HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Smerter i lysken og innside lår

Smerter i lysken og innsiden av låret kan ha mange årsaker. Lær mer om symptomer og årsaker til smerter i lysken og innsiden av låret.

Hjelpemidler kan ofte lindre smertene, men medisinsk behandling kan også være nødvendig, avhengig av årsaken. Denne artikkelen ser på noen mulige årsaker til smerter i indre lår, og måter å behandle dem på.

Symptomer på smerter i lysken og innside lår

Smerter rundt det indre låret kan være ledsaget av muskelstivhet eller et begrenset bevegelsesområde.
Avhengig av årsaken, kan smerter rundt den indre delen av låret enten beskrives som:

 • verk
 • skarp smerte

En person kan føle smerter i de indre lårmusklene eller adduktorene. Disse musklene sitter nær lysken, som refererer til hofteområdet mellom mage og lår. Smerter i lysken og innsiden av låret kan overlappe hverandre på grunn av denne nærheten.

Smerter i lårene kan oppstå med andre symptomer, for eksempel:

 • muskelstivhet
 • begrenset bevegelsesområde
 • betennelse
 • klikk når du forflytter deg

Avhengig av årsaken kan det også være andre symptomer.

Årsaker til smerter i lysken og innside lår

Muskelskader

De indre lårmusklene, eller adduktorer, kan bli anstrengt eller revet av på grunn av visse bevegelser eller aktiviteter. Det kan inkludere løping eller brå bevegelser. Den resulterende muskelskaden kan forårsake smerter på innsiden låret eller lyskeområdet. Intensiteten på smerten vil variere, avhengig av i hvilken grad muskelen ble skadet. Smertene kan også ledsages av hevelse eller blåmerker rundt det berørte området.

Beinforhold

Beinforhold som påvirker hofta, kan forårsake ubehag i lårområdet. Et eksempel er slitasjegikt, en tilstand der brusk i endene av bein blir brutt ned og forårsaker betennelse i leddene.

Andre symptomer på slitasjegikt inkluderer:

 • smerter og stivhet i leddene i det omkringliggende området, som kan spre seg til det indre låret
 • knitrende lyd når du beveger deg

En annen beintilstand kalles femoroacetabular impingement. Dette skjer når ekstra bein utvikler seg i hofteleddet, og forårsaker friksjon mellom beinene når de gnir sammen. Over tid kan dette føre til skade på leddet, smerter eller vondt i lårene, stivhet eller halte. Osteosarkom er en sjelden type beinkreft som utvikler seg i voksende bein, oftest rundt kneet, inkludert lårbenet eller lårbeinet. Det er mest vanlig hos personer i alderen 10 til 25 år. Det kan indusere hevelse og ømhet i det berørte området.

Brokk

En brokk oppstår når en indre kroppsdel ​​skyver gjennom den omkringliggende muskel- eller vevveggen. Inguinal brokk er den vanligste typen brokk. De forekommer i lyskenområdet, der tarmen skyver gjennom nedre del av magen, og får en kjøttfull bule til å utvikle seg. Det kan kjennes smerte rundt det berørte området, inkludert det indre låret. Det kan være ingen eller svært få andre symptomer.

Nyrestein

Nyrestein er faste klumper som går gjennom urinveiene. Nyrestein er der krystaller bygger seg opp for å danne en hard klump i nyrene. Når de passeres gjennom urinveiene, kan de forårsake betydelig ubehag, spesielt med større steiner. Det er mulig å føle skarpe smerter i det indre låret.

Andre symptomer kan være:

 • smerter i korsryggen eller lysken
 • rastløshet
 • kvalme
 • smerter når du tisser
 • intense anfall av magesmerter
 • blod i urin

Svangerskap

Noen gravide kan utvikle funksjonssvikt i pubis, en tilstand som gjør at bekkenbenet blir ustabilt. Dette er forårsaket av at leddbåndene som støtter bekkenbenet blir for avslappet, og forekommer typisk i løpet av andre trimester. Dette kan forårsake sterke smerter i bekkenet, som kan kjennes i omliggende områder, inkludert det indre låret. Det kan også begrense bevegeligheten og forårsake klikking eller slipelyder når du beveger deg.

Menstruasjon

Sammen med livmorkramper kan en person føle kramper, eller smerter i andre områder av kroppen i nærheten av livmoren. Disse inkluderer rygg, bekken og lår. Hvis en person har betydelige smerter i underlivet og området rundt under menstruasjonen, kan det være verdt å konsultere lege. To tilstander som kalles endometriose og adenomyose er blant dem som kan forårsake smertefulle menstruasjoner. Disse forholdene kan styres med diagnostisering og behandling.

Behandling

Det er mulig å lindre litt smerter i indre lår ved å eksperimentere med forskjellige hjemmemessige eller naturlige midler. Disse kan omfatte:

 • Hvile. Å unngå aktivitet i lårene er viktig i de tidlige stadiene av en muskelskade, eller umiddelbart etter fysisk aktivitet hos personer med beinforhold.
 • Varme- og isterapi. Varme kompresser eller isposer kan redusere betennelse, og dermed lindre smerter i det indre låret. Dette er nyttig for slitasjegikt og muskelskader. Varme kompresser og isposer er tilgjengelige i apotek og online.
 • Fysioterapi. Fysioterapi kan hjelpe med symptomene på femoroacetabular impingement, eller i noen tilfeller, slitasjegikt. Den kan også brukes til å returnere funksjon til en muskel etter skade, etter passende hviletid.
 • Smertestillende. Reseptfrie og reseptbelagte smertestillende medisiner kan være nok til å lindre smerter i lårene i noen tilfeller.
 • Bandasjer eller kompresjonsomslag. Disse kan gi ekstra støtte for en muskelskade, og hjelpe den med å leges raskere. Begge er tilgjengelige for kjøp i supermarkeder, apotek og online.
 • Varmt bad. Bløtlegging av musklene kan redusere smerter, da det hjelper til å slappe av den indre lårmusklen.
 • Støttende utstyr. Bruk av stokk eller stag kan redusere trykket på leddene, noe som er spesielt nyttig for benforhold, for eksempel slitasjegikt.
 • Bekkenstøttebelte. Disse brukes til å stabilisere bekkenet hos personer med pubis-dysfunksjon for å redusere smerter
 • Livsstilsendringer. For eksempel kan vekttap redusere presset på leddene hos personer med beinforhold.

Det er viktig å finne ut årsaken til smerter i indre lår når du bestemmer hvilke metoder du skal prøve. Mer alvorlige tilstander, som brokk, osteosarkom eller nyrestein, vil kreve sykehusbehandling eller kirurgi for å redusere smertene.

Relaterte artikler:

Øvelser for lysken

Smerter i hofte og lår

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet