i navlen være et tegn på en ektopisk graviditet, hvor et befruktet egg implanterer seg utenfor livmoren, vanligvis i egglederen. Dette kan føre til alvorlige smerter i magen, inkludert navleområdet, sammen med vaginal blødning og svimmelhet. Ektopisk graviditet er en medisinsk nødsituasjon som krever umiddelbar behandling for å forhindre livstruende komplikasjoner.

Konklusjon

Mens smerter i navlen under graviditet vanligvis er ufarlige og forårsaket av normale graviditetsforandringer, er det viktig å være oppmerksom på når disse smertene kan indikere mer alvorlige komplikasjoner. Ved mistanke om komplikasjoner som placentaløsning, navlebrokkkomplikasjoner, navleinfeksjon eller ektopisk graviditet, er det viktig å søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forebygge alvorlige konsekvenser og sikre en trygg og sunn graviditet for både mor og barn.

Referanser

 1. MayoClinic Staff (2015, April 24). Umbilical hernia: Symptoms
  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/basics/symptoms/con-20025630
 2. Pregnancy:Belly, pelvic, and back pain. (2012, May 7)
  http://www.dartmouth-hitchcock.org/medical-information/health_encyclopedia/tm6614
 3. Pregnancy:Second trimester. (2006, March 3)
  http://www.netwellness.org/healthtopics/pregnancy/faq8.cfm
 4. Suggestedaftercare guidelines for body piercings. (n.d.)
  https://www.safepiercing.org/docs/APP_Body_Aftercare-2016rev-print.pdf

Om forfatteren